Εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει ο κορονοϊός στην ευρωπαϊκή και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του ώστε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο τόσο για εφέτος, όσο και για τα επόμενα έτη «ανοίγοντας έτσι το δρόμο» κυρίως για φοροελεφρύνσεις αλλά και αύξηση δαπανών σε τομείς όπως η υγεία και η άμυνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, δεν έκρυψαν τον σκεπτικισμό τους για τις επιπτώσεις του κορονοϊού τόσο στην οικονομία της Ευρωζώνης όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Μεγαλύτερος ήταν ο προβληματισμός του Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, με πολλούς αναλυτές να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την οικονομία της Κίνας κι άλλων ασιατικών χωρών. Όλα – όπως είπε – εξαρτώνται από τη διάρκεια του προβλήματος, αν και θα υπάρξουν προβλήματα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την εμπιστοσύνη, για να εκτιμήσει ότι το α΄ τρίμηνο θα είναι προβληματικό για πολλές χώρες.
Εν μέσω λοιπόν των ανησυχιών αυτών, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου, χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα, όπως και αναμενόταν. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να ισχύσει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου. Κι αυτό γιατί στα τέλη αυτού του μήνα (26 Φεβρουαρίου) αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Όπως άφησε να διαφανεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την προηγούμενη εβδομάδα, η συγκεκριμένη έκθεση εκτιμάται ότι θα είναι θετική. Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για αποφάσεις πάνω στις διεκδικήσεις την ελληνικής πλευράς: δημιουργία μηχανισμού εξομάλυνσης με δυνατότητα μεταφοράς μέρους του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος, αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα, μείωση των στόχων στα πλεονάσματα από το 2021. Διαβουλεύσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, με αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται σταδιακά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα έχουν αναλυθεί νωρίτερα, στις 5 Μαρτίου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group το οποίο θα προετοιμάσει την συνάντηση του Eurogroup στις 16 του ίδιου μήνα.
Ο Μάρτιος αναδεικνύεται σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό μήνα για την ελληνική οικονομία καθώς αναμένεται από την ΕΚΤ η απόφαση για άρση των περιορισμών του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες.
Στις αρχές Μαρτίου θα βρεθούν στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Aντρέα Ένρια στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. O επικεφαλής του SSM θα συναντηθεί με τους τραπεζίτες αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Βασικά θέματα συζήτησης η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», οι πλειστηριασμοί αλλά και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
Στις 9 Μαρτίου πραγματοποιείται το συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, με έμφαση στις ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και των επενδύσεων. Παράλληλα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε επίσκεψη στο Βερολίνο.
Στις αρχές Μαρτίου αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ΑΕΠ το 2019. Την προηγούμενη Τετάρτη η Κομισιόν με τις χειμερινές προβλέψεις εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,2%. Με βάση τον προϋπολογισμό του 2020, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2%, αν και πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι υψηλότερη από το 2%.