Η τουριστική βιομηχανία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου φοβόταν ότι φέτος θα έχανε το δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι. Τελικά όμως έχουν καταφέρει να αποφύγουν να επαναλάβει τον εφιάλτη του 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πλησιάζει η επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.
«Το 2020 ήταν μια καταστροφή», δήλωσε στους Financial Times ο Pepe Díaz, ο οποίος διαχειρίζεται τρία ξενοδοχεία στη Μενόρκα της Ισπανίας. «Φέτος όμως έχουμε περάσει από έναν μέτριο Μάιο σε μια εξαιρετική περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και μέχρι το 2022 αναμένουμε ότι τα ξενοδοχεία μας θα είναι καλύτερα από ό, τι το 2019», είπε.
Το μείγμα των επισκεπτών, όπως αναφέρουν οι FT, φέτος ήταν =διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι Βρετανοί τουρίστες υπερέχουν αριθμητικά από τουρίστες προερχόμενους από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η τάση παρατηρείται ακόμη και στην Ισπανία, την οποία προτιμούν παραδοσιακά οι Βρετανοί.
Συνολικά, εκατομμύρια που είχαν κλειστεί πέρυσι στο σπίτι τελικά ταξίδεψαν αυτό το καλοκαίρι, αξιοποιώντας τις αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τη λαχτάρα να φύγουν για ένα προορισμό εκτός της χώρας τους.
Το ελληνικό καλοκαίρι
«Οι άνθρωποι είτε θέλουν να φύγουν τώρα είτε σχεδιάζουν το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο Άλαν Φρανς, διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πιο περιζήτητος προορισμός μας, ακολουθούμενη από τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες και τη Μαγιόρκα ειδικότερα», είπε προσθέτοντας ότι το 80 % των κρατήσεων αφορούσαν διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και άνω.
Σχολιάζοντας τα καλά νέα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι FT ανέφεραν πως η ανάκαμψη είναι ανομοιόμορφη στις διάφορες χώρες δημιουργώντας αποκλίσεις στην οικονομία.
«Τον Μάιο λέγαμε ότι αν καταφέραμε να φτάσουμε το 40 % των κρατήσεων του 2019 θα ήμασταν πολύ τυχεροί. Από τα σημερινά δεδομένα και μετά τις κρατήσεις Σεπτεμβρίου, θα ξεπεράσουμε το 50 ή και το 60% εάν δεν υπάρξει απροσδόκητη εξέλιξη με την πανδημία », δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
Στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, τα ξενοδοχεία λειτουργούν με 80-90 % πληρότητα χρεώνοντας υψηλότερες τιμές από το 2019, σύμφωνα με την ξενοδοχειακή ένωση του νησιού.
Επίσης, η ταξιδιωτική κίνηση τον Αύγουστο στην Ελλάδα ήταν περίπου στο 90% του επιπέδου του ίδιου μήνα του 2019, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Eurocontrol, αν και το σωρευτικό σύνολο για το έτος εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω συγκριτικά με δύο χρόνια πριν.
naftemporiki.gr