Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Δεν βλέπω 4ο πρόγραμμα

Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος σε κάθε περίπτωση, έστειλε «σήμα» συνέχισης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στο «Capital», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να μειώνονται και εκτίμησε πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις εξακολουθήσουν να υλοποιούνται.

O ίδιος επισήμανε επίσης, πως «πρέπει να δούμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις» με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και απηύθυνε έκκληση για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και τη στελέχωση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε ειδική αναφορά στη φορολογία, αναγνωρίζοντας πως οι συντελεστές είναι υψηλοί και η φορολογική βάση «στενή». «Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι η δομή του συστήματος εσόδων δεν είναι αποτελεσματική και σίγουρα δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη» εξήγησε αναλυτικά.

«Το να έχετε μια ευρύτερη φορολογική βάση, επιτρέπει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για την επίτευξη του ίδιου στόχου και αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο, ενώ αξίωσε την αναθεώρηση του συστήματος δαπανών, το οποίο πρέπει να γίνει περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, υποστήριξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο και ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, διευκρίνισε ότι αυτά θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.

Σχετικά τέλος, με τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές εντός του 2017, εκτίμησε πως «υπάρχει μία καλή πιθανότητα» αλλά σε κάθε περίπτωση, «δεν μπορώ να πω πότε ακριβώς».  

naftemporiki.gr