Skip to main content

ΗΠΑ, Καναδάς πίνουν κρασί στην υγειά της Ελλάδας

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζουν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου σε ΗΠΑ και Καναδά, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτύπωμα των προγραμμάτων προώθησης προβολής και πώλησης του ελληνικού κρασιού που «τρέχουν» στις δύο αυτές αγορές-στόχους.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού κρασιού σε βάθος πενταετίας είναι σημαντικές και στις δύο αγορές.

Συγκεκριμένα, στην αμερικάνικη αγορά η αξία των εξαγωγών ελληνικού κρασιού διαμορφώθηκε το 2017 στα 12,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 49% σε σχέση με το 2012, ενώ κατά 15% ενισχύθηκε στο ίδιο διάστημα ο όγκος πωλήσεων, ο οποίος το 2017 διαμορφώθηκε στα 2,36 εκατ. κιλά. Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η αύξηση κατά 28% της τιμής εξαγωγής, που το 2017 ανήλθε στα 5,3 ευρώ/κιλό έναντι 4,15 ευρώ/κιλό το 2007. Σε σχέση με το 2016, οι περσινές εξαγωγές εμφανίζουν αύξηση κατά 14,7% σε αξία, κατά 5,5% σε όγκο και κατά 8,7% στην τιμή.

Αντίστοιχα, επί καναδικού εδάφους, το 2017 η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 5,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 54% έναντι του 2012. Στο ίδιο διάστημα ο όγκος ενισχύθηκε κατά περίπου 24%, σε 1,18 εκατ. κιλά, ενώ η τιμή κατέγραψε αύξηση επίσης κατά 24%, σε 4,58 ευρώ/κιλό. Σε σύγκριση με το 2016, η πορεία των εξαγωγών οίνου το 2017 εμφανίζει ενίσχυση κατά 19,6% σε αξία, κατά 12,1% σε όγκο και κατά 6,7% στην τιμή.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στη «Ν», ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) Παρασκευάς Κορδοπάτης, «η αξιολόγηση της πορείας των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού σε οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και τις επιδόσεις που καταγράφουν συνολικά οι εισαγωγές οίνου της εξεταζόμενης περιοχής, προκειμένου να μπορέσει να αξιολογηθεί καλύτερα το επίπεδο της διείσδυσης των ελληνικών σημάτων. Σημειώνεται ότι το 2017 η αξία των εξαγωγών στις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση 35,6% σε σχέση με το μέσο ετήσιο επίπεδο αξίας εξαγωγών της περιόδου 2012-2016, ενώ για τον Καναδά το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 42,24%».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Βαγγέλης Αργύρης επισημαίνει ότι «τα στοιχεία καθιστούν μονόδρομο για τον κλάδο τη φυγή προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα προγράμματα προώθησης που προκαλούν αναίτια αβεβαιότητα και κοστίζουν σε χρόνο».

Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ο ίδιος αναφέρει ότι αυτή συνδέεται στενά με τον Αμπελουργικό Σχεδιασμό, ο οποίος -όπως σημείωσε ο κ. Αργύρης- μετά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για τη στήριξη του εγχειρήματος στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής, περνά στην τελική φάση.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση του προγράμματος προώθησης οίνων σε αγορές τρίτων χωρών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου συγχρηματοδοτείται από ενωσιακά και εθνικά κονδύλια, είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.218.000 ευρώ για τη διετία 2017-2018 και έχει χώρες-στόχους τις ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Αυστραλία, στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δραστηριότητες για την προώθηση των ελληνικών οίνων ποιότητας.