Skip to main content

Παγκόσμια ανάκαμψη με… παρενέργειες βλέπει ο ΟΟΣΑ

Οι δρομείς στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου δημιουργούν αισιοδοξία όχι μόνο για τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook) προειδοποιεί πως υπάρχουν πολλές παγίδες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του 2021, τονίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να κερδίσει εντελώς το χαμένο έδαφος πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου.

Το πιο σημαντικό για τις χώρες σε αυτή τη φάση είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όταν και εφόσον λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, και να τρέξει αποτελεσματικούς ελέγχους (τεστ) του ιού στον πληθυσμό, να οργανώσει συστήματα ιχνηλάτησης και να αποσαφηνίσει πολιτικές καραντίνας. Αυτές οι κινήσεις θα επιτρέψουν την σταδιακή άρση των περιορισμών, τονίζει ο ΟΟΣΑ προσθέτοντας πως οι χώρες που θα τα καταφέρουν καλά σε αυτές τις δραστηριότητες αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα.

Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ βλέπουν την οικονομία της Κίνας να ανακάμπτει ζωηρά. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη κατά 10% σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Οι προβλέψεις αυτές είναι ενδεικτικές της καλής διαχείρισης της χώρας της πανδημίας, σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, διευκρινίζεται. Η Νότια Κορέα και η Ινδονησία έχουν επίσης καλές επιδόσεις.

Οι υπόλοιπες χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις ασιατικές χώρες, ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν σημαντικά μέχρι το τέλος του 2021 και παρά την δυσμενή υγειονομική της κατάσταση στην παρούσα φάση.

Αντιθέτως για την Ευρώπη ο ΟΟΣΑ δεν είναι τόσο αισιόδοξος προβλέποντας πως μόνο η οικονομία της Γερμανίας θα επανέλθει σε προ-κορωνοϊού επίπεδα. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την οικονομία της χώρας το αντίστοιχο τρίμηνο του 20219.

Στις χώρες που η εξέλιξη της πανδημίας επέβαλλε μακρά lockdown, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει πως η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι μικρότερη κατά 6% στο τέλος του επόμενου χρόνου και σε σύγκριση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Αντίστοιχα αναμένει μικρότερη της οικονομία της Αργεντινής κατά σχεδόν 8%.

Ακόμη όμως και όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει τελικώς, η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει μικρότερη κατά 5% στο τέλος του 2021 και σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη της χαμένης οικονομικής δύναμης λόγω της πανδημίας, τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής , την υψηλή ανεργία και την διεύρυνση των ανισοτήτων καθώς η οικονομία επηρεάζει περισσότερο τους φτωχούς και τους νέους, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Τι προτείνει επομένως; Ο ΟΟΣΑ προτρέπει τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη στήριξη του πληθυσμού τους όπου είναι δυνατό υιοθετώντας μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές αποδόσεις η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν παρατηρεί την απουσία συσχέτισης μεταξύ της έκτασης της δημοσιονομικής στήριξης και της προκύπτουσας οικονομικής απόδοσης, πράγμα που κατά την ίδια υποδεικνύει πως δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέτρα σοφά.

Εκεί όπου η στήριξη των κυβερνήσεων χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά, το δημόσιο χρέος δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως παράγοντας ανησυχίας επειδή το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει επίσης να πέσει χρήμα στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος των χωρών και την μείωση της ανεργίας, ενώ παρατηρεί έλλειμμα στην παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οποία χαρακτηρίζει την πρώτη παγκόσμια κρίση έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, σημειώθηκαν σημαντικές εθνικές αντιδράσεις αλλά με κλειστά σύνορα και σημαντικά μικρότερη συνεργασία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times