Skip to main content

Ιταλία: Οι αγορές χαιρετίζουν την «κυβίστηση», οι Βρυξέλλες περιμένουν περισσότερα

Για μία κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί να παλέψει έως τέλους τους «κακούς γραφειοκράτες» των Βρυξελλών, η υποχώρηση στο στόχο του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,04% του ΑΕΠ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Από τη στιγμή μάλιστα που έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Γαλλία ετοιμάζεται να φουσκώσει το δικό της έλλειμμα και η Επιτροπή δεν έχει περιθώρια να δείξει ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι αρκετό για να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών, που ταλανίζει την Ευρωζώνη εδώ και μήνες. 

Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβί, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμβιβασμό. Αναγνώρισε στον απόηχο και της συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι μένουν ακόμη να γίνουν περισσότερα βήματα. Αυτά ενδεχομένως να έρθουν «και από τις δύο πλευρές» εξήγησε, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι οι γαλλικές εξελίξεις δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τη στάση της Κομισιόν. 

Οι αγορές πάντως φαίνεται σχεδόν να προεξοφλούν τη συμφωνία, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το όριο του 3%, σε επίπεδα που είχε να συναντήσει εδώ και έξι μήνες. Στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε έως και το 2,88% και έκλεισε τελικά στο 2,96% μειωμένη κατά τέσσερις μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

Εκτιμάται ότι το θετικό κλίμα θα διατηρηθεί και σήμερα, εκτός και εάν ο Ματέο Σαλβίνι ή άλλα κυβερνητικά στελέχη επιλέξουν να ανεβάσουν και πάλι τους τόνους, προκειμένου να δείξουν ότι δεν υπαναχωρούν από βασικές δεσμεύσεις τους. 

Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο δεν έχουν ακόμη μιλήσει για την πρόταση που παρουσίασε ο Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος στόχος για το έλλειμμα δεν επηρεάζει καμία από τις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης και άφησε να εννοηθεί ότι θα βρεθούν περισσότερα χρήματα από ιδιωτικοποιήσεις. Μένει να φανεί πόσο αξιόπιστη θα θεωρηθεί αυτή η στρατηγική. 

naftemporiki.gr