Του Κώστα Ιωαννίδη
Το πώς θα ερμηνεύσουν τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες οι Θεσμικοί Επενδυτές, θα καθορίσει την τάση του δείκτη των blue chip και των παραγώγων. Οι traders πάντως στραφήκαν σε δυσοίωνες προσδοκίες και μάλιστα, ενώ σήμερα είναι η τελευταία μέρα του βίου των ΣΜΕ Δεκεμβρίου, προτίμησαν να δώσουν τιμή εκκαθάρισης δέκα μονάδες χαμηλότερα, με τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά κάτω από 1000. Η «βεβαιότητα» για τη συνέχεια στην πολυήμερη πτώση αποτελεί τη μόνη «ορατή» βάση για ανοδικό φινάλε σε μια μόνιμα πτωτική βδομάδα.
Με μια κίνηση που είχε αντίκτυπο σε όλες τις χρηματαγορές, η Fed ανέβασε την Τετάρτη τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Οι προβλεπόμενες για το 2017 αυξήσεις επιτοκίων, έγιναν τρεις, από τις προβλεπόμενες, το Σεπτέμβριο, δύο. Η προοπτική της Fed για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο έτος, γρηγορότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ σε υψηλά, που είχαν να φανούν δύο χρόνια. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων ανήλθε στο 103,10 μετά από έφοδο ως τα υψηλά των 103,56 στη διάρκεια της νύχτας, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002.
Ανοδικά τερμάτισαν στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, την εκτίναξη του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 19.852 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,39% στις 2.262 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,37% στις 5.456 μονάδες.
Οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν την Πέμπτη, αντιδρώντας από το αρχικό σοκ μιας πιο επιθετικής Fed, με επικεφαλής στην άνοδο τις μετοχές των τραπεζών. Οι Ευρωπαϊκές μετοχές κέρδισαν επίσης από τις υψηλότερες τιμές για τις τραπεζικές μετοχές, προσθέτοντας +1% την Πέμπτη.
Μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης, με τις Βρυξέλλες να κουνάνε το δάχτυλο στη διοίκηση της χώρας, το Βερολίνο να ξεκαθαρίζει την απόστασή του από τις αποφάσεις των αρμοδίων, για την περίπτωση, οργάνων και τον ESM να δηλώνει το πάγωμα των διαδικασιών, που θεωρούντο σημαντικό πεδίο βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών από κυβέρνηση και αναλυτές, η αντίδραση την Πέμπτη είχε σημασία. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι οι θεσμικοί δεν διστάζουν, όταν οι εξελίξεις στο πεδίο των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές τους τρομάζουν, να πιέζουν. Αδιαφορώντας για το μικρό βάθος των συναλλαγών. Προκαλώντας εξαιρετικά μεγάλες ημερήσιες βουτιές στις τιμές των blue chip, που «βάζουν στο μάτι».
Η ανάγκη για κινήσεις που βασίζονται σε αμιγώς χρηματιστηριακά κριτήρια, από το σύνολο των ενεργών επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς, έκανε σχεδόν τους πάντες να ασχοληθούν με τις εξελίξεις στον όμιλο Μυτιληναίου και την σχέση ανταλλαγής μεταξύ ΜΥΤΙΛ και ΜΕΤΚ. Κανένας από τους εγχώριους παράγοντες δεν τολμά να εκτιμήσει καλύτερες μέρες για το ΧΑ, καθώς δηλώνουν έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν συνεδριάσεις με αυξημένη νευρικότητα. Η άνοδος της ΕΤΕ αποδίδεται στην πληρωμή των CoCos ύψους 2,03 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Στον αντίποδα η ΑΤΤ πλησιάζει τα χαμηλά βίου της στα 0,04 ευρώ που έχει χτυπήσει από τις 26/9. Την ώρα που οι τράπεζες οδηγούν στα μεγάλα χρηματιστήρια την άνοδο των βασικών δεικτών, στο ΧΑ παλεύουν, κόντρα σε πιέσεις από τις πολιτικές εξελίξεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά τερμάτισαν στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, την εκτίναξη του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 19.852 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,39% στις 2.262 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,37% στις 5.456 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Mondelez International κινήθηκε έντονα ανοδικά κατά 4,53% χάρη στα δημοσιεύματα περί εξαγοράς από την Kraft Heinz. Στον αντίποδα, η μετοχή της Yahoo Inc. κατακρημνίστηκε στο -6,02% εξαιτίας της διαρροής των προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 1 δισ. χρηστών.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προχώρησε την Τετάρτη, στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,50% – 0,75%, ενώ άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο περαιτέρω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας τρεις ακόμη γύρους αυξήσεων εντός του 2017.
