Του Κώστα Ιωαννίδη
Τελικά το ταμπλό αποτυπώνει τις προσδοκίες των θεσμικών βάσει της πορείας της σχέσης της Ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές σε ποσοστό πάνω από 70% και μόνο ένα 30% συναρτάται με το διεθνές κλίμα. Μετά την εξαγγελία των παροχών στους αδυνάμους του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας, ξεκίνησε η κάθοδος στο ΧΑ και την Παρασκευή είχαμε την πρώτη καθοδική σύνοδο εν μέσω ανόδου στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Η δυναμική αυτή συνεχίστηκε με επιφυλάξεις όσον αφορά τη διάθεση για ξεφόρτωμα τη Δευτέρα και την Τρίτη με τα γνωστά μαγικά στις δημοπρασίες για το κλείσιμο.
Αλλά εκτίναξε τις επενδυτικές ανησυχίες, τις αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα και τις πιέσεις στα blue chip, η πληροφορία ότι οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αντιδράσουν, για την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να διαθέσει, μέρος του πλεονάσματος που πέτυχε, για να ανακουφίσει ορισμένες ομάδες χαμηλο-συνταξιούχων. Το -3,21% του Γενικού Δείκτη είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στο μετά το “Brexit” διάστημα, και συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Έγκυροι αναλυτές τόνιζαν χθες χαρακτηριστικά πως η ψυχολογία των ενεργών παικτών έχει επιδεινωθεί. Καθώς έχει μηδενιστεί το “κοντέρ” των προσδοκιών για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, μετά τις ανακοινώσεις της Fed. Η στήλη υπογραμμίζει τη σημασία που θα έχουν οι ΑΜΚ στις Ιταλικές Τράπεζες και οι αντιδράσεις των διοικήσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών στην πορεία του δικού μας Τραπεζικού Δείκτη. Αφού πολλά ξένα funds που δραστηριοποιούνται στη αγορά μας, εύλογα θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες τράπεζες του Νότου.
Το μήνυμα από την έναρξη των συναλλαγών ως τις 11:08 ήταν: «Με ίδιο τζίρο μεγαλύτερη πτώση». Για τη στήλη ωστόσο το σημαντικό ήταν ότι τότε ακριβώς τα επίπεδα στις 632 μονάδες ξεπεράστηκαν πτωτικά και αναμέναμε την αντίδραση, έστω και προσωρινά, που συνεπάγεται η πρόσκρουση σε μια στήριξη, που οι υπολογισμοί μας, την έδειχναν ως ανώτερο ζώνης στήριξης με χαμηλό τις 630 μονάδες. Αντί αυτού στις μετά από 4 ακόμα λεπτά δεν υπήρχε μετοχή του 25άρη με άνοδο και τέσσερις αμετάβλητες με τάση να… λιγοστέψουν. Περιμέναμε, μαζί με αρκετούς, πότε και αν θα εκτονώνονταν οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chip. Αυτές όμως δυνάμωναν προδικάζοντας αγριότητες στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Παρατηρώντας τα στατιστικά των συνόδων από το Νοέμβριο και μετά θεωρούμε πιθανή σήμερα μια αντίδραση στην καθοδική δυναμική γιατί έχει διάρκεια αρκετών ημερών και κατά τη γνώμη μας χθες εκτονώθηκαν με ξέσπασμα των πιέσεων οι διαθέσεις για ρευστοποίηση σε πρώτη φάση. Γιατί στη φήμη για αποτυχία στην γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτυπώθηκαν οι αρχικές πιέσεις. Τώρα το αδιέξοδο είναι γεγονός και θα υπάρξει η αντίδραση που θέλει με το γεγονός να αλλάζει η τάση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,60% στις 19.792 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,81% στις 2.253 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,50% στις 5.436 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Hertz Global Holdings κατακρημνίστηκε στο -6% εξαιτίας της συνταξιοδότησης του εκτελεστικού διευθυντή Τζον Ταγκ. Στον αντίποδα, η μετοχή της IBM αυξήθηκε κατά 0,70% χάρη στην προαναγγελία πρόσληψης 25.000 εργαζομένων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,50% – 0,75%. Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση των επιτοκίων εντός του 2016, καθώς η τελευταία ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2015.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, ελήφθη με πλήρη ομοφωνία. Άφησε μάλιστα, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο περαιτέρω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα διατηρηθεί «σταθερός», αναμένοντας τρεις ακόμη αυξήσεις εντός του 2017.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 3,97% στα 50,89 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 3,41% στα 53,80 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,36% στα 1.163,20 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,78% στα 1,2577 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,97% στα 1,0522 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 1,70% στα 117,10 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση κατά 0,4% εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 1,3% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών.
Παράλληλα, οριακή αύξηση εμφάνισαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,1%. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,3%.
Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου έτους εμφάνισαν τον Οκτώβριο τα επιχειρηματικά αποθέματα, τα οποία κατέγραψαν μείωση κατά 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,4%.
Τέλος, τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Μάρτιο εμφάνισε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, πρόκειται για την τρίτη μηνιαία συρρίκνωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
ΕΥΡΩΠΗ
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αναμένουν την κρίσιμη απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,50% στις 355,72 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση κατά 0,28% στις 6.949 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,35% στις 11.244 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,72% στις 4.769 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 1,21% στις 9.218 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 1,18% στις 18.606 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Actelion κατακρημνίστηκε στο -9,21% εξαιτίας των δημοσιευμάτων περί απόσυρσης της πρότασης εξαγοράς από την Johnson & Johnson. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Inditex υποχώρησε κατά 3% παρά την επίτευξη κερδών 2,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το θρίλερ της ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi di Siena, με τη διοίκηση της ιταλικής τράπεζας να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να καλύψει το ποσό των 5 δισ. ευρώ και να αποτρέψει την υπαγωγή σε πακέτο διάσωσης.
Στο μεταξύ, η Moody’s υποβάθμισε σε «αρνητικό» το outlook των ιταλικών τραπεζών, λόγω των υψηλών κεφαλαιακών αναγκών και της αδύναμης επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μείωση κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ε.Ε. εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, έναντι πτώσης 0,9% και 0,7% αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2016. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και 0,5% στην Ε.Ε.
Στη Γαλλία, αμετάβλητος παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος διατηρήθηκε στο 0,5% έναντι 0,4% τον Οκτώβριο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τέλος, αυξήθηκε στο 0,7% έναντι 0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Στη Βρετανία τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας διατηρήθηκε η ανεργία στη Βρετανία, καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου παρέμεινε στο 4,8%. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν οριακή άνοδο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,9%.
ΧΑ
Στην σύνοδο της Τετάρτης η εικόνα των συναλλαγών, έμοιαζε με των δυο προηγούμενων αλλά με εντονότερους ρυθμούς συναλλαγών και πιο άγριες πιέσεις κι έτσι εμφανίστηκε τελικά πτώση πάνω από -3% αλλά με υπολογίσιμα καλύτερο τζίρο. Στη σημερινή σύνοδο δοκιμάστηκαν άγρια τα όρια των αντοχών των ενεργών επενδυτών. Ενώ και πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι πιέσεις έφεραν την ΑΛΦΑ -6,25% από 0,00% την Τρίτη και ΕΤΕ -7,79% από -0,41% και τα ίδια ίσχυαν για ΠΕΙΡ -9,87% από +1,30% χθες, και ΕΥΡΩΒ -7,67% από +1,13% με σταθερές και γενικευμένες συνεπώς πιέσεις σήμερα.
