Skip to main content

Σχέδιο ενίσχυσης του Enterprise Greece

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Με τέσσερις παρεμβάσεις επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να ενισχύσει την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Το σχέδιο αναβάθμισης του Οργανισμού, ο οποίος έχει αναλάβει την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων, προβλέπει τη συνδιαχείριση της πύλης οικονομικής διπλωματίας «agora» (www.mfa.gr), που σήμερα τη διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών, την παρέκκλιση κατά περίπτωση από το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, ειδικά όταν πρόκειται να συνεργαστεί με οικονομικούς φορείς τρίτων χωρών, την παροχή ταξιδιωτικής ασφάλισης στο προσωπικό και τους συνεργάτες του όταν μεταβαίνουν για υπηρεσιακές ανάγκες σε τρίτες χώρες, αλλά και την αύξηση του προσωπικού του.

Συνδιαχείριση της πύλης «agora»
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με την από κοινού διαχείριση του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)», καθώς και κάθε τυχόν σχετικού συστήματος που δημιουργείται ως ενιαία εθνική ηλεκτρονική πύλη για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, θα επιτευχθεί ο βέλτιστος συντονισμός και η από κοινού διοίκηση του συστήματος των κατεξοχήν συναρμόδιων υπουργείων. Πάντως, στόχος είναι η δημιουργία μιας δυναμικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης με την καταγραφή κάθε απαραίτητης για την εξαγωγική πολιτική πληροφορίας, που θα περιλαμβάνει βάσεις δεδομένων και θα παρέχει πληροφορίες για κάθε πτυχή που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εξαγωγικής πολιτικής. Η πύλη θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις και ειδικότερα για τον υπάρχοντα και δυνητικό εξαγωγέα με τρόπο διαδραστικό και με δυνατότητα χρήσης πολυμέσων, για θέματα όπως εξαγωγικές διαδικασίες, προετοιμασία συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, εκπαιδευτικό υλικό κ.ο.κ.

Άρση εμποδίων σε δημόσιες συμβάσεις
Ως εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου, το Enterprise Greece εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο του ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις. Εντούτοις, αποτελώντας τον εθνικό φορέα εξωστρέφειας έχει εκ της ιδιαίτερης αποστολής της διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο θέτει ορισμένα κρίσιμα προσκόμματα, που εμποδίζουν την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων και κατασκευών της εταιρείας στο εξωτερικό, καθότι αφενός θεσπίζονται ανελαστικοί περιορισμοί ως προς τον τόπο εγκατάστασης των υποψηφίων και προσφερόντων οικονομικών φορέων που δικαιούνται να συμβάλλονται με φορείς του Δημοσίου, αφετέρου λόγω των συχνά προβλεπόμενων χρονοβόρων διαδικασιών δεν είναι εφικτό να επιλυθούν κατεπείγοντα ζητήματα με τη δέουσα ταχύτητα.

Πλέον, επιχειρείται η άρση αυτών των εμποδίων, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή και αποτελεσματική της δράση στο εξωτερικό και δη σε τρίτες χώρες, με την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες θα κινούνται εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός θα εξακολουθήσει να υπόκειται στις γενικές αρχές των δημόσιων συμβάσεων, ήτοι στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλισθεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης προσωπικού
Για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του προσωπικού και των συνεργατών του οργανισμού στις χώρες της Ε.Ε. προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε μια από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, υπό τους ίδιους όρους και υπό το ίδιο κόστος με τους ασφαλισμένους των εν λόγω χωρών.

Εντούτοις, μείζον ζήτημα υφίσταται με τις υπηρεσιακές μετακινήσεις σε τρίτες χώρες, καθότι σε πολλές περιπτώσεις είτε το εθνικό σύστημα υγείας δεν διασφαλίζει πλήρως την παροχή επαρκών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, είτε το κόστος νοσηλείας είναι απαγορευτικό. Για την υπέρβαση αυτού του εμποδίου, θα προβλεφθεί η δυνατότητα παροχής ταξιδιωτικής ασφάλισης από την εταιρεία στο προσωπικό και τους συνεργάτες της όταν μεταβαίνουν σε τρίτες χώρες για υπηρεσιακές ανάγκες. Σημειώνεται ότι για τη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα ακολουθηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
Τέλος, στο σχέδιο αναβάθμισης του Enterprise Greece προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του μέσω αποσπάσεων τακτικών μονίμων υπαλλήλων καθώς και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) από φορείς του δημόσιου τομέα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ταχεία στελέχωση της εταιρείας με κατάλληλο προσωπικό, ανάλογα με τις εκάστοτε διαμορφούμενες ανάγκες, αλλά και η διατήρηση του προσωπικού αυτού στην εταιρεία για τα χρονικά διαστήματα που αυτό είναι απαραίτητο. 

Ταυτόχρονα όμως παρέχεται και η δυνατότητα παραμονής σε αυτήν ήδη αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι και επιθυμούν τη συνέχιση της απασχόλησής τους στην εταιρεία.