Του Κώστα Ιωαννίδη
Η δυναμική που προσφέρουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό σχετικά με τα προβλήματα των Τραπεζών είναι, όπως αποτυπώνει το ταμπλό, ανοδική. Η άνοδος των Τραπεζών παρασύρει και μερικά επιπλέον blue chip ενώ ακόμα και μερικά από τα ξεχασμένα για τους αγοραστές εμφανίζουν σημάδια ανοδικής τάσης με σχετική σταθερότητα. Οι όγκοι έστω και με τη βοήθεια των πακέτων έχουν μια κάποια αύξηση με αποτέλεσμα το κλίμα συνολικά να είναι υπέρ της ανάληψης ρίσκου.
Ξένοι και εγχώριοι παράγοντες διαπιστώνοντας τα παραπάνω έχουν ανεβάσει μερικά κλικ την αισιοδοξία τους για τον τρόπο που θα κλείσει τη χρονιά η αγορά μας. Ωστόσο η ανοδική κίνηση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στην ουρά μιας δυνατής ανόδου στην παγκόσμια αγορά μετοχών όπου στις ΗΠΑ οι βασικοί δείκτες σημείωσαν ένα ακόμα ρεκόρ υψηλών βίου κάνοντας το βίο του τρέχοντος ανοδικού κύκλου 11 έτη! Η κίνηση των τιμών ψηλότερα προκλήθηκε από το μήνυμα που έστειλαν ΗΠΑ και Κίνα πως πλησιάζει η ώρα για την υπογραφή μιας συμφωνίας πρώτης φάσης γύρω από το εμπόριο. Απόφαση που σίγουρα θα μείωνε τις εντάσεις που φέρνουν δασμολογήσεις οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν το φρόνημα των επιχειρηματιών και απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη με ύφεση.
Από χθες ειδοποιήσαμε για την εξάντληση της επενδυτικής αισιοδοξίας λόγω της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ χθες, πως θα επιβάλλει και άλλους δασμούς ακόμα ψηλότερα αν δεν συμφωνήσει η Κινεζική πλευρά επιβάρυνε την ατμόσφαιρα. Μικρές οι απώλειες των βασικών δεικτών της Wall Street αν και έγραψαν ενδοσυνεδριακά στην αρχή της συνόδου νέα υψηλά. Μεικτά τα κλεισίματα στην Ευρώπη αλλά πτωτική η τάση για τις ασιατικές μετοχές σήμερα το πρωί.
Με δεδομένη την εκτίμηση των εγχώριων αναλυτών πως το διεθνές κλίμα επηρεάζει την Αθήνα θα λέγαμε πως για η τάση του ΓΔ που προσπαθεί να προσεγγίσει τα ψηλά του 2019 θα εξαρτηθεί από τον συντελεστή βαρύτητας των αρνητικών από το εξωτερικό έναντι των θετικών στο εσωτερικό.
Η δεύτερη συνεχόμενη άνοδος γεννά αισιοδοξία στους εγχώριους παράγοντες και προκαλεί μια σταδιακή θετική προσδοκία για το τέλος του τρέχοντος έτους αυτό αντιλαμβανόμαστε από την σταχυολόγηση των παρεμβάσεων προς τους επενδυτές από τα τμήματα ανάλυσης των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ μεταξύ άλλων σημειώνει: “Παρ’ όλο που οι όγκοι συναλλαγών είναι ικανοποιητικοί, φαίνεται ότι η αντίσταση στις 900 – 903 μονάδες δυσκολεύει τον ΓΔ, φέρνοντας τους ταλαντωτές σε οριακό σημείο. Τεχνικά είμαστε ‘long’ και σε τροχιά για νέα υψηλά, εφόσον δεν δούμε κάτι ανησυχητικό σε εγχώριο, ή διεθνές επίπεδο”.
Η Leon Depolas Sec μεταξύ άλλων εκτιμά: “Ο ΓΔ παραδίδει μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, όταν έρχεται αντιμέτωπος με βασικά τεχνικά επίπεδα της περιοχής των 900 μονάδων. Αντίστοιχα στο εξωτερικό οι βασικοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά. Σημειώνουμε ότι βαδίζοντας προς το τέλος μιας ιδιαίτερα καλής χρονιάς για το Χ.Α., ενδέχεται τα περιθώρια ανόδου να μην είναι σημαντικά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η Αγορά στο τέλος του έτους πιθανότατα θα καταγράψει το καλύτερο κλείσιμο από το 2013”.
Από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: “Η Αγορά, μετά από 4 μετεκλογικούς μήνες συσσώρευσης, όπως ήταν λογικό, (προηγήθηκε ράλι 7 μήνες) δοκιμάζει τα υψηλά, που είχε καταγράψει την επόμενη των εκλογών. Το επίπεδο είναι σημαντική αντίσταση και είναι λογικό να ‘ταλαιπωρήσει’.
Ο τρόπος που κινείται το Χ.Α. είναι σίγουρα θετικός (μάζεμα), αν εξαιρέσουμε τους όγκους συναλλαγών, θυμίζοντας ότι ο πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, από το υψηλό του Ιουλίου. Σημαντικά γεγονότα είναι η ΑΜΚ της LAMDA που έχουμε μπροστά μας, ενώ παράλληλα βλέπουμε ότι σταδιακά έχουμε καινούργιες εκδόσεις ομολόγων, με τελευταία την ανακοίνωση του Μυτιληναίο για 500 εκατ. έκδοση. Από την άλλη βλέπουμε την διάθεση Εταιρειών για νέες εισαγωγές, κάτι που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κάνει σοβαρές προσπάθειες να αλλάξει σελίδα, ειδικά αν λυθεί το θέμα των NPE’S των Τραπεζών.
Μπροστά μας έχουμε αρκετό χρόνο να δούμε τις εξελίξεις και προπάντων να αρχίσουν να συμβαδίζουν τα μάκρο της Οικονομίας, με τις χρηματιστηριακές τιμές. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, βραχυπρόθεσμα, το 2250 και το 2210 είναι τα δύο επίπεδα αντίστασης και στήριξης, με το δεύτερο να είναι και ‘stop’ στο ‘intraday long”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες για Dow Jones και S&P ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύνοδος, καθώς το εμπόριο συνεχίζει να προβληματίζει μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων σε περίπτωση που το Πεκίνο δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αρνητικός αντίχτυπο είχαν τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Home Depot (-5,4%).
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,36% στις 27.934,02, ο S&P κατέγραψε οριακές απώλειες -0,06% στις 3.120,18 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,24% στις 8.570,66 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+1,7%) και Pfizer (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-5,4%) και Chevron (-1,7%).
Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,2% στα 55,21 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.474 δολάρια την ουγκιά. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,78%.
ΕΥΡΩΠΗ
Μεικτά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την απαισιοδοξία σχετικά την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, λόγω της απροθυμίας του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε. Στο μεταξύ, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία χθες βράδυ επί ενός προϋπολογισμού ύψους 168,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2020.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,12% στις 405,5 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,22% στις 7.323,80 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,11% στις 13.221,12 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,35% στις 5.909,05 μονάδες.
Στο εταιρικό μέτωπο, κατά 3,4% υποχώρησαν τα κέρδη προ φόρου της EasyJet το έτος χρήσης 2019, όπως ανακοίνωσε η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, η οποία πρόσθεσε ωστόσο ότι οι κρατήσεις για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2020 είναι ελαφρώς υψηλότερες από πέρυσι.
ΧΑ
Ανοδική σύνοδος με ανάκτηση μέρους των αρχικών κερδών στο φινάλε
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 890,07, (με ανοδικό χάσμα 1,78) μονάδες από το κλείσιμο της προηγούμενης (888,29), κινήθηκαν προς αναζήτηση του ανώτερου μέρας για τον ΓΔ που εμφανίστηκε στις 12:17 και ήταν οι 894,82 από 896,44 την προηγούμενη. Ακολούθησε ικανής διάρκειας καθοδικό διάστημα που κατέληξε με την εμφάνιση του κατώτερου μέρας, αφού η εγγραφή του εμφανίστηκε στις 14:15, και ήταν οι 886,86 από 884,23 μονάδες τη Δευτέρα. Κατόπιν ο ΓΔ πέρασε γρήγορα σε ανοδική κίνηση μόνιμα και άφησε το αρνητικό πεδίο από τις 14:50 ως το πέρας της συνεδρίασης. Ήταν μια συνεδρίαση με παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενή της στο πρώτο μέρος. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου ενίσχυσε την προσφορά πριν την έναρξη των δημοπρασιών αλλά όχι στη διάρκειά τους έτσι ο ΓΔ έκλεισε πάνω από το μέσο της διακύμανσής του.
