Skip to main content

Παγκόσμιο sell off προκαλούν πετρέλαιο και… Grexit

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλούν στις διεθνείς αγορές οι ανησυχίες τόσο για την πρωτοφανή πτώση του πετρελαίου όσο και για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδος από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. 

Οι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων τριών εβδομάδων, το πετρέλαιο έπεσε στα 50 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009 και το ευρώ έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών  Αυτή ήταν η εικόνα που επικράτησε σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας, τον Chicago Board Options Exchange Volatility Index, να σημειώνει άνοδο 16%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Δεκεμβρίου του 2014. 

Ένας από τους βασικότερους λόγους της σημερινής γενικευμένης πτώσης ήταν η νέα «βουτιά» του πετρελαίου, το οποίο είδε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 6 χρόνια τα 49 δολάρια. Εκτός από τα στοιχεία που έδειξαν αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών, την πτώση επέτειναν τα στοιχεία από την ευρωπαϊκή οικονομία  τα οποία συνηγορούν για ακόμη μία φορά στην στασιμότητα που υπάρχει στην οικονομική δραστηριότητα, εξέλιξη που θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για τον “μαύρο χρυσό”. 

Παράλληλα, οι αμφίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων όσο και ο καταιγισμός των δημοσιευμάτων και των αναλύσεων σχετικά με την πορεία της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, επανέφεραν τους φόβους για πιθανή έξοδο της από το ευρώ. Το κλίμα επιδεινώθηκε από το δημοσίευμα του Spiegel το σαββατοκύριακο το οποίο ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ευρωζώνη τώρα μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο. Το δημοσίευμα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από όλους τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ευρώ σήμερα βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτίθεται να προβεί σε μεγάλης έκτασης αγορές κρατικών ομολόγων. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα σήμερα μέχρι τα 1,1860 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, «σπάζοντας» το κρίσιμο όριο των 1,20 δολ..