Skip to main content

Market Beat: Δύσκολη μέρα εν μέσω διεθνούς μείωσης της διάθεσης για ρίσκο από το πετρέλαιο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Μια μέρα που η παγκόσμια κεφαλαιαγορά πέρασε σε περιδίνηση λόγω της βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου, το ΧΑ συνεχίζει την  εκ βάθρων ανανέωσή του  με ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στις 14 Δεκεμβρίου. Τη μέρα που θα εισέλθουν και οι μετοχές από την ΑΜΚ της ΕΤΕ. Οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έχοντας μάλιστα πάρει παραδοχές ιδιαίτερα άσχημες για το άμεσο μέλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών τους στα αποτελέσματα και έχουν ουσιαστικά αποτιμηθεί με P/BV (Τιμή προς λογιστική αξία) στο 0,32 ως 0,40.

Θυμίζουμε πως μέσα στον μήνα, η στάθμιση του κλάδου θα γίνει πολύ μεγάλη και πλέον ο ΓΔ θα εξαρτάται από τις τράπεζες σε σημαντικό βαθμό, κάτι που δεν ισχύει ακόμα.

Τεχνικά η εικόνα της αγοράς, παρά το ανοδικό κλείσιμο των Γενικού Δείκτη και του 25άρη δεν έδιωξε τις επιφυλάξεις από την στατιστική ανάλυση. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να δώσει και το ελάχιστο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή ένα κλείσιμο πάνω από τις 612 μονάδες. Αυτό θα έδινε ελπίδες πως η αγορά θα είχε τη δύναμη να δοκιμάσει μια επιστροφή, μέχρι τις 640 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση για τον ΓΔ, παραμένει η απειλή να περάσει στη ζώνη των 595 – 603 μονάδων και μια καθοδική διαφυγή μπορεί να δώσει την ευκαιρία να βρεθεί ξανά 565. Βέβαια είναι άγνωστο το πόσο θα λάβουν οι ξένοι θεσμικοί υπόψη, την υπουργική απόφαση που υπεγράφη, με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως ανακοίνωσε χθες ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης. Η εισήγηση του στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση του short selling για τους τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν βέβαιη την κίνηση των τέως ομολογιούχων να ξεφορτωθούν με κέρδος μετοχές που απέκτησαν αναγκαστικά, από τις ανάγκες για να μειωθούν τα φρέσκα κεφάλαια που θα απαιτούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η σύγκριση των όγκων των συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με την ταχύτητα της πτώσης της αξίας των μετοχών που εισήχθησαν μετά τις ΑΜΚ, συντηρεί την υποψία πως αρκετοί από όσους βρέθηκαν με μετοχές, ενώ είχαν τραπεζικά ομόλογα, δεν έχουν προλάβει να πουλήσουν τα τραπεζικά blue chip.

Χαμήλωσαν συνεπώς τους ρυθμούς ξεφορτώματος, όπως υπογραμμίζει και ο ημερήσιος τζίρος της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας που έσπασε το καθοδικό σερί. Το φαινόμενο της κλιμακούμενης ελάττωσης των όγκων, για αυτούς σημαίνει πως όσοι ομολογιούχοι δεν βιάζονται, τραβήχτηκαν απλά στην άκρη και περιμένουν, για να αδειάσουν τσάντες με τις τραπεζικές μετοχές τους, όταν το κλίμα γίνει πιο εύκρατο. Αυτό από την πλευρά όσων διαπνέονται από αισιόδοξες προσδοκίες όμως σημαίνει, πως για να τοποθετηθούν θα περιμένουν, όχι μόνο να περάσει το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων, που δεν εξαντλήθηκε ως και χθες. Θα χρειαστεί να παραμονεύουν ως την ώρα που θα φανεί πως θα απορροφήσει η αγορά και τα δευτερογενή κύματα πωλήσεων στις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ.

Αυτά θα τα γεννήσουν οι είσοδοι του συνόλου των μετοχών των ΠΕΙΡ και ΕΤΕ μετά τις ΑΜΚ. Η χθεσινή δυναμική δεν έπεισε τους περισσότερους επενδυτές. Αφού σε καμιά φάση της διαπραγμάτευσης οι δείκτες δεν κατάφεραν να πιάσουν τα κέρδη των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης. Η εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη και του FTSEM χθες οφείλεται στην ΑΤΤ αφού η στάθμισή της στους δυο αυτούς δείκτες, έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες μετοχές, μετά την εν εξελίξει ΑΜΚ της. Σήμερα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Βλέπε ΠΕΙΡ και ίσως… πυρ

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να «αποδοκιμάζουν» το νέο sell – off στα συμβόλαια του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,66% στις 17.730,51 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,79% στις 5.101,81 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε καθοδικά κατά 0,70% στις 2.077,07 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, υποχώρησε σε χαμηλό έξι και πλέον ετών, ενώ τα συμβόλαια πετρελαίου WTI κινήθηκαν πτωτικά κατά 5,8% στα 37,65 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο κλάδος της ενέργειας υποχώρησε κατά 3% , με τη μετοχή της Consol Energy να κατακρημνίζεται στο 15,03%. Απώλειες άνω του 13% σημειώσε η μετοχή της The Williams Companies, ενώ στο -12,82% έκλεισε η μετοχή της ONEOK. Πτώση 10% κατέγραψε και η Devon Energy. Chevron (-2,71%), Εxxon Mobil (-2,61%) και Goldman Sachs (-2,37%) πρωταγωνίστησαν στην πτωτική πορεία του Dow Jones.

Βουτιά της τάξης του 4,5% πραγματοποίησε η μετοχή της Chipotle Mexican Grill, καθώς το ξέσπασμα του βακτηρίου Εσερίχια κόλι (E. Coli) προκάλεσε την υποβάθμιση των οικονομικών στόχων για το β’ εξάμηνο του 2015.

Στον αντίποδα, εκρηκτική άνοδο κοντά στο 72% σημείωσε η μετοχή της Keurig Green Mountain, μετά την εξαγορά της από την JAB Holding. Κέρδη της τάξης του 4% κατέγραψε και η μετοχή της Pep Boys-Manny λόγω της απόκτησης του 12% των μετοχών της από τον επενδυτή Καρλ Ίκαν. Οριακές απώλειες 0,39% σημείωσε η General Eelectric μετά το «ναυάγιο» της συμφωνίας με τη σουηδική Electrolux.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 5,5% ή 15,9 δισ. δολάρια αυξήθηκε τον Οκτώβριο η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve. Το συνολικό ύψος της καταναλωτικής πίστης ανέρχεται πλέον στα 3,5 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι από το εν λόγω ποσό εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια.

ΕΥΡΩΠΗ

Με άνοδο έκλεισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τα οποία βρήκαν στήριξη στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το sell off στο πετρέλαιο περιόρισε τα αρχικά, υψηλά κέρδη και οδήγησε τους βρετανικούς δείκτες σε απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,30% στις 6.220 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,10% στις 10.870 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,82% στις 4.753 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 372,18 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, υποχωρεί σε χαμηλό έξι και πλέον ετών, ενώ τα συμβόλαια πετρελαίου WTI κινούνται πτωτικά κατά 4% στα 38,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο ταμπλό, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις λόγω της αδυναμίας του ΟΠΕΚ να λάβει δραστικά μέτρα για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Tullow Oil και Seadrill σημείωσαν πτώση της τάξης του 8% ενώ Petrofac, Royal Futch Shell και Subsea εμφάνισαν απώλειες άνω του 3%. Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές της Antofagasta (2,5%), της BHP Billiton (2,86%) και της Arcelormittal (3,5%).  

Σημαντικές απώλειες 13,6% σημείωσε και η μετοχή της Electrolux, λόγω του «ναυαγίου» στην εξαγορά μέρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της General Electric.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε κατά 2,6% μετά τις αυξημένες παραγγελίες για την κατασκευή νέων αεροσκαφών, ενώ άνοδο 3% εμφάνισε και η Rolls – Royce.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η νίκη του Εθνικού μετώπου της Μαρίν Λε Πεν στο πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπου κέρδισε την πρωτιά στις έξι από τις συνολικά 13 περιφέρειες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,2% έναντι των εκτιμήσεων 0,5%.

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η εταιρεία Sentix ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 15,7 μονάδες από 15,1 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 17,0 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

ΧΑ

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μόνο στο ξεκίνημα παρουσιάστηκε καθοδική δυναμική και μετά από τρεις πανομοιότυπης καθοδικής πορείας και δυναμικής συνεδριάσεις ακολούθησε άνοδος. Η έκπληξη, εκτός της επιμονής στις πιέσεις μετοχών που πέρασαν ήδη κάτω από την τιμή της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου, ήταν η άνοδος των βασικών δεικτών και η διατήρηση μικρών κερδών από τις 10:51 ως τις 16:06 για τον ΓΔ. Τότε ο δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής.

