Skip to main content

Market Beat: Η αύξηση της διάθεσης για ρίσκο διεθνώς, υπόσχεση ανόδου και στην Αθήνα

Μια ανάσα ανοδική ήταν το ξεκίνημα στις ασιατικές αγορές στην πρώτη σύνοδο που οι αγοραίοι γνωρίζουν τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Βέβαια οι δείκτες στην Ασία είχαν πολύ σημαντικά κέρδη μετά από κλιμάκωση της ζήτησης και τα futures για τους Ευρωπαϊκούς ειδοποιούν για άνοδο παρακολουθώντας τα  futures για αυτούς των ΗΠΑ μετά από την εκτίναξη των δεικτών την εβδομάδα της διεξαγωγής των εκλογών στη μεγαλύτερη οικονομία. 

Σήμερα πρώτη μέρα συναλλαγών με δεδομένο το αποτέλεσμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, τα ασιατικά χρηματιστήρια ανεβαίνουν συντονισμένα, με τη μικρότερη ανοδική μεταβολή στο πρώτο μέρος της συνόδου στο +1,3%. Βέβαια είναι βέβαιο πως αυτή τη δυναμική έχει υποβοηθήσει η μεταβολή των futures των βασικών δεικτών της Wall Street  και αυτά για τον S&P500 εμφάνιζαν κέρδη της τάξης του +1,5%.

Μετά την βουτιά στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου που έγινε σε συντονισμό με τα διεθνή χρηματιστήρια, έξω, η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη σφραγίστηκε από αντίστοιχων διαστάσεων  ανοδική αντίδραση. Στην Αθήνα ωστόσο,  σαν αποτελεσματικό φρένο στο rebound λειτούργησε η εξαγγελία του νέου lockdown, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του COVID. Ακόμα και από το πλήθος των όρων που έχουν πέραση αυτές τις μέρες φαίνεται, πόσο δεμένη είναι η ατμόσφαιρα της αγοράς μας με τις εξελίξεις διεθνώς. Αλλά για άλλη μια φορά με κάποια αιτία, στην πτώση η Αθήνα υπερέβαλλε και στην άνοδο αντέδρασε υποτονικά.

Η Αθήνα δεν πρόσφερε, σε ικανοποιητικό μέγεθος, μια εκτίναξη από τα χαμηλά του Μαρτίου. Σε αντίθεση με τα rebound των αγορών μετοχών παγκόσμια. Η μιζέρια που ακολουθεί το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, ήρθε να προστεθεί στη μιζέρια από την αδυναμία εμφάνισης αντίδρασης, σημαντικών διαστάσεων.  Έτσι, διαμορφώθηκε η μιζέρια του χαμηλού ενδιαφέροντος για τις μετοχές του ταμπλό, με εξαίρεση μια μικρή ομάδα, που απασχολεί τους θεσμικούς. Όσο για την αντίδραση των τελευταίων, στην προοπτική της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων έναντι των Τραπεζικών blue chip, δικαιολογημένη μεν από τους αριθμούς που φέρνει η αναπροσαρμογή σε μεγαλύτερη ύφεση, αλλά και υπερβολική λόγω της φύσεως του κλάδου.