«Η Fed προχωράει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων» σχολίασε ο Νάεμ Άσλαμ, αναλυτής της Think Markets, προσθέτοντας ότι η απόκλιση στις επιλογές των δύο κεντρικών τραπεζών αποτέλεσε τον κεντρικό «μοχλό» διακυμάνσεων της σημερινής συνεδρίασης.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση 0,2% εμφάνισε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στιςΗΠΑ, επίδοση η οποία θεωρούταν ευρέως αναμενόμενη από την πλειονότητα των αναλυτών. Κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,7% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών.
Παράλληλα, μείωση κατά 4,5% στα 113 δισ. δολάρια εμφάνισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία του γ’ τριμήνου. Η πτώση αποδίδεται κυρίως, στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφάνισαν αναπάντεχη αύξηση.
Τέλος, νέα πτώση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς στο διάστημα 4 – 10 Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 4.000, σε 254.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 250.000.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη της τάξης του 1% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 358,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,72% στις 6.999 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε κέρδη κατά 1,08% στις 11.366 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05% στις 4.819 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 1,33% στις 9.340 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB εκτινάχθηκε κατά 2,09% στις 18.994 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Volkswagen εμφάνισε ήπια άνοδο κατά 0,78% στον απόηχο της αύξησης των πωλήσεων κατά 5,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της EDF γκρεμίστηκε -12,68% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών εκτιμήσεων για το 2017.
Την ίδια ώρα, έτοιμη να διοχετεύσει κρατικά κεφάλαια, ύψους 15 δισ. ευρώ, στη Monte dei Paschiκαι τις υπόλοιπες «προβληματικές» τράπεζες της Ιταλίας βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας La Repubblica, εκτός της Monte dei Paschi, κρατική βοήθεια αναμένεται να λάβουν και οι τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca και Banca Carige.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σε μία απόφαση η οποία θεωρούταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε επίσης, να διατηρήσει στα 435 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και στα 10 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο ρυθμός βελτίωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ της Markit διατηρήθηκε στις 53,9 μονάδες. Ο δείκτης μεταποιητικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 ετών, καθώς ενισχύθηκε στις 54,9 μονάδες έναντι 53,7 μονάδων τον Νοέμβριο.
Στη Βρετανία, αύξηση εμφάνισαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, σημειώνοντας άνοδο κατά 5,9% έναντι του Νοεμβρίου του 2015 και 0,2% έναντι του Οκτωβρίου του 2016. Οι θετικές επιδόσεις του λιανεμπορίου αποδίδονται στην τόνωση των πωλήσεων χάρη στη «Black Friday».
