Skip to main content

ΕΚΤ: Ανθεκτικές και σταθερές σε γενικές γραμμές οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Μία τράπεζα της Ευρωζώνης έχει λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με αυτά που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να της ζητηθεί να μειώσει τα μπόνους, τα μερίσματα και τα τοκομερίδια. Η ΕΚΤ δεν κατονόμασε την τράπεζα, στην ετήσια επισκόπηση των 119 πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία εποπτεύει.

Η επισκόπηση έδειξε ότι η τριετής πίεση που άσκησε η ΕΚΤ στις τράπεζες για να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, φέρνει αποτελέσματα, αλλά παραμένουν αδυναμίες, ιδιαίτερα σε όσες έχουν υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων.

«Οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές ανθεκτικές και σταθερές» δήλωσε επόπτης της ΕΚΤ σε παρουσίαση που έκανε, προσθέτοντας πως «οι κίνδυνοι που παραμένουν επικεντρώνονται στα θέματα της κερδοφορίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ένα διάγραμμα της παρουσίασης έδειξε ότι οι περισσότερες τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ διατηρούσαν σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια από το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για να μπορούν να καταβάλλουν μερίσματα και μπόνους στο προσωπικό τους.

Μία τράπεζα, ωστόσο, ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο και μία άλλη ήταν λίγο πάνω από αυτό.

Πριν από έναν χρόνο, είχαν βρεθεί πέντε τράπεζες με λιγότερα κεφάλαια. Οι δύο από αυτές, οι ιταλικές Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, κατέρρευσαν αργότερα.

Κατά μέσο όρο, η ΕΚΤ αναμένει οι τράπεζες που εποπτεύει να κρατούν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10,6% του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού τους.

Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ζητήσει από τέσσερις τράπεζες να κρατούν πρόσθετα διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο ρευστότητας.

Η επισκόπηση βασίσθηκε στα αποτελέσματα των τραπεζών στο τέλος Ιουνίου, που σημαίνει ότι αυτές μπορεί να έχουν διορθώσει τα ελλείμματά τους στον χρόνο που μεσολάβησε.

Για παράδειγμα, η ιταλική τράπεζα Carige ολοκληρώνει μία αύξηση κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ για να συμμορφωθεί με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters