Skip to main content

Διαγραφές κόκκινων δανείων 2,1 δισ.

Η σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών οφείλεται κυρίως σε μη οργανικές ενέργειες (διαγραφές ύψους 2,1 δισ. ευρώ και πωλήσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που σωρευτικά διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου 2019), ενώ συνεχίστηκε η καθαρή εισροή νέων κόκκινων δανείων, κυρίως λόγω αθέτησης υποχρεώσεων από πιστούχους με ρύθμιση οφειλής, επισημαίνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι 11,1 δισ. ευρώ, ήτοι 14,8% των ΜΕΔ εντός ισολογισμού, αφορούν απαιτήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί.

Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (π.χ. νόμος 3869/201017) είτε νομικά πρόσωπα (π.χ. νόμος 4307/2014, Πτωχευτικός Κώδικας). Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, περίπου το 31% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

Η ΤτΕ αναφέρει, επίσης, ότι οι διαγραφές δανείων το α’ εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορά καταγγελμένες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων. Ακόμη, κατά το α’ εξάμηνο του 2019 οι συνολικές ροές εντός του ισολογισμού των τραπεζών από τα εξυπηρετούμενα δάνεια προς τα μη εξυπηρετούμενα ήταν οριακά υψηλότερες των ροών από τα μη εξυπηρετούμενα προς τα εξυπηρετούμενα, με τις συνολικές καθαρές ροές του εξαμήνου να διαμορφώνονται σε -0,12 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του α’ εξαμήνου 2019 ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) ανήλθε σε 1,9% και ο δείκτης αθέτησης (default rate) σε 1,5%, γεγονός που πιστοποίησε τη θετική τάση των τελευταίων τριμήνων.

Επισημαίνεται ότι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αποκατάστασης (2,6%), ενώ το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο τον χαμηλότερο (1,4%).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η καθαρή εισροή νέων κόκκινων δανείων συνεχίστηκε κατά το α’ εξάμηνο του 2019, κυρίως λόγω αθέτησης υποχρεώσεων από πιστούχους με ρύθμιση οφειλής.