Στη Γαλλία επίσης, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών αυξήθηκε ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ, καθώς διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες έναντι 51,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Σε υψηλό τριών μηνών βρέθηκε και ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος σημείωσε άνοδο στις 52,6 μονάδες έναντι 51,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης ΡΜΙ στη Γερμανία, καθώς διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες έναντι 55 μονάδων τον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου αποδείχθηκαν οι καλύτερες από το β’ τρίμηνο του 2014, καθώς ο μέσος μηνιαίος όρος ανήλθε στις 55 μονάδες. Τέλος, στο 20% έχει διαμορφωθεί το ποσοστό της Vivendi στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediaset, εταιρείας του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
ΧΑ
Στην σύνοδο της Πέμπτης η εικόνα των συναλλαγών, έμοιαζε με των προηγούμενων αλλά με εντονότερους ρυθμούς συναλλαγών οι αρχικά άγριες πιέσεις εκτονώθηκαν όταν έγινε φανερή η παγκόσμια τάση για αγορές μετοχών. Τελικά από πτώση πάνω -2,5% ο ΓΔ υποχώρησε -0,88% με υπολογίσιμα καλύτερο τζίρο. Στη σημερινή σύνοδο δοκιμάστηκαν τα όρια των αντοχών των ενεργών επενδυτών αφού δοκιμάστηκε η στήριξη του ΓΔ στη ζώνη μεταξύ 600 και 610 μονάδων. Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι πιέσεις έφεραν την ΑΛΦΑ στο -4,44% από -6,25% την Τετάρτη την ΕΤΕ στο +3,56% από -7,79%, πτώση εμφάνισαν και η ΠΕΙΡ -4,76% από -9,87% χθες, και ΕΥΡΩΒ -3,02% από -7,67% με μεταβαλλόμενες και συνεπώς επιλεκτικά ασκούμενες πιέσεις σήμερα.
Ξεπήδησαν ορισμένα μαγικά στη διάρκεια των δημοπρασιών για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος, με το πολύ πάνω και λίγο κάτω τελικά στην εξέλιξή τους, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά ωστόσο δε φάνηκε σήμερα ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 618 μονάδων. Αφού ο ΓΔ διατηρώντας τις μικρότερες απώλειες από αυτές που εμφάνισε στο δεύτερο μέρος της συνόδου έκλεισε (με -0,88%) στις 613,76 από 619,19 μονάδες με τον 25άρη στο -0,57% ενώ ο FTSEM έπιασε ένα -1,24%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 23) με δυο αμετάβλητα τις ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 12 από 5 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 1 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 23 από 34 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 71,590 από 63,409 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 39,42 από 29,16 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε για δεύτερη μέρα στη σειρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 55,07% από 45,99% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των υπολογίσιμων κερδών στο Παρίσι πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την επίδραση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,59%, ο CAC είχε μεταβολή +0,62%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,35%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς επίπεδο άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα εμφάνισαν πτωτική εικόνα και ο Dow Jones ενισχυόταν +0,59% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,57%. Αυτά βέβαια απειλούν τα νέα ρεκόρ υψηλών βίου της Τρίτης.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,88% και έφθασε στις 613,76 από 619,19 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1663,88 από 1673,38 με μεταβολή -0,57%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά και 1,9 μονάδες ψηλότερα και κατά 4,9 ψηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας το μέσο όρο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης και τον δείκτη των blue chip μόλις 4 μονάδες χαμηλότερα από αυτό.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +2,18% από -1,38%, Κατασκευές Υλικά +1,84% από -0,75%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,89% από +0,35%, Ακίνητης Περιουσίας +0,58% από -1,85%, Τηλεπικοινωνιών +0,58% από -4,09% και Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,21% από -4,33%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων -9,89% από -3,12%, Πρώτων Υλών -4,89% από -0,65%, Τραπεζών -2,61% από -7,57%, Εμπορίου -1,56% από -0,80%, Ταξίδια Αναψυχή -1,36% από -3,24%, ο FTSEM -1,24% από -2,59%, ο ΓΔ -0,88% από -3,21%, ο 25άρης -0,57% από -3,61%, Πετρελαίου Αερίου -0,46% από +0,17%, Κοινής Ωφέλειας -0,39% από -4,27% και Τεχνολογίας -0,32% από -2,42%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +16,25% και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,590 από 63,409 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,238 από 6,156 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 64,099 από 54,826 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,059 από 1,260 από εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,413 από 43,539 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 129,122 από 100,105 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 32 των καθοδικών σε 54 από 73 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 17.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, ο 25άρης, συνέχισε το σερί των καθοδικών κλεισιμάτων με μικρότερο βηματισμό. Στα πρώτα τρία λεπτά σημειώθηκε το μέγιστο στις 1667,61 μονάδες (μεταβολή -0,34%), ενώ το ελάχιστο στις 1632,20 (-2,46%) ορίστηκε στις 11:42. Το κλείσιμο τον άφησε με απώλειες -0,57% στις 1663,88 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 43,053 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 3554 ΣΜΕ. Ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου ανήλθε στα 3298 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1664,00 μονάδες και κατώτερο στις 1674,00. Για πρώτη μέρα άλλαξαν χέρια 85 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1663,88 μονάδες. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1653,50 μονάδες και του Ιανουαρίου στις 1653,25. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου έπεσαν στα 982 και για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στα 6968. Η προ-πορεία κατά 10,25 μονάδες του 25άρη έναντι των ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, υποδηλώνει εκτίναξη των δυσοίωνων προσδοκιών.
Στη διεθνή κεφαλαιαγορά η άνοδος κυριάρχησε στα χρηματιστήρια. Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε οριακά ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,02% στα 51,05 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,50% στα 54,17 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 2,92% στα 1.129,70 δολάρια. Σήμερα πετρέλαιο και χρυσός έχουν κέρδη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ οι Ξένες Αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Αφού ο Γενικός Δείκτης “ακούμπησε” την αντίσταση των 650 μονάδων, την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε αρχικά μία ήπια διόρθωση χαρακτηριστική της στάσης αναμονής των Επενδυτών μετά τα μέτρα στήριξης των Συνταξιούχων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και τις θέσεις που εξέφρασε το ΔΝΤ.
Όταν όμως χθες εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο και ο ESM ανακοίνωσε το “πάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ωσότου αποσαφηνιστεί αν τα μέτρα αυτά είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες με τους Θεσμούς, εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις με πρωταγωνίστριες τις Τράπεζες που είχαν ηγηθεί της ανόδου.
Έτσι διασπάστηκε εύκολα η στήριξη των 630 μονάδων, ενώ το κλίμα ανησυχίας παρέμεινε και στη σημερινή συνεδρίαση με τους Επενδυτές να εστιάζουν στη συμπεριφορά της Αγοράς γύρω από την σημαντική στήριξη της περιοχής των 600 μονάδων. Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 597,7 μονάδες ενώ στις 600 μονάδες είναι το 38,2% διόρθωση (Fibonacci Retracement ) της κίνησης από τα χαμηλά μετά το Brexit (517,1) ως την κορυφή των 650,11 μονάδων.
Ενώ η προσοχή των Επενδυτών ήταν στραμμένη στο κλίμα συναίνεσης με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην προοπτική ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο “QE”, τώρα πια στις σκέψεις τους κυριαρχεί η ανησυχία αν οδεύουμε σε εκλογές, αν το κλίμα σύγκρουσης θα επιδεινωθεί, αν προκύψει διαζύγιο με το ΔΝΤ και αν η αξιολόγηση παραταθεί ως την άνοιξη. Είναι σαφές ότι αυτές οι αβεβαιότητες πρέπει σύντομα να εκλείψουν και να μην επιστρέψουμε πάλι στην εσωστρέφεια, τις αλληλοκατηγορίες και την εσωτερική πολιτική διαμάχη.
Οι συντηρητικοί Επενδυτές, όπως και το προηγούμενο διάστημα, κρατούν στάση αναμονής, ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα που αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις, ωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυξάνει το ρίσκο για τους βραχυπρόθεσμους.
Σήμερα
Το δολάριο βρέθηκε κοντά σε μια κορυφή 14 ετών, οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και οι ασιατικές μετοχές πάλεψαν για να ακολουθήσουν, σήμερα Παρασκευή 16/12 καθώς οι παγκόσμιες αγορές συνέχισαν την προσαρμογή τους στην ιδέα των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Με μια κίνηση που αντήχησε σε όλες τις χρηματαγορές, η Fed την Τετάρτη ανέβασε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο και οι προβλεπόμενες αυξήσεις το 2017 έγιναν τρεις, από τις δύο προβλεπόμενες το Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων ανήλθε στο 103,10 μετά από έφοδο ως τα υψηλά των 103,56 στη διάρκεια της νύχτας, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002.
Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,0427 δολάρια μετά το χτύπημα στα 1,0366 τη νύχτα, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2003. Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 118,250 γιεν μετά από ραγδαία άνοδο σε υψηλό 10-μηνών των 118,660 την προηγούμενη ημέρα.
Η προοπτική της Fed για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο έτος, γρηγορότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ σε υψηλά που είχαν να φανούν δύο χρόνια.
Οι Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται σε χλιαρό κλίμα, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορετικές τύχες για τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές που οι οικονομίες τους θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σύρθηκε ψηλότερα κατά +0,1% μετά από πτώση -1,8% την Πέμπτη. Ο δείκτης για τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές ήταν κάτω κατά -1,6%.
Το χρηματιστήριο στη Σαγκάη κέρδισε +0,2%, αφού έχασε -0,7% την προηγούμενη ημέρα, ενώ οι αγορές μετοχών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας ήταν πτωτικές. Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε 0,3%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε 0,66% φθάνοντας σε υψηλό ενός έτους από ένα πιο αδύναμο γιεν και τα κέρδη στη Wall Street. Οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν την Πέμπτη, αντιδρώντας από το αρχικό σοκ μιας πιο επιθετικής Fed, με επικεφαλής στην άνοδο τις μετοχές των τραπεζών.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές κέρδισαν επίσης από τις υψηλότερες τιμές για τις τραπεζικές μετοχές, προσθέτοντας 1% την Πέμπτη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την πεποίθηση ότι θα έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση έως το Eurogroup του Ιανουαρίου σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αναβολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ο Σουλτς ανέφερε ότι αν εξετάσει κανείς αντικειμενικά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ορισμένες παράμετροι, ωστόσο τόνισε ότι κατανοεί απόλυτα για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Να μην έχουμε «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Ελλάδα, ζητεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας εμμέσως στο πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι αξίωναν τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία «απροσδόκητη προσπάθεια», εφαρμόζοντας «σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ».
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η σύγκληση του EuroWorking Group, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα «ξεπαγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων, βάσει της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατά με το πρόγραμμα.
Για υπονόμευση της εμπιστοσύνης αγορών και εταίρων εξαιτίας της εφάπαξ παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους κάνει λόγο ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία επισκόπησή του, ενώ σημειώνει ότι «επιβεβαιώνεται η κρατούσα εκτίμηση ότι η χώρα ακολουθεί μία πολιτική προσαρμογής με το ζόρι και ότι με την πρώτη ευκαιρία εγκαταλείπει την προσπάθεια και δεν τηρεί τα υπεσχημένα». «Η εφάπαξ αυτή παροχή, που χρηματοδοτείται όχι επειδή κατέστη δυνατό να αυξηθεί η συνταξιοδοτική αποταμίευση αλλά επειδή υπερφορολογούνται τα πιο δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αναδεικνύει το έλλειμα ιδιοκτησίας της πολιτικής που εφαρμόζεται» σημειώνει ο ΣΕΒ.
Έκτακτη σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Το αίτημα των Σοσιαλιστών στηρίζει η ευρωομάδα της Αριστεράς και η ευρωομάδα των Πρασίνων.
Πτώση της τάξης του 0,6% εμφάνισε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2016, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Πρόκειται για την πρώτη μείωση του κόστους εργασίας, μετά από δύο διαδοχικές τριμηνιαίες ανόδους (1,8% το α’ τρίμηνο και 0,5% το β’ τρίμηνο). Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2015, το κόστος εργασίας είχε αυξηθεί κατά 3,4%.
Στην αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos), συνολικού ύψους 2,029 δισ. ευρώ, που είχε εκδώσει τον Δεκέμβριο του 2015 υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ETE). Η ενέργεια της τράπεζας εντάσσεται στις δεσμεύσεις του επικαιροποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ. Παρά την αποπληρωμή των CoCos, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανέρχεται στο 16,9%.
