Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
To «κύμα» δανεισμού από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος, προσφέροντας παχυλές προμήθειες στις τράπεζες της Wall Street, οι οποίες ανέλαβαν τις εκδόσεις χρέους.
Επιχειρήσεις, όπως οι AT&T και Microsoft, καθοδήγησαν την τάση, με τον εταιρικό κόσμο να εκπροσωπεί περισσότερο από το 55% του ποσού-ρεκόρ των 6,8 τρισ. δολαρίων που αντλήθηκε στη διάρκεια του 2017 μέσω κοινοπρακτικών ομολογιακών εκδόσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Χώρες, από την Αργεντινή έως τη Σαουδική Αραβία, επωφελήθηκαν από μία περίπου δεκαετία χαμηλών επιτοκίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, που έδωσαν κίνητρο στους επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα σε ομόλογα εταιρειών ή αναδυόμενων χωρών στο πλαίσιο της αναζήτησης κερδών. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι εάν το επίπεδο των 6,8 τρισ. δολαρίων σηματοδοτεί την κορύφωση των ομολογιακών εκδόσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να εξετάζει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης και να ακολουθήσει με αργό και σταδιακό ρυθμό τα χνάρια της Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
«Το 2017 χαρακτηρίστηκε από εισροή κεφαλαίου στην αγορά σταθερού εισοδήματος υψηλής ποιότητας. Και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή. Εάν είσαι κυβέρνηση ή επιχείρηση, με τα επιτόκια στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, τότε το πιθανότερο είναι να δανειστείς τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στους «FT» ο Τζίνι Ταμούζο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Columbia Threadneedle.
Tα φετινά επίπεδα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τις εκδόσεις από κρατικούς οργανισμούς, όπως οι Fannie Mae και Freddie Mac, ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2016. Στα 6,8 τρισ. δολάρια συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκη και άλλο ενεργητικό, καθώς και καλυμμένες ομολογίες, χωρίς ωστόσο να καλύπτει κρατικό χρέος που εκδόθηκε σε δημοπρασίες, όπως αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή βρετανικά κρατικά ομόλογα ή ομόλογα δημοτικών αρχών.
Πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν στις αγορές με σκοπό να αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος τους, επιμηκύνοντας τις λήξεις των ομολόγων τους. Και οι τράπεζες που ανέλαβαν ως σύμβουλοι στις εκδόσεις ωφελήθηκαν τα μέγιστα. Το ρεκόρ των κοινοπρακτικών ομολογιακών εκδόσεων αύξησε σημαντικά τις προμήθειες που χρεώνουν οι επενδυτικές τράπεζες στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, αντισταθμίζοντας έτσι τη μείωση των εσόδων τους από εξαγορές και συγχωνεύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Οι τράπεζες, με επικεφαλής τις JPMorgan και Citi, εξασφάλισαν 30 δισ. δολάρια σε προμήθειες από ομολογιακές εκδόσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, σύμφωνα με το Thomson Reuters.
Οι ομολογιακές εκδόσεις γνώρισαν έντονη δραστηριότητα σε όλες τις αγορές: η Λατινική Αμερική γνώρισε ένα πολύ καλό έτος, όπως επίσης και η Ασία, ενώ υπήρξε και πολύ χρήμα που αντλήθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Επίσης, αρκετοί επενδυτές προετοιμάζονται και για άλλες μεγάλες συναλλαγές το επόμενο έτος, όπως για το πακέτο χρηματοδότησης της εξαγοράς της ασφαλιστικής εταιρείας Aetna από τη CVS. Η εν λόγω ομολογιακή έκδοση αναμένεται να φθάσει τα 40 δισ. δολάρια, γεγονός που θα την αναδείξει σε μία από τις μεγαλύτερες έως σήμερα. Επίσης, με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ οι τραπεζίτες προετοιμάζουν τους επενδυτές για ανάκαμψη της δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Και εάν πράγματι ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξηθεί, θα υπάρξουν και περισσότερες εκδόσεις, εκτιμούν παράγοντες από τον τραπεζικό χώρο.