Skip to main content

Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς, λένε Γερμανοί αναλυτές

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη καταδεικνύουν ότι οι δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης αποδίδουν καρπούς, εκτιμούν Γερμανοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την Eurostat, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «γλίτωσε» οριακά την ύφεση. Μετά τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% την άνοιξη, ακολούθησε, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, μια οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Στέφαν Σνάιντερ: «Η ανάπτυξη έχει εξασθενήσει και εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν έρευνες όπως τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ifo, τότε θα πρέπει να αναμένει για το χειμώνα στασιμότητα, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο επηρεάζει, όπως διαπιστώνουμε, τη διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις».

Η κατανάλωση ως «ατμομηχανή»

Όπως αναφέρουν ειδικοί, η οριακή αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγών, κυρίως, όμως, στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Σε αυτό όμως δεν μπορεί κανείς να στηριχθεί μακροπρόθεσμα, εκτιμά ο οικονομολόγος της Dekabank Αντρέας Σόιερλε.  «Η κατανάλωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Το 56 % του γερμανικού ΑΕΠ στηρίζεται στην κατανάλωση. Εντούτοις η κατανάλωση εξαρτάται από τις θέσεις εργασίας και οι θέσεις εργασίας από τις επενδύσεις», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αυξηθούν ουσιαστικά οι επενδύσεις των επιχειρήσεων απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Ως προς αυτό όμως, όπως λένε, δεν υπάρχει στην παρούσα φάση η αναγκαία πολιτική βούληση. Χώρες που δρομολόγησαν και υλοποίησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρουσιάζουν σήμερα αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης. Καλύτερο παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία με το +0,7 % κατά το τρίτο τρίμηνο, μετρά την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη και την τρίτη καλύτερη στην Ε.Ε.

Ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων

«Υπάρχει λόγος να πανηγυρίσει κανείς γιατί διαπιστώνει ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες», σχολιάζει ο Αντρέας Σόιερλε. «Το ίδιο διαπιστώνουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Οι χώρες που υλοποίησαν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη παρουσιάζουν τώρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ καλό μήνυμα.»

Καλύτερα του αναμενομένου ήταν και τα στοιχεία για τη Γαλλία όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014. «Δεν μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη», επισημαίνει ο Στέφαν Σνάιντερ, «δεν αντικατοπτρίζει άλλωστε το υποτονικό στην παρούσα φάση κλίμα στις γαλλικές επιχειρήσεις. Μπορεί να δίνει προσωρινή ανάσα στην πολιτική, ωστόσο δεν πρόκειται για μήνυμα ότι η γαλλική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει συνολικά».

Πηγή: Deutsche Welle