Χωρίς μαγικά το αποτέλεσμα και η συνεισφορά των δημοπρασιών, με το λίγο πάνω και κάτω τελικά στην εξέλιξή τους, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά ωστόσο δε φάνηκε σήμερα ικανή να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 630 μονάδων. Αφού ο ΓΔ διατηρώντας τις απώλειες που εμφάνισε στο διάστημα προς το τέλος της συνόδου έκλεισε (με -3,21%) στις 619,19 από 639,71 μονάδες με τον 25άρη στο -3,61% ενώ ο FTSEM έπιασε ένα -2,59%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (23 από 13) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 5 από 17 την προηγούμενη σύνοδο, και 1 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 34 από 20 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 63,409 από 57,984 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 29,16 από 20,93 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 45,99% από 36,10% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν πτωτική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε καθοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των υπολογίσιμων απωλειών στο Παρίσι πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την επίδραση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,29%, ο CAC είχε μεταβολή -0,52%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,20%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς επίπεδο άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα εμφάνισαν πτωτική εικόνα και ο Dow Jones έπεφτε -0,16% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,20%. Αυτά βέβαια μετά από εμφάνιση νέων ρεκόρ υψηλών βίου την Τρίτη.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -3,21% και έφθασε στις 619,19 από 639,71 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1673,38 από 1736,04 με μεταβολή -3,61%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μέτρια αλλαγή στον ΓΔ κατά και 1,1 μονάδες χαμηλότερα και κατά 3,5 χαμηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας το μέσο όρο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης και τον δείκτη των blue chip μόλις 5 μονάδες ψηλότερα από αυτό.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +16,25% από -6,98%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,35% από +2,03% και Πετρελαίου Αερίου +0,17% από +0,52%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -7,57% από +0,35%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -4,33% από -1,55%, Κοινής Ωφέλειας -4,27% από -0,39%, Τηλεπικοινωνιών -4,09% από -1,63%, ο 25άρης -3,61% από -0,30%, Ταξίδια Αναψυχή -3,24% από -1,28%, ο ΓΔ -3,21% από -0,10%, Βιομηχανικών Προϊόντων -3,12% από -0,22%, ο FTSEM -2,59% από -1,07%, Τεχνολογίας -2,42% από +0,17%, Ακίνητης Περιουσίας -1,85% από +0,97%, Τροφίμων Ποτών -1,38% από -1,61%, Εμπορίου -0,80% από -1,06%, Κατασκευές Υλικά -0,75% από +0,04% και Πρώτων Υλών -0,65% από +0,65%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,409 από 57,984 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,156 από 11,581 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 54,826 από 43,833 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,260 από 1,337 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,539 από 44,814 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 100,105 από 69,063 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 56 των καθοδικών σε 73 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 19.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί πίεσαν έντονα τα blue chip. Η τιμή του ανοίγματος (1732,71) με πτωτικό χάσμα -0,19% ήταν το μέγιστο μέρας. Το ελάχιστο στις 1666,56 μονάδες (-4,00%) ορίστηκε στις 15:56. Οδηγήθηκε σε κλείσιμο με απώλειες -3,61% στις 1673,38 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 48,329 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 4161 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1727,00 μονάδες και κατώτερο στις 1663,00. Ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου ανήλθε στα 4289 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1729 μονάδες και κατώτερο στις 1663,25. Ο δείκτης έκλεισε στις 1673,38 μονάδες και η εκκαθάριση του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1672,00 και της επόμενης σειράς στις 1674,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου 2034 και για την σειρά Ιανουαρίου στα 6095. Η βουτιά στην προ-πορεία τους 25άρη έναντι της σειράς που αύριο μετά τις 14:00 θα είναι κυρίαρχη υπογραμμίζει την εξαφάνιση των δυσοίωνων προσδοκιών για την τάση του δείκτη σήμερα.
Από τις αγοραίες εκτιμήσεις για τον 25άρη προκύπτει ότι το πέρασμα του κάτω από τις 1707 μονάδες έδωσε σήμα για κλείσιμο των θέσεων long και πλέον έχει μεταμορφωθεί σε πρώτη αντίσταση, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 1717 και 1735 μονάδες. Ο δε ΓΔ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα σε ζώνη στήριξης που εντοπίζουν στις 620 – 618 μονάδες με ύστατη στήριξη να απομένουν οι 605 μονάδες, και αφού χάθηκαν οι 632 – 630, γίνονται πλέον η πρώτη αντίσταση στην περίπτωση ανόδου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Με τους ‘ταύρους’ να επιτυγχάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τον προσέγγιση των 20.000 μονάδων στον Dow και με τις Κεντρικές Τράπεζες να προσφέρουν σταθερά υψηλή ρευστότητα, άλλη μία χρηματιστηριακή χρονιά πλησιάζει στο τέλος της.
Βέβαια, μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται σε αγορές μετοχών από τις ίδιες τις εταιρείες, χωρίς φυσικά να αμφισβητούμε τη δυναμική της Αγοράς.
Οι Επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει ότι η Αμερικάνικη Fed θα ανακοινώσει την αύξηση του βασικού της επιτοκίου, οπότε το βάρος θα πέσει στη guidance σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα στο πρώτο έτος Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ευρέως εκτιμάται, κάτι άλλωστε που καταδεικνύει και η άνοδος των επιτοκίων απόδοσης στα Treasury Notes, ότι ο επόμενος Ένοικος του Λευκού Οίκου θα ακολουθήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, σενάριο το οποίο “λατρεύουν” οι Μετοχικές Αγορές.
Σε αυτό το περιβάλλον δίνεται στη Fed μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιμετωπίσει την πιθανή άνοδο του πληθωρισμού, δρώντας εξισορροπητικά, με σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στη Χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών των παλαιών ομολόγων των ΗΠΑ, κάτοχοί τους, όπως οι Χώρες από τη
Μέση και των Άπω Ανατολή, θα αρχίσουν να “γράφουν” τεράστιες λογιστικές απώλειες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις λοιπές επενδυτικές τους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, οι μετοχικές αποτιμήσεις στη Νέα Υόρκη έχουν φτάσει σε αρκετά “απαιτητικά” επίπεδα, με βάση τη μερισματική απόδοση, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος στροφής αυξημένων κεφαλαιακών ροών προς άλλα assets.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν παύει να επηρεάζεται σημαντικά από όσα συμβαίνουν διεθνώς και για αυτό το λόγο επιμένουμε τόσο στο να κοιτάμε τι γίνεται όχι μόνο με σπουδαιότατα εσωτερικά θέματα, όπως η Αξιολόγηση, αλλά και το ποιες είναι οι κινήσεις στην Παγκόσμια “σκακιέρα” των Αγορών. Τα χρόνια υποαπόδοσης της εγχώριας Αγοράς οφείλονται στα 8 συνεχόμενα χρόνια οικονομικής ύφεσης και στην παραμονή της Χώρας (είναι η μόνη εντός ΕΕ) σε καθεστώς Μνημονίου και κεφαλαιακών ελέγχων.
Η υποχώρηση του Ευρώ σε χαμηλό 13 ετών έναντι του Δολαρίου δεν έχει μετουσιωθεί σε υπεραπόδοση των Ευρωπαϊκών Αγορών την τελευταία διετία έναντι του Dow, με την Ήπειρο να συνεχίζει να έχει “θέματα” με την αργή λήψη πολιτικών αποφάσεων, την υψηλή δομική ανεργία κλπ.
Όσο πλησιάζουν οι ΑΜΚ στις Ιταλικές Τράπεζες και ο “αγώνας δρόμου” που θα ακολουθήσει από άλλες Ευρωπαϊκές, το ρίσκο “dilution” θα αποτελεί το σημαντικότερο του Ελληνικού Τραπεζικού δείκτη, ενώ πολλά ξένα funds που δραστηριοποιούνται στη Χώρα μας, εύλογα θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς Δυσμάς.
Οι αγοραστές Ελληνικών τίτλων φαίνεται να προεξοφλούν πρόοδο στο θέμα των “κόκκινων” δανείων, αλλά όσο περνά ο χρόνος και τα Ελληνικά ομόλογα δε συμπεριλαμβάνονται στο “QE” της ΕΚΤ, το κόστος χρηματοδότησης για ολόκληρη την Οικονομία θα παραμένει αρκετά υψηλό.
Παράλληλα, οι μάλλον αργοί ρυθμοί επιστροφής των καταθέσεων περιορίζουν την αισιοδοξία σύντομης ουσιαστικής χαλάρωσης των “capital controls”, αφαιρώντας “οξυγόνο” από την παραγωγική δραστηριότητα.
Για τον Γενικό Δείκτη, η τεχνική ανάλυση δείχνει τις αντιστάσεις στη ζώνη 632 – 634 και 650 – 659 μονάδων και την στήριξη στο επίπεδο των 620 μονάδων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα πάλεψαν σήμερα Πέμπτη, μετά την αύξηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ των επιτοκίων της για πρώτη φορά σε ένα χρόνο και άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα η συνέχεια στην άνοδο των επιτοκίων να γίνει με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι οι επενδυτές με βάση τις τοποθετήσεις τους είχαν υπολογίσει.
