Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 3,1% απαιτείται το τελευταίο τρίμηνο του 2017 προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος της μεγέθυνσης (1,6%), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ελληνική οικονομία.
Το Συμβούλιο, χαρακτηρίζει ορόσημο της τρέχουσας περιόδου την επίτευξη συµφωνίας µε τους θεσµούς για την τρίτη αξιολόγηση του προγράµµατος οικονοµικής προσαρµογής, διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία εξήλθε το 2017 από μακρά αποπληθωριστική περίοδο επιβεβαιώνοντας τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, ενώ επισημαίνει την ιδιαίτερα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση και των θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα πάντως αναφέρει ότι προκαλεί ανησυχία τόσο η µείωση των επενδύσεων (στο βαθµό που δεν αντανακλά αποκλειστικά υστερήσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ) όσο και η αύξηση των εισαγωγών στο γ’ τρίµηνο του 2017.
Ειδικότερα αναφέρει πως παρά τα θετικά σηµάδια που κατέγραψαν επιµέρους οικονοµικοί δείκτες το τρίµηνο Ιουλίου-Σεπτεµβρίου 2017 σε σχέση µε το αντίστοιχο του 2016 (απασχόληση, δείκτες παραγωγής, εµπιστοσύνης κ.ά.) τόσο οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηµατισµός παγίου κεφαλαίου) όσο και η κατανάλωση δεν είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2016.
Η ιδιωτική κατανάλωση παρέµεινε σχεδόν αµετάβλητη, ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν πτώση κατά 8,5%, µεταβολή η οποία αποτελεί αρνητική εξέλιξη ειδικά σε µία περίοδο όπου είχε περιοριστεί η αβεβαιότητα λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.
Πάντως, προσθέτει, η σηµαντική αυτή πτώση οφείλεται, κατά βάση, στην πτώση κατά 20,9% της κατηγορίας επενδύσεων «Άλλες Κατασκευές» – η οποία συνδέεται σε µεγάλο βαθµό µε το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)- είναι συνεπώς πιθανό να πρόκειται για παροδικό πρόβληµα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα στοιχεία για το σύνολο του έτους θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συµπεράσµατα για την πορεία των επενδύσεων στην ελληνική οικονοµία.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, επισημαίνει ότι κατέγραψαν σηµαντική άνοδο κατά 7,8%, µε το µεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου να οφείλεται στην αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισµός και µεταφορές). Ωστόσο, υψηλότερη άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές (+9,3%), η οποία αντιστάθµισε πλήρως την άνοδο των εξαγωγών, µε αποτέλεσµα η καθαρή συνεισφορά του εξωτερικού τοµέα στο ΑΕΠ το γ’ τρίµηνο να είναι αρνητική.
Επίσης, στην έκθεση διαπιστώνεται ενίσχυση των εισπράξεων έµµεσων φόρων, αλλά υστέρηση των εισπράξεων άµεσων φόρων σε σχέση µε πέρυσι, κάτι που, όπως τονίζει, απαιτεί ιδιαίτερη παρακολούθηση.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει πως η τελευταία επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιήθηκε στις 13/12 και ως εκ τούτου δεν έχει συμπεριληφθεί στην παρουσίαση των οικονομικών εξελίξεων η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, η οποία διαμορφώνεται πλέον κάτω του 4%.