Από την έντυπη έκδοση
Στην Έφη Τριήρη
[email protected]
Μεγάλη «ανάσα» έδωσε στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να κατεβάσει τον πήχη των αγορών της από το σημερινό επίπεδο των 80 δισ. ευρώ που απορροφούσε έως τώρα προς τα 70 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, επικαλούμενη τη σαφή βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα πρώτο πολύ μικρό βήμα προς τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ), ένα είδος τεχνικής προσαρμογής ή εξισορρόπησης του ρυθμού αγορών που βοηθά στην επίτευξη του στόχου για διατήρηση των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το χρονοδιάγραμμα της επιβράδυνσης του ρυθμού των αγορών για τους επόμενους τρεις μήνες καθιστά πλέον ιδιαίτερα σημαντική τη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου αναφορικά με το μέλλον του έκτακτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας. Και αυτό, επειδή, παρότι η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, η διατήρηση του κλίματος συναίνεσης αναδεικνύεται στη μεγάλη πρόκληση των διαμορφωτών πολιτικής της, οι οποίοι έχουν σαφώς πολύ διαφορετικές απόψεις ως προς τον πληθωρισμό.
Το δ.σ. επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ύψους 1,850 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού. Πολύ περισσότερο, διατήρησε τη δέσμευσή της ακόμη και να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο ή υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του κανονικού προγράμματος ΑΡΡ, απορροφώντας 20 δισ. ευρώ τον μήνα.
Τι λένε οι αναλυτές
Παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο για τις αγορές ομολόγων τους επόμενους τρεις μήνες, αναλυτές της Unicredit εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα οι αγορές δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 73 δισ. ευρώ μηνιαίως, κάτι άλλωστε στο οποίο συμφωνούν και οι περισσότερες προβλέψεις, που έκαναν λόγο ότι οι αγορές θα μειώνονταν στα 60 έως 70 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Το εξισορροποιητικό μήνυμα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους επενδυτές σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι σε θέση να μειώνει σταδιακά το επίπεδο των έκτακτων μέτρων στήριξης χωρίς να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις αγορές. «Δεν πρόκειται για απόφαση tapering» τόνισε η Λαγκάρντ.
«Οι αγορές ενεργητικού φαίνεται ότι θα παραμείνουν, καθώς το νέο πλαίσιο πολιτικής ανοίγει τον δρόμο για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως, προσωπικά πιστεύω ότι απλά έπαιξε με τις λέξεις. Μοιάζει με tapering, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για tapering, συνεπώς οι αγορές θα το καταλάβουν αυτό στην πορεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλγκα Μπάρτς, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της BlackRock Investment Institute, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήματα για το εάν η κίνηση της ΕΚΤ σηματοδοτεί την απαρχή ενός tapering.
Επίδραση στα ομόλογα
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση σε διάρκεια τριμήνου, με πτώση περίπου 10 μονάδων βάσης, στο 0,77%, με το spread να περιορίζεται αντίστοιχα στις 116 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού στην πενταετία επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,01%. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, όπως ανέφερε άλλος trader της αγοράς, δεδομένου ότι με την απόδοση της 10ετίας να εκτοξεύεται από το 0,58% στο 0,87% υπήρξε πολύ profit taking στην αγορά, οπότε η διόρθωση ήταν αρκετά αναμενόμενη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις στην ιταλική 10ετία, που αποκλιμακώθηκαν επτά μονάδες βάσης στο 0,67%, στη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο. Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων, στις 102 μονάδες βάσης, περιορίστηκε και το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών.
Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 5 μονάδες βάσης στο -0,36%, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού πέρασε σε αρνητικό έδαφος, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη Ιουλίου.