Skip to main content

Αγοραστική «κόπωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα, Τρίτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται «εξουθενωμένοι» από το τριήμερο ανοδικό ράλι, το οποίο κορυφώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου τρεις ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,18% και διαμορφώνεται στις 658,50 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υπεραπόδωσε τις προηγούμενες ημέρες, παρουσιάζει τα περισσότερα σημάδια «κόπωσης», με αποτέλεσμα να διολισθαίνει σήμερα κατά 1,15%.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank καταγράφει μείωση της τάξης του 3,50%, ενώ στο 1% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, από την πλευρά τους, κινούνται σε σχεδόν σταθεροποιητικά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα συνεδρίασης, μετά την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, κατά την οποία οι τίτλοι των ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank υποβαθμίστηκαν στον MSCI Small Cap.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η άνοδος της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας ενισχύεται άνω του 2,50% χάρη στις τελευταίες θετικές εξελίξεις γύρω από το χρηματοδοτικό της προφίλ. Κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κοντά στο 2,50%, ενώ στο 2% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΤΕ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΛΠΕ, Μυτιληναίου, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia Properties διολισθαίνουν πέριξ του 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 30 μηνών.

Το ράλι αυτό θεωρήθηκε από πολλούς ως κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο, καθώς αρκετές μετοχές παρέμειναν σημαντικά υποτιμημένες. Στο θετικό κλίμα συνέδραμε, αν μη τι άλλο, και η δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο συνιστούσε τον μόνιμο βραχνά των τραπεζών.

Σήμερα ωστόσο, το διεθνές κλίμα, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, και τα αδύναμα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ, τα οποία καταδεικνύουν την εκ νέου υποχώρηση των επενδύσεων, προκαλούν μερικό εκνευρισμό στην ελληνική αγορά.

naftemporiki.gr