Στο θετικό κλίμα, εκτός των αγορών στην Ευρώπη που κινήθηκαν ανοδικά, πιθανά να συνέβαλλε η δήλωση περί άρσης των περιορισμών που ισχύουν για τους εγχώριους επενδυτές έναντι των αλλοδαπών λόγω capital control.  

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,34%, ο CAC είχε μεταβολή +1,04%, με τον FTSE100 σε πτώση -0,03%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτωτική δυναμική που διατηρείται έτσι ο Dow χάνει -0,63% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,64%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,21% και έφθασε στις 608,85 από 607,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 180,04 από 178,93 με μεταβολή +0,62%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και  όχι του 25άρη  χωρίς ωστόσο να προσδώσουν  «θετική κληρονομιά» για την επόμενη συνεδρίαση. Αφού με κίνηση με λίγες αλλαγές του θετικού πρόσημου του μέσου όρου, το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε αρκετά κοντά στο μέσο επίπεδο της διακύμανσης της μέρας που επικράτησε ως ζώνη πλάγιας κίνησης μια ώρα πριν από τις δημοπρασίες.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +12,53% από -4,08%,Τραπεζών +12,53% από -4,08%, ο FTSEM +8,41% από -0,41%, Κοινής Ωφέλειας +2,10% από -0,24%, Τηλεπικοινωνιών +1,50% από -2,04%, Τροφίμων Ποτών +1,27% από -2,96%,  ο 25άρης +0,62% από -2,34%, Πετρελαίου Αερίου +0,54% από -0,47%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,52% από -1,80%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,42% από -1,50%, ο ΓΔ +0,21% από -1,59%, Ταξίδια Αναψυχή +0,05% από -2,94%, Εμπορίου +0,001% από -0,54%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τις εταιρίες Ασφαλειών -10,00% από 0,00%, Υγείας -2,44% από +2,50%, Κατασκευές Υλικά -1,03% από -0,90%, Ακίνητης Περιουσίας -0,74% από +2,26%, Χημικών -0,70% από +1,42%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,20% από -4,14%, Πρώτων Υλών -0,13% από +1,99%, Τεχνολογίας -0,03% από -0,63%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,272 από 64,593  εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,016 από 7,143 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 43,018 από 55,839 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,732 από 0,370 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,988 από 39,831 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 29,690 από 37,510 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 36 των καθοδικών σε 43 από 59 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 11.

Τεχνική ανάλυση

Στην χθεσινή συνεδρίαση, οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη των blue chip σε πορεία με παραμονή σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Μετά από τα πρώτα τέσσερα λεπτά ο 25άρης πέρασε πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο με την τιμή ανοίγματος, στις  178,49 μονάδες, ως ελάχιστο μέρας. Αλλά αμέσως μετά ως τις 13:25, με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, έφθασε ως τις 181,72 μονάδες που ήταν το μέγιστο. Τελικά με επίπεδη κλίση την τελευταία ώρα  οδηγήθηκε ως τις 180,04 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,167 εκατ. ευρώ.

Άλλαξαν χέρια 388 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου με ελάχιστο στις 176,75 μονάδες και μέγιστο στις 181,25. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 176,75 μονάδες, με μεταβολή -0,70% από την τιμή εκκαθάρισης της προηγούμενης μέρας με τον 25άρη στο +0,62% και κλείσιμο στις 180,04 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 322 ΣΜΕ Ιανουαρίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ήταν οι 182,50 μονάδες και κατώτερο οι 178,50. Η τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ Δεκεμβρίου ήταν οι 178,25 μονάδες χωρίς σημαντική αλλαγή στα ανοικτά συμβόλαια και για τα ΣΜΕ Ιανουαρίου στις 179,75.

Τη Δευτέρα ο 25άρης εμφάνισε τιμές κατώτερης ημέρας που αντιστοιχούσαν στη διακύμανση του στη συνεδρίαση τις 26/8 δηλαδή της δεύτερης μετά τη μέρα της εγγραφής πυθμένα για το 2015. Αναφερόμαστε στο επίπεδο των 177 μονάδων. Κάτω από αυτό η επιστροφή στο επίπεδο των 170 μονάδων δεν είναι απίθανη. Χθες πιθανά για αυτό οι θεσμικοί δεν έδωσαν συνέχεια στην κάθοδο αλλά συνέχισαν να πιέζουν τραπεζικά blue chip. Αλλά σήμερα το διεθνές κλίμα είναι βαρύ και σε αυτό προτίθεται η εισαγωγή των μετοχών της ΠΕΙΡ από την ΑΜΚ και αναμένεται εκτίναξη του ημερήσιου όγκου και πιέσεις. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές χτύπησαν χαμηλά τριών εβδομάδων σήμερα Τρίτη, καθώς η βουτιά των τιμών του πετρελαίου χτύπησε τις μετοχές εταιρείας ενέργειας οδηγώντας τις χαμηλότερα και πολλοί επενδυτές αποσύρθηκαν στο περιθώριο των συναλλαγών πριν από μια συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας της FOMC, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να έχουν ήδη προεξοφλήσει μια αύξηση των επιτοκίων, είναι η πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ που θα ανακοινώσει η πρόεδρος της Fed Janet Yellen, που θα παρακολουθήσουν οι επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ανάπτυξη στην Κίνα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -1,2%, διαγράφοντας τα κέρδη που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα, με τις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να οδηγούν την πτώση με απώλειες -1,67%.

Μια «δύσκολη ηρεμία» επικρατεί στις αγορές για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μια δεκαετία, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, σε έκθεσή της.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας (-1% στις 08:00) αρχικά κατάφερε να ανατρέψει την καθοδική τάση, με αύξηση +0,3% πριν από την στροφή προς τα κάτω, μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ιαπωνία είχε αποφύγει την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ στο +1,0% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μία προκαταρκτική ανάγνωση του -0,8% πτώσης.

Υπογραμμίζοντας τις συντηρητικές προβλέψεις για την Κίνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters οι ιαπωνικές επιχειρήσεις έδειξαν έντονη απαισιοδοξία σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της κινεζικής ανάπτυξης, με το 79% να λένε ότι δεν αναμένουν να αυξηθούν οι δραστηριότητές της τον επόμενο χρόνο.

Τα δεδομένα έδειξαν την Τρίτη ότι οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν για 13ο συνεχή μήνα, με 8,7% πτώση το Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η τιμή των futures του πετρελαίου Brent υποχώρησε τη Δευτέρα, -5,4% στα 40,66 δολάρια το βαρέλι αφού η συνάντηση που οργάνωσε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) την Παρασκευή έληξε χωρίς συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής.

Κρατώντας την παραγωγή σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ προκύπτει μια υπερπροσφορά στην αγορά που έχει τρομάξει τους επενδυτές που είναι αντιμέτωποι με τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το Brent υποχώρησε κάτω από το κατώτατο σημείο του Αυγούστου, για να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία ήταν βυθισμένη στη βαθύτερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Στις ΗΠΑ τα futures αργού έπεσαν ως τα 37,50 δολάρια ανά βαρέλι, χτυπώντας ένα χαμηλό σε βάθος σχεδόν επτά χρόνια, χτυπώντας τις μετοχές της ενέργειας στη Wall Street και τραβώντας τις μετοχές της Ασίας χαμηλότερα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Τραπεζικός κλάδος ξεκινάει και πάλι από την αρχή, με τις 14 του μήνα να είναι η ημερομηνία που μπαίνουν και οι τελευταίοι νέοι τίτλοι, αυτοί της Εθνικής.

Οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έχοντας μάλιστα πάρει παραδοχές ιδιαίτερα άσχημες για το άμεσο μέλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών τους στα αποτελέσματα και έχουν ουσιαστικά αποτιμηθεί από το 0,32-0,40 P/BV.

Μετοχικά είναι στα χέρια των Ξένων, ειδικά οι τίτλοι της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ και πλέον το τι θα δούμε στο ταμπλώ αφορά “λίγα χέρια”. Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν από τους “αναγκαστικά μετόχους” που είναι αυτοί που τα ομόλογα τους μετατράπηκαν σε μετοχές και ουσιαστικά είναι οι εν δυνάμει πωλητές ακόμα και κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ.

