Skip to main content

Στην τελική ευθεία η παράταση στον εξωδικαστικό

Από την έντυπη έκδοση 

Εντός των ημερών θα νομοθετηθεί η παράταση κατά ένα έτος του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς υπάρχει ήδη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μια μόνιμη ρύθμιση για τα χρέη των ιδιωτών μεγάλης διάρκειας.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα της «Ν» στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κουρμούσης προσθέτει ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί η ένταξη οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μετά την κατάργηση δικαιολογητικών και τη βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα ο κ. Κουρμούσης δηλώνει πως «αποφασίστηκε η παράταση σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για 1 έτος, ήτοι μέχρι 31/12/2019 και θα ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών». Ωστόσο προσθέτει ότι «ο νόμος για τον εξωδικαστικό αποτέλεσε προϊόν της οικονομικής κρίσης και κάποια στιγμή θα τεθεί η λήξη του. Για το σκοπό αυτό, η βούλησή μας είναι να θεσπιστεί στη χώρα μας ένα μόνιμο πλαίσιο ρυθμίσεων, όλων των οφειλών και όλων των οφειλετών. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σχετικές δημοσιεύσεις σχετικά με τις 120 δόσεις προς το δημόσιο».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρινίζει ότι «δεν θα υπάρξει ξανά μια ρύθμιση οφειλών σε δόσεις, χωρίς την ύπαρξη αυστηρών κριτηρίων εισοδημάτων και περιουσίας. Η ρύθμιση σε δόσεις και ειδικά η διαγραφή (“κούρεμα”) χρέους αποτελούν ευνοϊκά μέτρα που θα παρέχονται μόνο σε όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία. Συνεπώς κάθε ρύθμιση θα συνοδεύεται από ειδικές ρήτρες, έτσι ώστε να μη γίνεται κατάχρηση από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά το αποφεύγουν με δόλια μέσα».

Για τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες περίπου 400.000 επιχειρήσεις δεν προσήλθαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους με τη χρήση του μηχανισμού, αναφέρει ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι διαθέσιμος σε όλες τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, σε διμερές επίπεδο, δηλαδή απευθείας με τον καθένα πιστωτή τους. Στις 400.000 επιχειρήσεις που, ελλείψει διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, εκτιμήθηκε ότι χρωστούν σε έναν ή περισσότερους πιστωτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη επιχειρήσεων, όπως και οι ατομικές επιχειρήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Υπογραμμίζει δε ότι χιλιάδες εξ αυτών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ενδεχομένως να μην προσέλθουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, διότι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους αξιοποιώντας άλλα διαθέσιμα εργαλεία, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών ή ο Νόμος Κατσέλη – Σταθάκη (για όσους δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα) ή τη διαδικασία εξυγίανσης του προ-πτωχευτικού κώδικα. Η μη χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού και από τις 400.000 επιχειρήσεις όλων των ειδών δεν συνεπάγεται την αποτυχία του εργαλείου, αφού ο νόμος αυτός αποτελεί ένα από τα διαθέσιμα εναλλακτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι επιχειρήσεις και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.