Οι αποδόσεις για βραχυπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, στέλνοντας το δολάριο σε κορυφές που δεν έχουν εμφανιστεί σε βάθος σχεδόν 14 χρόνων, αυτό με τη σειρά του οδήγησε την Κίνα σε κινήσεις για να ρυθμίσει το γουάν στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από το 2008.
Η αναμενόμενη πορεία στην πολιτική της Fed, και οι προσδοκίες ότι ο Προεδρος Donald Trump θα οδηγήσει την ανάπτυξη με υψηλότερη ταχύτητα, οδηγεί τους αρμόδιους επί της χάραξης της πολιτικής στην Ασία σε επιφυλακή καθώς φεύγουν κεφάλαια από τις περιφερειακές οικονομίες και κατευθύνονται σε περιουσιακά στοιχεία με βάση το δολάριο.
Η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5% – 0,75% ήταν πλήρως αποτιμημένη αλλά οι επενδυτές έχουν τρομάξει, καθώς η καθοδήγηση για τις επερχόμενες κινήσεις έδειξαν ότι μια μέση τιμή για τις αυξήσεις στο 2017 είναι οι τρεις από δυο στο παρελθόν. Οι αγορές έχουν εκπλαγεί από τις μελλοντικές πιθανές κινήσεις της Fed.
Η αλλαγή ήρθε παρά το ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Fed έχουν αναβαθμιστεί οριακά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed θα μπορούσε να επιταχύνει το σφίξιμο ακόμη περισσότερο αν γίνει πιο εμφανής η ένδειξη μιας μεγαλύτερης του υπολογιζόμενου αύξησης του πληθωρισμού.
Οι αποδόσεις για τα 10-ετή ομόλογα ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 2,584%, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 0,7 εκατοστιαίες μονάδες από τότε που ο Trump εξελέγη ως ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η γοητεία από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ δημιουργεί κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές στην Ασία και αλλού, αφού τα κεφάλαια έχουν την τάση να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ σε ένα περιβάλλον υποτονικής παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το δολάριο ΗΠΑ ήταν ήδη επάνω, χτυπώντας ένα μέγιστο περίπου 14 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων με το δείκτη DXY στο 102,62.
Το ευρώ έπεσε σε χαμηλό στα 1,0468 δολάρια. Ένα διάλειμμα κάτω από το χαμηλό του Μαρτίου του 2015 των 1,0457 δολαρίων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δοκιμή της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, η οποία συνέβη στα τέλη του 2002.
Το δολάριο αυξήθηκε αγοράζοντας 117,86 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο, η πτώση του γιεν ώθησε ψηλότερα τις ιαπωνικές μετοχές, και σημειώνει άνοδος +0,30% σήμερα ο Nikkei. Ο ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -1,2%. Αφού μόνο ο KOSPI εμφανίζει οριακά κέρδη λίγο πριν το πέρας της διαπραγμάτευσης.
Στη Wall Street σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης από τον 8 Νοέμβρη (προεδρικές εκλογές ΗΠΑ) , αν και η απώλεια ήταν μικρή σε σύγκριση με τα κέρδη του τελευταίου μήνα. Ο Dow έκλεισε Τετάρτη κάτω κατά -0,6%, ενώ ο S & P 500 έχασε -0,81% και ο Nasdaq -0,5%.
Η αύξηση του δολαρίου έφερε μείωση των τιμών του πετρελαίου, που ήδη είχαν χτυπηθεί από τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στο Βερολίνο θα μεταβεί αύριο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για να παραστεί στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), θα παραχωρήσει από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ, στο χώρο του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ».
«Θεωρούμε, και θα το εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου. Και νομίζω πως όταν θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα το κατανοήσουν», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, μετά από την ολοκλήρωση του γύρου διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Όνειδος χαρακτήρισε την απόφαση για αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα. Σε δήλωσή του, ο κ. Πιτέλα ανέφερε ότι «πίσω από αυτήν την απόφαση βρίσκεται το κακό χέρι του Σόιμπλε». «Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσεις τα δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους», πρόσθεσε ο κ. Πιτέλα.
Το συνταξιοδοτικό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των επαφών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, την Πέμπτη. Ειδικότερα, το πρόγραμμα συναντήσεων κυβέρνησης – θεσμών για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής: 15:00: Συνταξιοδοτικό 16:00: Δικαιοσύνη 18:30: Ενέργεια 19:30: Αγορές προϊόντων 20:30: Εξωδικαστικός Συμβιβασμός
Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 16 μονάδες βάσης στο 7,022% ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 8,194%. Το 10ετές ομόλογο παράλληλα, σημειώνει άνοδο στο 7,097% σκαρφαλώνοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%.
Να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας κάλεσε τους Αμερικανούς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ΔΕΗ-4,73% Μανώλης Παναγιωτάκης, από το βήμα του 18ου Συνεδρίου «Capital Link Invest in Greece», το οποίο διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ στα πρώτα της βήματα, οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Ebasco, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει το «θαύμα» του εξηλεκτρισμού της Ελλάδας σε 10 χρόνια.
Την έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης από τον Όμιλο Μυτιληναίου ενέκριναν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ-3,42% Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), Protergia και Potergia Thermo. Ο συγκεκριμένος μετασχηματισμός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμβάλλει στην απλοποίηση της δομής του Ομίλου και θα καταλήξει σε επιχειρηματικές συνέργειες, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η νέα ευέλικτη δομή – όπως προστίθεται – θα επωφεληθεί από τη σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, τις οικονομίες κλίμακας, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας, την ομογενοποίηση και βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διάφορων τμημάτων της νέας οντότητας.
Την έκπληξη τους εξέφρασαν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης σχετικά με την εμπλοκή στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι ίδιοι κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν ότι επιβεβαιώνεται η θέση που έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση, ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.
Για την Παρασκευή μετατίθενται οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-9,87% αφού το δ.σ. -μετά από διακοπή που έγινε για να ενημερωθεί το ΤΧΣ από την εκπρόσωπό του Αικατερίνη Μπερίτση- αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεδρίαση μεθαύριο.
Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η τραπεζική αγορά δεν αποκλείει να αναζητεί εναλλακτική λύση για την επιλογή CEO σε τρίτο πρόσωπο που μπορεί να προκαλέσει την αναγκαία συναίνεση.
«Η εκτίμηση μας για τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου, εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Στα δικά μου μάτια, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Βιώσιμες θεωρούνται από τις τράπεζες οι επτά στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε αυτές επικεντρώνεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Από την επαναφορά σε εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εξαρτάται μεγάλο μέρος της επιτυχίας που θα έχει ο σχεδιασμός μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων του κλάδου.
Αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών ανακοίνωσε η διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατόπιν της αυριανής παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-2,24%Α.Ε. Συγκεκριμένα: FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus: Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» με συντελεστή στάθμισης 20%. Δείκτης FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης: Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη χωρίς άμεση αντικατάσταση. Σημειώνεται οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, 15 Δεκεμβρίου
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στην πρώτη αναθεώρηση της επιτοκιακής της πολιτικής από τον Δεκέμβριο του 2015 προχώρησε η Federal Reserve, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,50% – 0,75%. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, ελήφθη με πλήρη ομοφωνία. Άφησε μάλιστα, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο περαιτέρω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα διατηρηθεί «σταθερός», αναμένοντας τρεις ακόμη αυξήσεις εντός του 2017.
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ως απόρροια της πρόσφατης βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ της Κύπρου. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε σε «Caa2» – από «Caa3» – την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ και σε «Caa1» – από «Caa2» – την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας. Το outlook και των δύο τραπεζών παρέμεινε σε «θετικό».
Κατά 2,6 εκατ. βαρέλια μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (3 – 9 Δεκεμβρίου) τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Οι αναλυτές της Platts ανέμεναν πτώση της τάξης των 1,7 εκατ. βαρελιών. Για το ίδιο διάστημα, το Ινστιτούτο Πετρελαίου των ΗΠΑ (ΑΡΙ) έκανε λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 4,7 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης τέλος – σύμφωνα με την ΕΙΑ – ενισχύθηκαν κατά 800.000 βαρέλια.
Τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Μάρτιο εμφάνισε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, πρόκειται για την τρίτη μηνιαία συρρίκνωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της τάξης του 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,6%.
Αύξηση κατά 0,4% εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 1,3% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών.
Οριακή αύξηση εμφάνισαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,1%.
Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,3%. Τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο είχαν αυξηθεί κατά 0,6%.