Θυμίζουμε πως μέσα στον μήνα, η στάθμιση του κλάδου θα γίνει πολύ μεγάλη και πλέον ο ΓΔ θα εξαρτάται από αυτόν σε σημαντικό βαθμό, κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα. Φυσικά το πώς θα χειριστούν τα assets τους αλλά και τα “κόκκινα δάνεια” θα παίξει ρόλο, μιας και εν μέσω Capital Controls είναι ο μόνος τρόπος να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να είναι το μεγάλο μας “άγχος” μιας και μπροστά του έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, ενώ ο φόβος μη υλοποίησης τους στην Αγορά παραμένει σημαντικός. Μπροστά μας έχουμε το πολύ σημαντικό Ασφαλιστικό αλλά και την αξιολόγηση, με τους Θεσμούς να μας επισκέπτονται και πάλι για αρκετό διάστημα.

Η Αγορά θέλει να αισθάνεται σημαντική ασφάλεια για το μέλλον και της είναι αρκετό μία πολιτική απόφαση για να το προεξοφλήσει. Όσο αυτό δεν φαίνεται, η Αγορά συνεχίζει να κινείται νωχελικά, ή και πτωτικά κατά περιόδους, χωρίς να καταφέρνει να αλλάξει επίπεδα (700) μέχρις ότου αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο φόβος μας δεν είναι οι τιμές και οι αποτιμήσεις των μετοχών, ειδικά σε εταιρείες που παρακολουθούμε, αλλά ο χρόνος που θα πάρει για να μπορέσει η Αγορά να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να πάρει ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα. Δυστυχώς το πολιτικό σκηνικό δεν βοηθάει, μιας και δεν έχει σκεπτικό υπέρ της Αγοράς, παρόλα αυτά οι επιταγές των Θεσμών που έχει υπογράψει είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση ξέρει πως αν δεν τα καταφέρει η Χώρα θα έχει σημαντικό πρόβλημα, παρόλα αυτά ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησης έχει σημασία σε μία κατεστραμμένη Οικονομία.

Η Χώρα, χρονικά, έχει βγει εκτός ορίων και πρέπει να βιαστεί να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να προχωρήσει σε Ιδιωτικοποιήσεις που τόσο πολύ θα βοηθήσουν το “πιεσμένο ελατήριο” που λέγεται Οικονομία και Αγορά.

Οι Τράπεζες δεν μπορούν να βοηθήσουν εν μέσω “CC”, από πλευράς δανεισμού, παρόλα αυτά η Ιδιωτικοποίησή τους δείχνει πως αργά, ή γρήγορα, αυτές θα αποτελέσουν τον “μοχλό” της ανάπτυξης.

Σημασία έχει η Χώρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Αγορών, κάτι που θα συμβεί σιγά – σιγά, ειδικά αν περάσει τις αξιολογήσεις και μπει στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της ΕΚΤ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η κατατρόπωση της τιμής του πετρελαίου ήταν χτύπημα στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου στην Ασία

Η επίδραση της απότομης πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου συνέχισε τη διάχυσή της στα ασιατικά στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, μετά την υποαπόδοση των μετοχών των ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας. Οι τιμές του πετρελαίου παρέτειναν την πτώση που ξεκίνησε μετά τη συνάντηση της Παρασκευής του ΟΠΕΚ, όπου ο οργανισμός αποφάσισε να διατηρήσει την πολιτική του αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «θα διατηρήσει την παραγωγή» κοντά στα σημερινά επίπεδα. Η WTI χτύπησε ένα χαμηλό σε βάθος περισσότερο από έξι χρόνια στα 37,72 δολάρια το βαρέλι κατά το κλείσιμο της Νέας Υόρκης, δικαιώνοντας την άποψή μας ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν αυτήν την αγορά, πιεσμένη από την υπερπροσφορά. Τόσο Brent όσο και το WTI σταθεροποιήθηκαν κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ασίας, αλλά παραμένουν υπό πίεση τα νομίσματα που συνδέονται με εμπορεύματα.

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν επίσης καθοδικές κάτω από την επίδραση των στοιχείων για το εμπόριο της Κίνας, με επικεφαλής τον Hang Seng και τους δείκτες στην αγορά της Σαγκάης SHCOMP. Οι εξαγωγές της Κίνας το Νοέμβριο υποχώρησαν 6,8%, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν (συναίνεση: -5.0%). Σε σύγκριση, η συρρίκνωση των εισαγωγών μειώθηκε κατά -8,7%, από -18,8% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι μας Κίνας δεν αναμένουν μια απότομη ανάκαμψη των εξαγωγών, αλλά να περιμένουν η συρρίκνωση των εισαγωγών να περιοριστεί περαιτέρω.

Μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ιαπωνίας το 3ο τρίμηνο, ξεπέρασε τις προσδοκίες και αναθεωρήθηκε ψηλότερα  στο +0,3% q / q (από -0,2%), κυρίως από τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις επενδύσεις σε μετοχές. Έχουμε αναθεωρήσει την πρόβλεψη μας για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο οριακά ανοδικά στο 0,8% με αποτέλεσμα μια αναθεώρηση προς τα άνω κατά 10bp στις προβλέψεις μας για ανάπτυξή 0,6% στο 2015. Το γιεν ενισχύθηκε 0,18% έναντι του δολαρίου. Σε αντίθεση, ο Nikkei υποχώρησε 1%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ιδρυμάτων. «Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο των 5,5 δισ. ευρώ.

Με υπουργική απόφαση που υπεγράφη αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης. Η εισήγηση του κ. Γκότση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση του short selling για τους τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου. Δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία γίνεται η άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων από Ίδρυμα, στις κατωτέρω περιπτώσεις:

Η Ελλάδα, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας, επεσήμανε μετά το πέρας του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας πρέπει να εγκριθεί και το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Στην Ελλάδα επιστρέφει η Credit Agricole, ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός, ο οποίος, πριν από περίπου τρία χρόνια αποχώρησε πωλώντας την Εμπορική Τράπεζα στην Αlpha Bank για να επιστρέψει αυτή τη φορά ως μεγαλομέτοχος της Alpha Bank.

Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-3,63% η Credit Agricole, μέσω της θυγατρικής ασφαλιστικής της εταιρείας, κατέχει το 9,75% των μετοχών της Alpha Bank. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο θεσμικό μέτοχο της τράπεζας και ένα από τους μεγαλύτερους θεσμικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση από τη Viohalco των συνδεδεμένων ελληνικών εταιρειών Ελβάλ, ΕΛΒΑ-8,05% Alcomet, Διατούρ και της λουξεμβουργιανής Eufina, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Στο 8,3421% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της Capital επί των κοινών μετοχών της Eurobank, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών «SKYSERV» προχώρησε ο όμιλος MIG, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποδέχθηκε σήμερα δεσμευτική προσφορά της «Swissport Aviareps Hellas S.A.». Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα καταβληθεί τμηματικά, δηλαδή ποσό 10 εκατ. ευρώ κατά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών και το υπόλοιπο σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο ποσό των 461,913 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 461,913 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 139,923 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 15,335 δισ. ευρώ.

Κατά 5,5% ή 15,9 δισ. δολάρια αυξήθηκε τον Οκτώβριο η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.

Το συνολικό ύψος της καταναλωτικής πίστης ανέρχεται πλέον στα 3,5 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι από το εν λόγω ποσό εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια. Τον Σεπτέμβριο η μηνιαία άνοδος της καταναλωτικής δανειοδότησης είχε διαμορφωθεί στα 28,6 δισ. δολάρια ή στο 9,9%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009 υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, δεχόμενο ισχυρές πιέσεις από την αδυναμία του ΟΠΕΚ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης παραγωγής αργού. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 5,8% ή 2,32 δολάρια, τερματίζοντας στα 37,65 δολάρια ανά βαρέλι. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού κατέγραψαν πτώση 0,8% ή 8,90 δολάρια, κλείνοντας στα 1.075,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο σκαρφάλωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η εταιρεία Sentix ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 15,7 μονάδες από 15,1 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 17,0 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Τη νέα στρατηγική αερομεταφορών για την Ευρώπη ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή, θα αποτελέσει ορόσημο και σκοπό έχει την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, την ενίσχυση της βιομηχανικής της βάσης, καθώς και της ηγετικής θέσης της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της Επιτροπής είναι η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για το σύνολο του αεροπορικού οικοσυστήματος της Ε.Ε. 

Κρατικά ομόλογα ύψους 1 δισ. δολαρίων με νόμισμα αναφοράς το ρενμίνμπι (κινεζικό γουάν) ετοιμάζεται να εκδώσει η Ρωσία το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους Financial Times. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας, η κίνηση αυτή πιθανόν να ανοίξει μία νέα πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για τις ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από τις κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων.