Με ένα μπαράζ πωλήσεων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε και πάλι τις 640 μονάδες, μετά από μία συνεδρίαση μάλιστα που στο μεγαλύτερο μέρος της κινήθηκε «διαδικαστικά».
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,30% στις 634,82 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 651,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 634,78. Η αγορά έκλεισε το Νοέμβριο με απώλειες 9,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε μεγάλη μηνιαία πτώση 77,23%.
Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 170,92% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 68,65 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4,80 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 2,34% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,16%.
Την παράσταση σήμερα έκλεψε η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα πριν λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του βασικού δείκτη της Morgan Stanley με τη μετοχή της να εισέρχεται στον δείκτη. Αν και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή διαπραγματευόταν με σημαντικά κέρδη, τελικά έκλεισε με απώλειες 1,70%, με τα χαρτοφυλάκια να κλείνουν τις θέσεις τους.
Η υπόλοιπη αγορά, ωστόσο, μόνο διαδικαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, εν αναμονή της έναρξης της διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στους όγκους. Εκτός της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και μερικών άλλων, ο όγκος των οποίων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, εκείνος των υπολοίπων μετοχών του FTSE 25 μετά βίας κινήθηκε σε διψήφιες χιλιάδες.
Άλλωστε, σήμερα καμία από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν διαπραγματεύτηκε, με το ενδιαφέρον μοιραία να βρίσκεται στις υπόλοιπες εταιρείες του FTSE/LargeCap, δίνοντας ίσως και την ευκαιρία να αναδειχθούν περισσότερο τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.
Η αγορά απέδειξε και σήμερα πόσο τραπεζοκεντρική είναι, παρά το γεγονός ότι ο συντελεστής βαρύτητας του κλάδου έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Άλλωστε, και σε δημοσιονομικό επίπεδο οι καταλύτες αυτές τις ημέρες απουσιάζουν, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας καθορισμού του δευτέρου πακέτου των προαπαιτουμένων για την Ελλάδα, διάστημα που παραδοσιακά εμφανίζει χαμηλό ενδιαφέρον για την αγορά.
Στο ταμπλό τώρα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+3,70%) και της Aegean Airlines (+0,83%), ενώ αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-6,19%), του ΟΠΑΠ (-5,88%), της Τιτάν (-5,03%), της Motor Oil (-4,80%), της Viohalco (-4,76%), της Grivalia Properties (-4,15%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,96%), της Ελλάκτωρ (-2,84%) και του ΟΤΕ (-2,35%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-4,52%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Τεχνολογίας (+1,18%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 49 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη