Skip to main content

Μικρότερο το πλήγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα μέτρα του δεύτερου κύματος

Μικρότερο πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να επιφέρουν οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην Ευρώπη, που κυμαίνονται από απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας μέχρι γενικά ή μερικά lockdown, έχουν πλήξει τον κλάδο των υπηρεσιών, σημειώνουν οι Financial Times, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζουν σοβαρά την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Και σίγουρα δεν την πλήττουν στο βαθμό που την έπληξαν τα μέτρα για την ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη.

Αναλύοντας εναλλακτικά οικονομικά στοιχεία, όπως οι χιλιομετρικοί δείκτες αυτοκινήτων, οι κρατήσεις σε εστιατόρια ή οι επισκέψεις σε χώρους διασκέδασης και σε γραφεία- στοιχεία που θεωρούνται πιο άμεσοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας αν και λιγότερο περιεκτικά και αξιόπιστά από τα επίσημα δεδομένα-, οι FT υποστηρίζουν πως είναι εμφανής η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος των υπηρεσιών. Διακρίνουν, ωστόσο, μια τάση των πολιτών να συνεχίζουν την ζωή καθώς σύμφωνα με τους δείκτες, όλο και περισσότεροι επιλέγουν πλέον να μετακινηθούν για να πάνε στη δουλειά τους.

«Οι κυβερνήσεις πήραν το μάθημά τους από το πρώτο lockdown», σχολιάζει ο οικονομολόγος της ING, Bert Colijn, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας περιορίζοντας την διασκέδαση και το λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τους δείκτες της Google, οι μετακινήσεις που σχετίζονται με την διασκέδαση ή το εμπόριο σημείωσαν πτώση την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κυρίως σε χώρες που έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Έτσι και καθώς μένουν ανοιχτά η βιομηχανία και τα εργοτάξια, περιορίζεται το πλήγμα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τους δείκτες, οι μετακινήσεις στο χώρο εργασίας δεν έχουν πέσει στα αντίστοιχα επίπεδα που ήταν την άνοιξη, ούτε καν για τις χώρες που έχουν επιβάλλει πιο αυστηρούς περιορισμούς. Στην Γαλλία, για παράδειγμα, όπου έχει επιβληθεί γενικό lockdown, μειώθηκαν κατά 30% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ποσοστό που είναι το μισό από το ποσοστό που σημειώθηκε κατά το πρώτο lockdown. Στην Γερμανία από την άλλη, όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown, σημειώθηκαν ελάχιστες διαφορές.

Προβλέψεις της Ana Boata της Euler Hermes, θέλουν τους περιορισμούς για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού να αποδεικνύονται λιγότερο σοβαροί για την οικονομία της Ευρωζώνης  στο τελευταίο τρίμηνο, και μάλιστα κατά 30-60%.

Η ανάκαμψη «θα μπορούσε να καθυστερήσει αλλά να μην εκτροχιασθεί», προσθέτει προβλέποντας πτώση 4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το τέταρτο τρίμηνο και προειδοποιώντας για «μακροχρόνιες πληγές στην οικονομία» καθώς διαβλέπει αύξηση των χρεοκοπιών, υψηλότερη ποσοστά ανεργίας και αυξημένη πίεση στον τραπεζικό τομέα.

Οι εξαγωγές  του μεταποιητικού τομέα της Ευρώπης βελτιώνουν επίσης το αποτύπωμα της συνολικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Shippeo, η εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη «ρέει» κανονικά στο 94% της δυναμικότητάς της.

 «Τα ευρωπαϊκά σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τα εμπορεύματα, σε αντίθεση με τον Απρίλιο», δηλώνει ο Stefan Schneider, επικεφαλής Γερμανός οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Τα δρομολόγια εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ της Κίνας και των περιοχών της Ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη Freightos Baltic, ο οποίος υποδεικνύει πως η πρόωρη ανάκαμψη των ασιατικών οικονομιών ενίσχυσε τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Το χάσμα αυτό που διακρίνεται ανάμεσα στον κλάδο των υπηρεσιών και την μεταποίηση θα διευρυνθεί κι άλλο μέσα στους επόμενους μήνες, προβλέπει η Angel Talavera της Oxford Economics. Ελπίζουμε ότι η ανθεκτικότητα αυτή της βιομηχανικής παραγωγής θα αντισταθμίσει εν μέρει το συνολικό πλήγμα της οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτει.

Ένα εμβόλιο άλλωστε θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, σημειώνουν οι  FT στον απόηχο των καλών νέων από την κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ΕΚΤ η οποία την Τρίτη δήλωσε πως «η μακροπρόθεσμη ζημία στην οικονομία θα μπορούσε να είναι μάλλον μικρή. . . εάν βρεθεί ένα εμβόλιο που διασφαλίζει ότι το σοκ δεν θα διαρκέσει ή δεν θα επαναληφθεί ».

naftemporiki.gr