Skip to main content

Συμφωνία σε επόμενο Eurogroup

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα έχουν βρει ακόμη στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, αλλά ούτε και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ο σημερινός στόχος πλέον είναι να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε η συμφωνία να καταστεί δυνατή αργότερα μέσα στον μήνα ή τον Ιανουάριο.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο στις Βρυξέλλες και τόνιζαν χθες κοινοτικές πηγές είναι ότι το κλίμα για το ελληνικό ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι θετικό, όλες οι πλευρές θα εκφράσουν τη βούληση για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως αν οι εκκρεμότητες αφορούσαν μόνο τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, θα είχαμε συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γιατί οι διαφορές είναι τέτοιες που μπορούν να γεφυρωθούν. Ωστόσο, τα θέματα αυτά συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και η απόφαση πρέπει να είναι ενιαία και να διασφαλίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και την καταρχήν δέσμευση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων που υπάρχει ταύτιση απόψεων είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα παρουσιάσει σήμερα στους υπουργούς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο θέμα αυτό θα καταγραφεί καταρχήν συμφωνία, αφού τα θέλει και το ΔΝΤ, άσχετο αν θεωρεί πως δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου σε μείωση του δημόσιου χρέους της τάξης των 21,8 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Αυτό θα προέλθει από το «κλείδωμα» των επιτοκίων μέρους των δανείων μέσω ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με νέα σταθερού επιτοκίου, καθώς επίσης με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 28,3 στα 32,5 έτη. Προφανώς θα υπάρξουν και άλλες, μικρότερες παρεμβάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, που θα επιβαρύνουν ελάχιστα ή καθόλου τον ΕΜΣ, αλλά θα έχουν θετική επίπτωση στο χρέος.

Αναφορικά με τα θέματα της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο του δημοσιονομικού, όπου το κενό των 500-600 εκατ. ευρώ για το 2018 που είχε προκύψει στην αρχή της διαπραγμάτευσης έχει περιοριστεί δραστικά και μπορεί και στο θέμα αυτό να επιτευχθεί σήμερα καταρχήν συμφωνία.

Ένα άλλο θέμα προέκυψε με τις ιδιωτικοποιήσεις, μετά το «ναυάγιο» της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, όπου οι θεσμοί ζητούν ισόποσα μέτρα με την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης άλλου δημόσιου περιουσιακού στοιχείου. Κι εδώ θα βρεθεί λύση, δεν εκφράζονται ανησυχίες.

Το σημαντικότερο από τα ανοικτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εργασιακά. Πάντως, χωρίς να υποβαθμίζεται ο βαθμός της δυσκολίας, στη βελγική πρωτεύουσα τονίζουν ότι, παρά τα όσα γράφονται, οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης δεν φαντάζουν ανυπέρβλητες. Σήμερα θα επιδιωχθεί περαιτέρω προσέγγιση και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές δεν είναι τα εργασιακά που καθυστερούν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα αλλά έμμεσα με τη δεύτερη αξιολόγηση, οι υπουργοί θα έχουν σήμερα μια πρώτη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μια γενναία ελάφρυνση του χρέους. Τον περασμένο Μάιο είχαν «φωτογραφηθεί» αυτά τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι η περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων του ΕΤΧΣ και του ESM, καθώς και των διμερών που δόθηκαν το 2010 (πρώτη διάσωση), η σταθεροποίηση των επιτοκίων ή και η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης. Αυτά και όποια άλλα συμφωνηθούν πρέπει να συμπεριληφθούν σε έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη και να υλοποιηθούν μετά το 2018. Πάντως, δεν θα είναι λεπτομερή τώρα αυτά τα μέτρα, αλλά περιγραφικά κι αυτό για πολιτικούς λόγους.