Το 2015, το σύνολο του γεωργικού κλάδου χαρακτηρίστηκε από προβλήματα ρευστότητας, τα οποία ήταν πιο εμφανή σε περιοχές και καλλιέργειες που επηρεάστηκαν είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε από υποχώρηση των τιμών παραγωγού, σύμφωνα με μελέτη της IBHS Α.Ε., από την οποία προκύπτει πως οι αγροτικές επιχειρήσεις ήταν πιο συγκρατημένες στη ζήτηση προϊόντων φυτοπροστασίας.
Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank υπέβαλε το ανεξάρτητο – μη εκτελεστικό μέλος, Παύλος Αποστολίδης. Ως αποτέλεσμα, το δ.σ. της τράπεζας συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα, ως εξής: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος, ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ. Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Ευάγγελος Ι. Καλούσης, ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΕΛΟΣ. Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συνομιλίες για δεύτερη ημέρα είχαν σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν έφτασε στην Ιαπωνία με μια σειρά συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας, προκειμένου να επιτύχει τη χαλάρωση του διεθνούς αποκλεισμού με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Μόσχα. Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τις δραματικές εξελίξεις στο Χαλέπι της Συρίας, αλλά και για την υποστήριξη που παρέχει στις στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Αρνητική για την Κύπρο ήταν η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η 56σέλιδη έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει πως, μετά την αποχώρηση της τρόικας, οι προσπάθειες για εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες. Στην έκθεση γίνεται αναφορά στον στόχο για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης μέχρι το τέλος του 2016, η οποία, όμως, μπλοκαρίστηκε από τη Βουλή, καθώς και στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών αυξήθηκε ο δείκτης μεταποιητικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, ο μεταποιητικός κλάδος ενισχύθηκε στις 54,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι 54,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Ο δείκτης παραγωγής μάλιστα, κινήθηκε ανοδικά για έβδομο διαδοχικό μήνα, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και τα αποθέματα παραγωγής.
Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σε μία απόφαση η οποία θεωρούταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε επίσης, να διατηρήσει στα 435 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και στα 10 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με πλήρη ομοφωνία. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το βρετανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε τριμηνιαία βάση κατά 0,4% στο δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί προς το 2% εντός των επόμενων έξι μηνών.
Έτοιμη να διοχετεύσει κρατικά κεφάλαια, ύψους 15 δισ. ευρώ, στη Monte dei Paschi και τις υπόλοιπες «προβληματικές» τράπεζες της Ιταλίας βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας La Repubblica, εκτός της Monte dei Paschi, κρατική βοήθεια αναμένεται να λάβουν και οι τράπεζες Popolare di Vicenza και Veneto Banca. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, προσθέτουν ότι στην «ομάδα» των υπό στήριξη τραπεζών αναμένεται να ενταχθεί και η Banca Carige, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται στις 22 Δεκεμβρίου.
Αύξηση 0,2% εμφάνισε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, επίδοση η οποία θεωρούταν ευρέως αναμενόμενη από την πλειονότητα των αναλυτών. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν επίσης κατά 0,2%. Κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,7% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Η βελτίωση των πληθωριστικών τάσεων αποδίδεται εν πολλοίς, στην ανάκαμψη των ενεργειακών τιμών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Νοέμβριο.
Μείωση κατά 4,5% στα 113 δισ. δολάρια εμφάνισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του γ’ τριμήνου. Η πτώση αποδίδεται κυρίως, στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφάνισαν αναπάντεχη αύξηση. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε, κατά το επίμαχο διάστημα, στο 2,4% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο ποσοστό στο β’ τρίμηνο ανερχόταν στο 2,6%, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό υψηλό του 2005 (6,3%).
Πτώση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς στο διάστημα 4 – 10 Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 4.000, σε 254.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 250.000. Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000, για 93η συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από το 1970.