Η πρώτη και ανοδική για τον Νοέμβριο εβδομάδα, είναι φανερό, από την στατιστική παρατήρηση, ότι συνέβαλλε στην περιορισμένη απομάκρυνση από τα χαμηλά του σκληρού Οκτωβρίου. Αλλά δεν έφερε αλλαγή στα ανώτερα των τελευταίων 30 ημερών. Ήταν αφιερωμένη στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από πανικό που γέννησε μια βουτιά στον ΔΤΡ πάνω από -14%, σε τέσσερις συνεδριάσεις. Αυτό δείχνουν οι μεγαλύτερες  από του ΓΔ (+3,27%) εβδομαδιαίες μεταβολές, , των ΕΤΕ +8,57%, μετά το -9,25% την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη, που διαμόρφωσε την πτώση στο μήνα κατά -24,54%. Κάτι ανάλογο βρίσκεται πίσω από το +7,27% της ΠΕΙΡ, αλλά και του +5,42% του ΟΠΑΠ.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον μέσο όρο (με ίδια μηνιαία κέρδη) +3,27%, με επίδοση Οκτώβριου -8,84%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,90%, και στο δέκατο μήνα έχασε -10,97%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,49%, ενισχύθηκε τον προηγούμενο μήνα +0,45%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -35,84%, ο 25άρης -39,90% και ο FTSEM -26,19% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Ο Τραπεζικός Δείκτης έπεσε τον Οκτώβριο -22,14%, έχοντας απώλειες την τελευταία εβδομάδα του -14,03% και στις πέντε πρώτες συνεδρίες του Νοεμβρίου ενισχύθηκε +3,24%, έχοντας τρία καθοδικά και δυο ανοδικά κλεισίματα. Το σύνολο των εγχώριων αναλυτών θεωρεί καθοριστική για τη δυναμική της αγοράς συνολικά τη διάθεση για ρίσκο στις μετοχές του κλάδου.

Η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 10 Νοεμβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 του μήνα, ενώ η Coca Cola Hellenic και ο ΟΤΕ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Η εβδομάδα που πέρασε, με την κάμψη της αγοραστικής διάθεσης μετά την Τετάρτη, οδήγησε σε σκέψεις και ιδέες τους εγχώριους αναλυτές, που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τους τολμηρούς της Αθηναϊκής αγοράς. Κανένας δεν συνιστά να αποδιωχθούν οι επιφυλάξεις, αλλά όλοι εντοπίζουν νησίδες ελπίδας, σε ένα ταμπλό που φιλοξενεί τον χρηματιστηριακό δείκτη με την χειρότερη πιθανά ετήσια απόδοση.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 576 μονάδες και δεύτερο οι 550. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 602 μονάδες (ΚΜΟ 20) ”. Σημειώνει η Merit Sec. Οι αποτιμήσεις στο εσωτερικό αξίζουν προσοχής, καθώς παρατηρείται μεγάλη ψαλίδα μεταξύ εκείνων των τίτλων που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία και των περισσότερο αμυντικών. Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν αποτελέσματα ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, αλλά η ορατότητα για το επόμενο εξάμηνο παραμένει χαμηλή. Η  Leon Depolas Sec. επισημαίνει.

Στο επενδυτικό στόχαστρο πρέπει να έχουμε περισσότερο τίτλους που τα πήγαν καλύτερα την προηγούμενη περίοδο, μιας και συνήθως έχουν και λόγο να το κάνουν. Πολλές φορές οι περισσότεροι Επενδυτές ψάχνουν να ανακαλύψουν ποιοι τίτλοι έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες για να αγοράσουν, πιστεύοντας ότι αυτοί στο πάνω της Αγοράς θα έχουν και την καλύτερη απόδοση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, μιας και οι τίτλοι που “κράτησαν χαρακτήρα” τα πηγαίνουν καλύτερα και την επόμενη περίοδο. Σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές ανεβαίνουν ακόμα και με το “τί θα συμβεί αν…”

Μπορεί να έχουν περάσει μέρες μετά το σφράγισμα στις κάλπες των ΗΠΑ και ακόμα Πρόεδρος, μετά από επίσημη ανακοίνωση τελικού αποτελέσματος να μην υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πεδίο της επίσημης αναγνώρισης ενός εμβολίου κατά του COVID-19. Υπάρχει ωστόσο ένα σαφές ανοδικό αποτέλεσμα, που αφορά στα εβδομαδιαία κέρδη των βασικών δεικτών παγκόσμια.

