Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Μακριά από το ελληνικό Κοινοβούλιο παραμένει το σχέδιο νόμου για την οικονομία του διαμοιρασμού ακινήτων, αφού η κατάθεσή του πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Αφορμές για τις καθυστερήσεις άλλοτε αποτελούν οι διαπραγματεύσεις με τις διαδικτυακές εταιρείες που προωθούν το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν, άλλοτε η φορολογική επιβάρυνση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ η τελευταία αναβολή, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, έγινε με αφορμή την επαναδιατύπωση ορισμένων φράσεων στο υπό κατάρτιση σχ/ν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», πάντως, το σ/ν ουσιαστικά είναι έτοιμο για κατάθεση αφού οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες εταιρείες της οικονομίας του διαμοιρασμού έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή που έχει προωθηθεί προς υπογραφές, ως οικονομία διαμοιρασμού ορίζεται ένας νέος τρόπος διάθεσης και κατανάλωσης αγαθών, ένα οικονομικό μοντέλο όπου οι εμπλεκόμενοι συναλλάσσονται μεταξύ τους κυρίως μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, δημιουργώντας μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.
Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου (οικονομία διαμοιρασμού ακινήτων – τουρισμού) θα είναι δυνατή σύμφωνα με το σχέδιο υπό τις ακόλουθες συσσωρευτικά προϋποθέσεις:
* Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής είναι φυσικό πρόσωπο, εγγεγραμμένος στο «μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
* Δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσότερων από δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
* Το μίσθιο έχει εμβαδό τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.
* Το ακίνητο έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικονομικές άδειες ή έχει διατηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 ή έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Τυχόν υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών, αντίστοιχα, θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Τα ακίνητα, επίσης, θα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην των κλινοσκεπασμάτων.
Τα πρόστιμα
Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων, προτείνεται να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο εκμισθωτής υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.
Σημειώνεται όμως ότι για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια του νέου πλαισίου για την οικονομία του διαμοιρασμού, θα θεωρούνται νόμιμες υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν τουριστικά καταλύματα οιασδήποτε λειτουργικής μορφής και οι οποίες είναι εφοδιασμένες με ειδικό σήμα λειτουργίας σύμφωνα με τον νόμο.
Αναφορικά με το εισόδημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν. 4172/2014 και ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής θα υποχρεούται να υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας. Επίσης η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Το ΥΠΟΙΚ θα δύναται να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή. Mε κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων θα ορίζονται οι όροι συνεργασίας με την εκάστοτε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στο 1,4 δισ. το μέγεθος της αγοράς
Το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού ακινήτων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εμπειρία από τη λειτουργία της σκιώδους φιλοξενίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποδεικνύει ότι υφίσταται έντονη υποκατάσταση νόμιμων καταλυμάτων από άτυπα. Ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι ο βαθμός υποκατάστασης μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 70%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μια από τις πλατφόρμες φιλοξενεί περίπου 2.500 καταχωρήσεις για ακίνητα στην Αττική, ενώ η χρέωση της πλατφόρμας επάνω στη συναλλαγή είναι 10%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πολιτεία το μέσο εισόδημα ανά ακίνητο ανέρχεται στα 750 ευρώ τον μήνα. Η πληρότητα δηλαδή για κάθε ακίνητο – καταχώρηση υπολογίζεται σε 48,6% στις καλύτερες περιοχές. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση των καταχωρήσεων που έχουν μικρότερη πληρότητα της τάξης του 30% περίπου. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούν μηνιαίο εισόδημα 466 ευρώ. Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα μας ενοικιάζονται γύρω στα 30.000 σπίτια μέσω του διαδικτύου. Υπάρχει και η περίπτωση των πολλαπλών καταχωρήσεων, ο ίδιος ΑΦΜ δηλαδή να καταχωρεί πολλαπλά ακίνητα. Έχει καταγραφεί συγκεκριμένος ΑΦΜ που καταχωρούσε περισσότερα ακίνητα στην Αθήνα, από όσα διαθέτει ένα μέσο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα.