Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα μείνουμε απαθείς για τη ΛΑΡΚΟ, θα κινηθούμε γρήγορα

«Κινούμαστε γρήγορα προς μια λύση για τη ΛΑΡΚΟ, στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους» είπε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του 30ού ετήσιου συνέδριου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως τόνισε, ξεκινάει η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί γρήγορα, με αποφασιστικότητα και με δικαιοσύνη ένα θέμα δεκαετιών, το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. «Είναι μία επιχείρηση η οποία μπαίνει μέσα. Η οποία οφείλει τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρέπει να επιστραφούν. Μία επιχείρηση που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, με 340 εκατ. ευρώ. Μία επιχείρηση που δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό κόλπο. Μία επιχείρηση που δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχουμε, δυστυχώς, δύο θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της. Δε μπορεί η κυβέρνηση να μείνει απαθής. Εμείς θα κινηθούμε γρήγορα, επιχειρώντας να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι: στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και μία λύση η οποία θα είναι όσο πιο δίκαια γίνεται απέναντι στους εργαζόμενους, διότι δε θα αγνοήσουμε αυτήν την παράμετρο. Άλλωστε, ο όποιος επενδυτής, θα λάβει σίγουρα υπόψη του την εμπειρία των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ» σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τους πολύ συγκεκριμένους στόχους για την ενέργεια, όπως μεταξύ άλλων την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028, την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% ως το 2030, έναντι του 17% σήμερα, την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον στο 60% μέχρι το 2030.

Επίσης, αναφέρθηκε στον στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας: «Να καταναλώνουμε το 2030 λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώναμε το 2017. Για να το πετύχουμε αυτό, ενώ μέχρι σήμερα παρέχεται 1 δισ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στην επταετία, σχεδιάζουμε να δίνουμε στο εξής 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σε άμεσες ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ, σε φορολογικές εκπτώσεις και σε δάνεια από τράπεζες. Αυτό σημαίνει τρεισήμισι φορές παραπάνω κονδύλια για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον, για την οικοδομή. Και κυρίως καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα αναβαθμίζουμε ενεργειακά 50.000 κατοικίες ετησίως και θα αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο και η αξία των ιδιοκτησιών» ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, καθώς και το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης.

Μιλώντας για τη ΔΕΗ, επισήμανε ότι «έχουμε ήδη πετύχει δύο πράγματα και επιδιώκουμε να πετύχουμε άλλα τρία». Όπως είπε, διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα της επιχείρησης με τα μέτρα του καλοκαιριού και την έγκριση νομοσχέδιου-τομή για την απελευθέρωση της Επιχείρησης από τα δεσμά του Δημοσίου, με το οποίο πέρασαν σημαντικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της μονιμότητας για τα διευθυντικά στελέχη και τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ και οι αυτοχρηματοδοτούμενες εθελούσιες έξοδοι.

Όπως επανέλαβε, οι τρεις άμεσες προτεραιότητες είναι η απολιγνιτοποίηση, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής, καθώς και οι επενδύσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ σε συνεργασία με ιδιώτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