Είναι ξεκάθαρο για όσους παρακολουθούν στενά καθημερινά την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, καθώς το επίκεντρό της περιστρέφεται από την Ασία προς τις ΗΠΑ, ότι οδηγός των επενδυτών ήταν η διάθεση για ρίσκο, που αντανακλούσαν οι κινήσεις των βασικών αμερικάνικων δεικτών. Εκεί, αυτές τις μέρες παιζόταν σε πολλά επίπεδα και παίζεται το μέλλον των μετοχικών αξιών. Γιατί μπορεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να είναι σπουδαιότερη η εμφάνιση και μαζική παραγωγή ενός εμβολίου, αλλά αυτό, αργά ή γρήγορα, θα έρθει. Ενώ το πώς θα είναι μακροπρόθεσμα η σχέση της κυβέρνησης με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, αποτελεί πυξίδα για τις επενδυτικές κατευθύνσεις διεθνώς. Είναι γνωστό επίσης, πως η δυναμική στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται πολύ από την πολιτική των ΗΠΑ. Δηλαδή από το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, αφότου θα έχει τιθασευτεί η πανδημία, έστω και δυο χρόνια μετά από σήμερα.

Η άνοδος αρχικά

Η οικονομία των ΗΠΑ υπόκειται σε πολύπλοκες, αλληλοσυνδεόμενες δυνάμεις, μάλλον αναρίθμητες, για αυτό είναι αδύνατο για ένα άτομο να τις εντοπίσει όλες ή να προβλέψει την εξέλιξή τους. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την υγεία της οικονομίας, το “πακέτο” σταματάει συχνά στο γραφείο του προέδρου. Τα σκιρτήματα των αγορών ξεκίνησαν λοιπόν με την εξής ακολουθία. Η ιδέα να επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που έδιναν νίκη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών άρεσε στους επενδυτές. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί, σύμφωνα με την οικονομολόγο Allison Schrager: Εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, είναι πιθανό ότι θα ξεκινήσει γρήγορα ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων για να βοηθήσει τους ανέργους, τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται και τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις. Όλοι χρειάζονται υποστήριξη για το ορατό μέλλον. Αλλά μετά την πανδημία θα εμφανιστούν αρκετοί κίνδυνοι με βάση την ατζέντα του Μπάιντεν. Όπως η αύξηση της ωριαίας αμοιβής, αλλά επίσης η αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτά προφανώς θεωρήθηκαν μακρινές προεκτάσεις για τους επενδυτές αφού και τη Δευτέρα και την Τρίτη ημέρα εκλογών η αγορά ανέβαινε.

Από την Τετάρτη και μετά, το αποτέλεσμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου δεν ήταν σαφές, αλλά ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ανατρεπόταν η υπεροχή των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Θα υπήρχε λοιπόν το περίφημο gridlock στο οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σχόλιο και σχετίζεται με τον περιορισμό της ασυδοσίας στην λήψη και επιβολή αποφάσεων από τη διοίκηση του εκάστοτε κόμματος που ανέδειξε Πρόεδρο όταν ελέγχει όλα τα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Οι εξελίξεις το Σάββατο έδειξαν ότι είναι πιθανό στην Γερουσία να μοιραστούν 50-50 τις έδρες τα δύο κόμματα και στην περίπτωση ισοψηφίας θα μετρά η ψήφος του ή της αντιπροέδρου διπλά.

Η άνοδος μετά τις 3/11

Ο πιθανός λόγος για τον οποίο η Wall Street προτιμά το gridlock είναι ότι μειώνει την πιθανότητα να τεθούν σε ισχύ όλες οι σημαντικές αλλαγές της ατζέντας επί της οικονομικής πολιτικής του νικητή. Ο Sam Stovall, επικεφαλής επί της στρατηγικής των επενδύσεων στην CFRA, σημείωσε σε email προς τους πελάτες του ότι το ολοένα και πιο πιθανό “μπλοκάρισμα” «μειώνει τις προοπτικές για αύξηση των ρυθμίσεων και των φόρων (για τις επιχειρήσεις)». Επιπλέον, πρόσθεσε, μειώνει την πιθανότητα «πρόσθετων δημοσιονομικών κινήτρων» και αυτό με τη σειρά του μείωσε τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις στο μέλλον. Με βάση όσα έγιναν από την Τρίτη και μετά θα λέγαμε πως οι αγοραίοι αγαπούν το gridlock.

Μετά από την εικόνα της Wall street ο Mark Hulbert από το Market Watch ανέφερε, κοιτάζοντας την στατιστική προϊστορία. Οι μετοχές των ΗΠΑ έχουν εμφανίσει τις καλύτερες αποδόσεις, όταν η πολιτική εξουσία στην Ουάσινγκτον είναι μοιρασμένη μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων. Βέβαια τόνισε και αυτός, ότι τα αποτελέσματα της αναμέτρησης για την προεδρία και πολλές έδρες  του Κογκρέσου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. Όμως όλο και περισσότερο φαίνεται ότι το gridlock είναι νικητής. Ιστορικά, αυτή η διαμόρφωση στην κατανομή της εξουσίας έχει συσχετιστεί με μέσες αποδόσεις ετησίως του χρηματιστηρίου περίπου +9,8% για το S&P 500 από το 1945. Αλλά όταν υπάρχει Δημοκρατικός πρόεδρος και ένα διαχωρισμένο Κογκρέσο, το αποτέλεσμα που εμφανίζεται είναι σημαντικά καλύτερο (στο +13,6% ετησίως), σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει. Θέλοντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο οι  S&P 500 και Nasdaq να εμφανίσουν την Τετάρτη, το καλύτερο ράλι μετά την Ημέρα των Εκλογών στο βίο τους.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη, δηλαδή την ακριβώς αντίθετη εικόνα από την προηγούμενή της. Παράλληλα, σε bear market με απώλειες άνω του -20% παρέμειναν, το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου και ξέφυγαν το γαλλικό και το ιταλικό. Ο S&P500 με μεταβολή +7,32% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +8,63%. Ο Dow, με κέρδη +6,87%, αποδίδει στο 2020 -0,75%. Ο S&P400 με μεταβολή +6,67%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -1,75%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +6,87%, έχει απώλειες -1,46% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +9,01%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +32,57%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +5,97% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -21,64%. Ο DAX κέρδισε +7,99%, και στο 2020 αποδίδει -5,80%, ο CAC είχε μεταβολή +7,98%, ενώ στο 2020 αποδίδει -17,02%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +6,48%, και στο έτος επίδοση -28,05%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +9,69%, στο έτος πέφτει -16,27%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +7,02%, και στο 2020 υποχωρεί -11,89%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +7,45%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -12,71%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +4,17%, χάνει φέτος -11,51%. Ο χρυσός με μεταβολή +3,87%, βρέθηκε στα 1951,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +28,13%. Σημειώθηκε άνοδος +4,96%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 37,49 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -38,60%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,87%, στο 2020 κερδίζει +2,83%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +6,59%, με επίδοση στο έτος +9,96%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +5,75%, και στο 2020 ενισχύεται +1,55%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά 6,66%, και στο 2020 υποχωρεί -8,79%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,72% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +8,59%.

Οι μέρες που ακολουθούν

Το απόγευμα του Σαββάτου για τις ΗΠΑ, το Reuters ανέφερε προσεκτικά: Αν και ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αντιπαλέψει τα αποτελέσματα στα δικαστήρια, οι Wall Streeters που δημοσίευσαν σχόλια ένιωσαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν θα επιτύχει τελικά. Οι σχολιαστές των εκλογών σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Associated Press, NBC, Fox News και Edison Research, στα οποία βασίζεται το Reuters, αναγνώρισαν ότι η προεδρία είναι του Μπάιντεν. Σημαντικοί δείκτες μετοχών των Η.Π.Α. κατέγραψαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει και οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τη Γερουσία. Αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε ένα πιο σταθερό χέρι στο Oval Office (κέντρο λήψης των αποφάσεων της διοίκησης) και σε ένα Κογκρέσο που θα έλεγχε τις αριστερές τάσεις στους φόρους ή τις ρυθμίσεις που θα πονούσαν τις επιχειρήσεις, δήλωσαν οι επενδυτές. Ωστόσο, υπάρχουν παρατεταμένοι κίνδυνοι για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Από την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία της Barclays σημείωσαν: Το πιο άμεσο ερώτημα θα αφορά ένα πιθανό πρόσθετο φορολογικό πακέτο ανακούφισης από την πανδημία του COVID. Σε περίπτωση που θα σάρωναν το Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί, (με το λεγόμενο «μπλε κύμα»), οι αγορές ανέμεναν 2 έως και 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε πρόσθετο δημοσιονομικό ερέθισμα. Προσδοκία η οποία αντικατοπτρίστηκε σε μια απότομη άνοδο στην καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ, πριν από τις εκλογές. Με τον ίδιο τρόπο, η ταύτιση υπό το φως των πραγματικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι αναμένεται πολύ λιγότερο δημοσιονομικό κίνητρο τώρα. Η γραμμή βάσης μας προς το παρόν παραμένει ένα μάλλον μέτριο πακέτο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε για το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς περιμένουμε από τη Γερουσία να παραμείνει επιφυλακτική για την έγκριση ενός μεγάλου πακέτου τόνωσης.

Ας ληφθεί υπόψη ότι η απόδοση του 10ετούς αναφοράς στις 14 Οκτωβρίου ήταν στο 0,731%, αλλά στις 3 Νοεμβρίου έπιασε το 0,898% για να πέσει την Τετάρτη (0,769%) και να μην αλλάξει πολύ την Πέμπτη (0,770%). Αλλά από την Παρασκευή, ξεκίνησε μια άνοδος, καθώς επέστρεψε στο 0,815%. Με δεδομένο πως η αύξηση των αποδόσεων αντιστοιχεί σε πτώση της αξίας του ομολόγου, την Τετάρτη και την Πέμπτη στις ΗΠΑ ανέβαιναν μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα ταυτόχρονα. Σπάζοντας την παραδοσιακή επενδυτική αντίληψη ότι η άνοδος στις μετοχές αντιστοιχεί σε πτώση στην αξία των ομολόγων, άρα άνοδο στις αποδόσεις. Είναι πολλές οι ρυθμίσεις που θα γίνουν στα επενδυτικά μοντέλα μετά τις ρυθμίσεις των αναλυτών στα νέα δεδομένα, που σχηματίζονται βασανιστικά πάλι, αλλά με λιγότερους άγνωστους στην εξίσωση.

ΧΑ

Εβδομάδα ανόδου +3,27% ψαλιδισμένης από το νέο lockdown

Μετά την βουτιά στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου που έγινε σε συντονισμό με τα διεθνή χρηματιστήρια, έξω, η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη σφραγίστηκε από αντίστοιχων διαστάσεων  ανοδική αντίδραση. Στην Αθήνα ωστόσο,  σαν αποτελεσματικό φρένο στο rebound λειτούργησε η εξαγγελία του νέου lockdown, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του COVID. Ακόμα και από το πλήθος των όρων που έχουν πέραση αυτές τις μέρες φαίνεται, πόσο δεμένη είναι η ατμόσφαιρα της αγοράς μας με τις εξελίξεις διεθνώς. Αλλά για άλλη μια φορά με κάποια αιτία, στην πτώση η Αθήνα υπερέβαλλε και στην άνοδο αντέδρασε υποτονικά.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον μέσο όρο (με ίδια μηνιαία κέρδη) +3,27%, με επίδοση Οκτώβριου -8,84%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,90%, και στο δέκατο μήνα έχασε -10,97%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,49%, ενισχύθηκε τον προηγούμενο μήνα +0,45%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -35,84%, ο 25άρης -39,90% και ο FTSEM -26,19% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market. Ο Τραπεζικός Δείκτης έπεσε τον Οκτώβριο -22,14%, έχοντας απώλειες την τελευταία εβδομάδα του -14,03% και στις πέντε πρώτες συνεδρίες του Νοεμβρίου ενισχύθηκε +3,24%, έχοντας τρία καθοδικά και δυο ανοδικά κλεισίματα. Το σύνολο των εγχώριων αναλυτών θεωρεί καθοριστική για τη δυναμική της αγοράς συνολικά τη διάθεση για ρίσκο στις μετοχές του κλάδου. Παράλληλα, από την Κυριακή οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν την ανακούφιση να σχεδιάσουν με έναν λιγότερο από τους σημαντικούς αγνώστους στην συνάρτηση που διαμορφώνει τις επενδυτικές τους επιλογές, με το κλίμα εδώ να επηρεάζεται από αυτές. 

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας και του μήνα, μετά το πρώτο πεντάλεπτο ξεκίνησε η αναζήτηση της οροφής για τη μέρα, που ορίστηκε στις 581 μονάδες. Αλλά ο ΓΔ με μεταβολή +0,59% οδηγήθηκε στις 572,88 από 569,50 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1338,60 από 1329,42 την Παρασκευή 30/10, με άνοδο +0,69%. Τη σύνοδο σφράγισε η εμφάνιση του χαμηλού στις 567,14 μονάδες, που αποδείχθηκε κατώτερο εβδομάδας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,732 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,297 εκατ. ευρώ. Ενώ οι Τράπεζες (-0,48%), επηρέασαν αρνητικά, ώθησαν ανοδικά τα  blue chip ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,91%, ΜΠΕΛΑ +2,42%, ΔΕΗ +2,08%, και ΟΤΕ +2,01%. Την Τρίτη, η αγορά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο μεταβολής. Επηρέασαν θετικά και καταλυτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,82%), ενώ ξεχώρισαν για τα κέρδη τους τα blue chip ΜΠΕΛΑ +9,68%, ΟΠΑΠ +4,43%, ΤΕΝΕΡΓ +4,39%, και ΑΔΜΗΕ +2,59%. Ο ΓΔ με μεταβολή +2,02% οδηγήθηκε στις 584,48 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1375,41 με άνοδο +2,75%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,178 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,039 εκατ. Την Τετάρτη οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,68%) λειτούργησαν θετικά με μόνη πτωτική την ΑΛΦΑ, με τη δυναμική των ελληνικών ομολόγων ανοδική, αφού ήδη η απόδοση είχε πέσει στο 0,851%, όταν στο τέλος Οκτώβρη ήταν στο 0,930%. Στις 6/11 έκλεισε ακόμα χαμηλότερα στο 0,812%. Πριν την αναβάθμιση στο αξιόχρεο της χώρας από την Moody’s. Το ανώτερο μέρας στις 590,20 μονάδες έγινε ανώτερο εβδομάδας και μήνα για την ώρα, αλλά ο ΓΔ με μεταβολή +0,64% οδηγήθηκε στις 588,24 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1386,03 με άνοδο +0,77%. Ο τζίρος όμως υποχώρησε στα 32,050 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,070 εκατ.

Την Πέμπτη είχαμε το πέμπτο στη σειρά ανοδικό κλείσιμο, μετά από βουτιά αρχικά, λόγω της ανακοίνωσης για το νέο lockdown. Η αγορά καθορίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση θέσεων στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε πτώση ως -5% τον ΔΤΡ, με διαρκώς αρνητικό πρόσημο και απώλειες στον πυθμένα για τον ΓΔ, άνω του -2%. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 588,04 εμφανίζοντας ακόμα απώλειες και με τις δημοπρασίες ενισχύθηκε 2,14 μονάδες. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,33% οδηγήθηκε στις 590,16, που ήταν και μέγιστο μέρας, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1387,50 με άνοδο +0,11%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,740 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,364 εκατ. Την Παρασκευή ξεθύμανε ο ενθουσιασμός των επενδυτών διεθνώς, καθώς επέστρεψε η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας και για την καθυστέρηση στην ανακήρυξη νικητή στις εκλογές των ΗΠΑ, που είχαν γίνει την Τρίτη. Έτσι με την μεταβολή του ΔΤΡ στο -1,41%, ο ΓΔ με μεταβολή -0,35% οδηγήθηκε στις 588,10 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1381,22 με πτώση -0,45%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,274 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 0,104 εκατ. και ο μέσος της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 39,4 εκατ. ευρώ ημερησίως, με τον αντίστοιχο των πακέτων στα 2,6 εκατ.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τα στοιχήματα short δοκιμάζονται από την ανοδική δυναμική διεθνώς                       

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,07 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 6,28 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1366,43 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:15. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1385,44 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1380,38. Το κλείσιμο στις 1381,22 από 1387,50 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,45% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,890 από 8,857 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 901 συμβόλαια με ανώτερο τις 1380,00 μονάδες, κατώτερο τις 1358,75 και τελευταίες πράξεις στις 1368,25 από 1385,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 4023 από 3831. Επίσης διακινήθηκαν 75 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1374,25 μονάδες, κατώτερο τις 1359,00 και τελευταίες πράξεις στις 1365,00 από 1385,00 μονάδες την Πέμπτη τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 191 από 181.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν διαφορετικά εστιασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1350 και τις 1375 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 115 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1325 ως τις 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 30 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1325 ως τις 1375 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 57 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από στις 1325 και τις 1350 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 8.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ,  στα 8.000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ,  στα 5.000 για ΒΙΟ, στα 150 για ΜΟΗ και στα 5 για ΟΤΕ. 

Η εικόνα των blue chip μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου οδηγεί στην κατάταξή τους ως ακολούθως: Οι επτά νικητές με κέρδη από +4% ως +10,6%, που ώθησαν ισχυρά ανοδικά την αγορά ήταν ΜΠΕΛΑ +10,58%, ΟΤΕ +8,76%, ΕΥΡΩΒ +8,57%, ΠΕΙΡ +7,27%, ΟΠΑΠ +5,42%, ΔΕΗ +5,42%, και ΜΥΤΙΛ +4,16%.

Με μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών συναντάμε τρεις, ΑΔΜΗΕ +3,77%, ΣΑΡ +3,31% και ΒΙΟ +2,86%.

Το μεγαλύτερο πλήθος αντιστοιχεί στις 11 μετοχές του 25άρη με μεταβολή από 0,00% ως +2,6% και με βάση την μεταβολή κατατάσσονται: ΕΤΕ +2,61%, ΤΙΤC +2,43%, ΟΛΠ +2,24%, ΕΕΕ +1,61%, ΑΡΑΙΓ +0,76%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,60%, ΕΥΔΑΠ +0,45%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,35% με τις ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ στο 0,00%. Στον αντίποδα, με εβδομαδιαίες απώλειες βρέθηκαν οι ΑΛΦΑ -3,83%, ΦΡΛΚ -3,02%, ΕΛΠΕ -1,19% και ΤΕΝΕΡΓ -0,52%.

Στατιστικά αξιόλογο ήταν η εγγραφή χαμηλού τελευταίων τριών μηνών για τις ΕΕΕ και ΦΡΛΚ και το χαμηλό τελευταίων 12 μηνών στα 2,5 ευρώ, για την ΑΡΑΙΓ.  Τιμή που είχε να δει από την άνοιξη του 2013! 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης  της Merit Sec.

Ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά την εβδομάδα, μετά από τρεις πτωτικές εβδομάδες και στην ίδια κατεύθυνση με τις Διεθνείς Αγορές. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία, λόγω του lockdown, αλλά και της πιθανής αναζωπύρωσης της κρίσης με την Τουρκία, μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Αμερική.

Εκτιμούμε ότι το νέο lockdown θα μεγαλώσει την ύφεση, η οποία θα ξεπεράσει το 10% φέτος, υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο (-9%) και κοντά προς το χειρότερο (-13%). Η επίδραση του lockdown θα είναι αρνητική και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Επομένως, θεωρούμε παρακινδυνευμένες τις προβλέψεις για μεγάλη ανάκαμψη το 2021. Ο καταλύτης που θα αλλάξει το περιβάλλον, θα είναι η ανακοίνωση φαρμάκου, ή εμβολίου.

