Η Κομισιόν ζήτησε από την Μάλτα διευκρινήσεις για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ελέγχων της Bank of Valletta σε ξένους πελάτες της που έχουν ζητήσει να εξαγοράσουν την μαλτέζικη υπηκοότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσά διαβατήρια».
Η Μάλτα, με πληθυσμό 420.000 ατόμων, προσπαθεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια με προγράμματα όπως μετρητά για διαβατήρια, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο προσέλκυσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. o Reuters είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ, με εμπιστευτική απόφαση της, απαιτούσε από την μεγαλύτερη μαλτέζικη τράπεζα να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις καθώς μετά από έλεγχο αποκαλύφθηκαν “σοβαρές ελλείψεις” που θα μπορούσαν να επιτρέψουν το ξέπλυμα χρήματος ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Σε επιστολή της προς τις μαλτέζικες αρχές την Παρασκευή, η γενική διευθύντρια της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης, Tiina
Astola, ρωτά εάν η κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση μετά τα ευρήματα της ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Joseph Muscat, που την Παρασκευή είπε ότι θα παραιτηθεί, εν μέσω κρίσης μετά την έρευνα για την δολοφονία δημοσιογράφου, δημιούργησε το 2014 το πρόγραμμα διαβατήρια έναντι επενδύσεων.
Εκπρόσωπος του Muscat δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια. Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν μαλτέζικο
διαβατήριο, που θα τους επέτρεπε να κινούνται και να εργάζονται ελεύθερα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, εάν πραγματοποιούσαν επενδύσεις τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ στη χώρα.
Σημειώνετα ότι την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν απέστειλε επιστολή και στην Κύπρο ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή της για χορήγηση υπηκοότητας σε 26 ιδιώτες.
Στην επιστολή, που είδε το Reuters, η Astola ρωτά την Λευκωσία εάν θα ερευνήσει “πιθανές παραβάσεις” σε αυτές τις
περιπτώσεις και πως σκοπεύει να αποτρέψει άτομα με προφίλ υψηλού κινδύνου να αποκτήσουν διαβατήρια στο μέλλον. Ζητά απάντηση έως τις 6 Ιανουαρίου.
Πηγή: Reuters