Skip to main content

SZ: Διαφωνίες για την Ελλάδα

Με δηλώσεις, αντιδηλώσεις και ενδοκομματικές διαφωνίες το ελληνικό ζήτημα διατηρεί σταθερή, αν και όχι πρωτεύουσα θέση στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Διένεξη στους κόλπους των χριστιανικών κομμάτων για την πολιτική έναντι της Ελλάδας» η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στις απόψεις που διατύπωσε προς την εφημερίδα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, στο Βερολίνο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι θα έπρεπε να αφήσει κανείς το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση της Ελλάδας εφόσον επιμένει σε ένα κούρεμα του χρέους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζεεχόφερ δηλώνει τώρα στην SZ ότι δεν είχε ιδέα για μια τέτοια αλλαγή στάσης και ότι σε καμιά περίπτωση δεν τον εκφράζει. Εξάλλου την προσήλωση στη συμμετοχή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Η εφημερίδα επισημαίνει:

«Οι πολιτικοί των δύο χριστιανικών κομμάτων αποφεύγουν να θίξουν το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μην βρουν κοινά αποδεκτή λύση με το ΔΝΤ και αυτό να μην συμμετάσχει στο τρέχον δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα. Η Φραντσίσκα Μπράντνερ, ειδικός της Κ.Ο. των Πρασίνων επί ευρωπαϊκών θεμάτων, ζήτησε από τη Χριστιανική Ένωση «να δώσει ένα τέλος στην αυταπάτη της». Όποιος θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να συμφωνεί και με ένα «κούρεμα» του χρέους. Η παρατεινόμενη διένεξη δεν θέτει σε κίνδυνο «μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρωπαϊκή συνοχή. Στην εποχή του Τραμπ, του Brexit και των δεξιών λαϊκιστικών κινημάτων δεν πρέπει να ανάβει κανείς φωτιές με μικροκομματικά κίνητρα».

Περιμένοντας «λευκό καπνό» στο Eurogroup

Σε συνέντευξή του στην Tageszeitung του Βερολίνου ο εκ των αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζει την ελπίδα ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα βγει «λευκός καπνός», θα υπάρξει δηλαδή συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Παπαδημούλης περιγράφει ως εξής την καθυστέρηση:

«Ο λόγος είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ που ποντάρει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το ΔΝΤ ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από την Αθήνα, ενώ και στα δύο αυτά σημεία αντιτίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βρισκόμαστε μπροστά στην τραγελαφική κατάσταση ο κ. Σόιμπλε να δηλώνει ότι θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα να αρνείται κάθε συμβιβασμό μαζί του».