Πολύ καλή η εικόνα των αποτελέσματα 3ου τριμήνου της Ευρωπαϊκής Πίστης, μικτή η εικόνα της Μυτιληναίος και αδύναμη των Ελληνικών Πετρελαίων. Σε αυτό το περιβάλλον, είμαστε θετικοί για Εταιρείες που η λειτουργία τους επηρεάζεται λίγο από την πανδημία και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ αλλά και για κυκλικές Εταιρείες σε περιπτώσεις υπερβολών όπως ο ΟΛΘ και ο ΟΠΑΠ. Η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 10 Νοεμβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 του μήνα, ενώ η Coca Cola Hellenic και ο ΟΤΕ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ειδοποιεί:

“Στο επενδυτικό στόχαστρο πρέπει να έχουμε περισσότερο τίτλους που τα πήγαν καλύτερα την προηγούμενη περίοδο, μιας και συνήθως έχουν και λόγο να το κάνουν. Πολλές φορές οι περισσότεροι Επενδυτές ψάχνουν να ανακαλύψουν ποιοι τίτλοι έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες για να αγοράσουν, πιστεύοντας ότι αυτοί στο πάνω της Αγοράς θα έχουν και την καλύτερη απόδοση.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, μιας και οι τίτλοι που “κράτησαν χαρακτήρα” τα πηγαίνουν και καλύτερα την επόμενη περίοδο. Αν σκεφτούμε ότι ο Νοέμβριος, στο κλείσιμό του Παγκοσμίως, είναι ο μήνας που κλείνουν βιβλία οι Ξένοι Θεσμικοί και ο Δεκέμβριος οι Έλληνες, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία προσπάθεια ωραιοποίησης αποτιμήσεων σε τίτλους που κάτοχοι είναι μεγάλοι Ξένοι Θεσμικοί, κάτι που μπορεί να κάνει την Αγορά να κινηθεί τουλάχιστον αμυντικά. Από την άλλη καλό θα ήταν να πάρουμε κάποια αγοραστικά σήματα, μιας και θυμίζουμε ότι το κλείσιμο της περσινής χρονιάς, ήταν από τα χειρότερα των πολλών τελευταίων ετών”.

Σήμερα

Οι μετοχές ανέβηκαν, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και το δολάριο παρέμεινε αδύναμο σήμερα Δευτέρα 9/11, καθώς οι προσδοκίες για λιγότερες ρυθμιστικές αλλαγές και περισσότερη νομισματική ώθηση υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden υποστήριξαν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου. Η νίκη του δημοκρατικού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αποτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αγορές, οι οποίες διαπραγματεύονταν με την άποψη μιας προεδρίας του Μπάιντεν και μιας Γερουσίας των ΗΠΑ που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους από την περασμένη εβδομάδα.

Τα e-mini futures για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο άνω του 1,5% σήμερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν άνοδο πάνω από 2%, σηματοδοτώντας μια θετική έναρξη για τις αγορές των ΗΠΑ. Στις 9:00 δική μας ώρα τα e-mini futures για τον S&P 500 ήταν στο +1,47%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  σημείωσε άνοδο 1,3% στις 613,95 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,33%. Είχε αυξηθεί 6,2% την περασμένη εβδομάδα για να σημειώσει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του από τις αρχές Ιουνίου.

«Οι καλύτερες ευκαιρίες βρίσκονται τώρα σε τμήματα των αναδυόμενων αγορών, ιδίως της Κίνας και της Βόρειας Ασίας. Πιστεύω ότι η δυναμική των κερδών και η αποτίμηση έβαλαν την Κίνα σε μια πολύ ελκυστική θέση κινδύνου / ανταμοιβής». Δήλωσε ο Dave Wang της Nuveen Capital στη Σιγκαπούρη.

Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν υψηλότερα με τον δείκτη των blue-chip CSI300, αυξημένο κατά 1% από τις ελπίδες για καλύτερες εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,96%.

Στην Ιαπωνία ο NΙΚΚΕΙ 225 αυξήθηκε αρχικά +2%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +2,12%. Ενώ οι κύριοι δείκτες της Αυστραλίας  AXJO, του Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ και ο KOSPI στην Νότια Κορέα κέρδισαν από +1,3% ως +1,7% το καθένα.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σήμερα καθώς οι επενδυτές ζητούσαν τη νίκη του Μπάιντεν, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για χαμηλή ζήτηση εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων περιπτώσεων κοροναϊού.