Οι εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης των τραπεζικών μετοχών, από τις 10:30 ως το κλείσιμο, καθόρισαν εν μέρει την πορεία του μέσου όρου αλλά ο βασικός ενισχυτής των πιέσεων στην τιμή του ήταν οι μετοχές των ΒΙΟ ΑΛΦΑ ΕΕΕ. Η προσφορά ήταν υψηλότερη έναντι της ζήτησης για τις Τράπεζες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά τις 11:00 ως τις 14:20 ενώ ήταν εντυπωσιακή η άνοδος στο πρώτο ημίωρο. Κατόπιν υπερτέρησε η ζήτηση για τις ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 923,67 που εμφανίστηκε στις 10:59, υποχρεώθηκε να βρεθεί μια φορά οριακά πάνω από τις 898 μονάδες στις 14:18. Με αποτέλεσμα, η δυναμική τους να μην εμποδίσει τον ΓΔ να διατηρηθεί ψηλότερα από τις 890. Άρα αυτό το επίπεδο των 877, μπορεί να θεωρηθεί στήριξη μετά το +0,57% της σημερινής συνόδου.
Ήταν σαφώς ανοδική η κίνηση του ΓΔ με το 90% του χρόνου για τον ΓΔ σε θετικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση (εντυπωσίασε η σταθερής κλίσης άνοδος από τις 14:15 ως τις 17:20) με τις σημαντικότερες κινήσεις στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από ισοδύναμο του πτωτικού διαστήματος τζίρο.
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τη μεταβολή (άνω του +1,0%) ήταν οι ΛΑΜΔΑ +1,83%, ΣΑΡ +1,57%, ΔΕΗ +1,53%, και ΑΔΜΗΕ +1,38%. Οι τράπεζες είχαν θετική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΒΙΟ -1,19%, ΦΡΛΚ -0,54%,ΕΕΕ -0,66%, ΕΛΠΕ -0,48%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,34% και ΜΠΕΛΑ -0,11%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου επιβάρυνε αρχικά την εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,285 από 59,037 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 10,432 εκατ. ευρώ (για ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 3 μονάδες και με μεταβολή 0 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,44% οδηγήθηκε πάλι στο 1,44%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,03%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,75% από +0,05%, την ΕΤΕ στο +2,56% από +1,06%, ΕΥΡΩΒ +1,44% από +1,68% και την ΠΕΙΡ στο +2,39% από +3,40%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +0,34% από +0,55% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,57% οδηγήθηκε στις 893,37 από 888,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2232,79 από 2223,42 με μεταβολή +0,42%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,023 από 88,820 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,432 από 17,614 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 60,288 από 67,571 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,517 από 2,002 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 64 από 45, των καθοδικών 37 από 63 και 24 από 24 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η ουδετερότητα των στοιχημάτων μετριάζει τις κινήσεις των traders και τον τζίρο
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 κυρίως σε θετικό πεδίο και τον έκλεισαν 9,37 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2242,51 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:26. Ενώ ακολούθησε στις 14:15 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2216,36. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2228,74 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2232,79 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 14,720 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη νέα κυρίαρχη σειρά (Δεκεμβρίου) διαμορφώθηκε στα 1189 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2247,50, κατώτερο τις 2217,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2236,25. Διακινήθηκαν επίσης 35 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2246,00, κατώτερο τις 2222,50 και τελευταίες πράξεις στις 2230,00 μονάδες. Για την νέα κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 10864 από 10669 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 199 από 203.
Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 194 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 316 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2300 μονάδες.
Η μεγαλύτερη ομοιότητα στις δυο συνεδρίες της βδομάδας ήταν η ηπιότητα των απωλειών και των κερδών στα blue chip. Η ταυτότητα της διαπραγμάτευσης σχηματίστηκε από τις διαθέσεις των θεσμικών για τις Τράπεζες. Λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν ή θα ανακοινώσουν σήμερα αύριο. Ενώ στις ανεβασμένης γοητείας μετοχές του 25άρη, εισήλθε η ΛΑΜΔΑ και παράλληλα, διαπιστώσαμε το σχηματισμό μιας νέας ομάδας που είναι υποψήφιες για κοσκίνισμα. ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΤΙΤC ΦΡΛΚ μέσα στη μέρα περνάνε συχνά από το αρνητικό στο θετικό πεδίο και στην πραγματικότητα με αυτές τις ταλαντώσεις τους διαμορφώνεται στο τέλος της συνόδου η σχέση ανοδικών – πτωτικών blue chip. Για τη στήλη, αυτή η εικόνα στις πρώτες συνόδους της βδομάδας σχετίζεται άμεσα με την στατιστική μνήμη της αγοράς και συγκεκριμένα με το πώς στην ανοδική κίνηση ξεπερνιούνται χάσματα που σχηματίστηκαν στην διάρκεια της καθόδου.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τρίτο σχόλιο για τον Νοέμβριο σημείωσε με τίτλο: ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΟΡΑΤΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου Ηρακλής, του σχεδίου δηλαδή με την εφαρμογή του οποίου προσδοκάται η δραστική εξυγίανση του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών καθώς κόκκινα δάνεια ύψους 30 δις ευρώ περίπου θα μεταβιβαστούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Με ταυτόχρονη έκδοση ομολόγων για την αποδοχή των οποίων θα απαιτηθούν κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τους διεθνείς επενδυτές. Ένα εγχείρημα πολυσύνθετο που απαίτησε χρονοβόρες διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών, του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτικών αρχών, φτάνει στη φάση της έγκρισης και στη συνέχεια της νομοθέτησης προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του !
Ευλόγως, η επενδυτική κοινότητα έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες, με το ΔΝΤ να συνεχίζει και τώρα να αναφέρεται με απαισιοδοξία για τον κλάδο. Όμως, οι επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν πλέον να διαφοροποιούνται. Η J. P. Morgan πριν μια εβδομάδα ήδη θεωρεί ότι με τον Ηρακλή αλλάζουν τα δεδομένα για τις τράπεζες. Και χτες ήταν η σειρά της HSBC να διατυπώσει αισιοδοξία για τις προοπτικές του τραπεζικού αναβαθμίζοντας μάλιστα τις τιμές στόχους για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος του τραπεζικού κλάδου, επισήμανση που γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι Έλληνες επενδυτές, αναβαθμίζει συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο σε overweight καλώντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους, τραπεζικούς και άλλους ! Εκτιμώντας ότι η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα φέρει και τις επιθυμητές επενδύσεις, επιταχύνοντας έτσι το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αισθητά πάνω από το 2% για το 2020.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν αλλάξει το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες. Οι ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν, η ψυχολογία αναβαθμίστηκε και οι αγοραστές επανέκαμψαν. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε πάνω από τις 880 μονάδες και βλέπει πλέον την περιοχή των 895-900 μονάδων ως αντίσταση που σε εύλογο χρόνο μπορεί να υπερπηδηθεί. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων που είχαν οδηγηθεί πάνω από το 1,55% τις προηγούμενες ημέρες υποχωρούν πάλι στο 1,44%, με τις εταιρείες (όπως για παράδειγμα ο Μυτιληναίος) να επιδιώκουν να επωφεληθούν με έκδοση χαμηλότοκων ομολογιακών εκδόσεων. Επιπλέον, οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 10μήνου διαμορφώνουν αισιοδοξία για ευνοϊκή αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιστροφής των κερδών από τους ελληνικούς τίτλους.
Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος παραμένουν. Ουδείς γνωρίζει αν στο εγγύς μέλλον θα υπογραφεί κάποια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα. Δεδομένη επίσης είναι και η έκρηξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε πρωτόγνωρα μεγάλο αριθμό χωρών, όπως το Χονγκ-Κονγκ, η Βολιβία, το Ιράν, η Γαλλία, ο Λίβανος, η Αλγέρια κοκ. Το παγκόσμιο χρέος αγγίζει το 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων φτάνουν τα $115 τρις. Ωστόσο, οι δείκτες των διεθνών αγορών, ο Eurostoxx 600, ο S & P 500 και ο Dow Joneς στη Wall Street αλλά και ο DAX με τον CAC στη Γερμανία και την Γαλλία, συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στις ιστορικά υψηλές επιδόσεις τους ελέω της διατήρησης χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Διαψεύδονται έτσι, επί του παρόντος, όσοι διατυπώνουν ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και απαισιοδοξία για τις διεθνείς αγορές…
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές χάθηκαν σε νοητικούς λαβυρίνθους σήμερα Τετάρτη 20/11, καθώς οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ Κίνας παράγουν μόνο θόρυβο, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά έκαναν τις τιμές του πετρελαίου να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη απώλεια μιας ημέρας σε επτά εβδομάδες.
Τα στοιχεία από το αμερικανικό ινστιτούτο πετρελαίου έδειξαν μια πολύ μεγαλύτερη άνοδο των αποθεμάτων αργού από ό, τι αναμενόταν. Ακολούθως, οι αναφορές ότι η Ρωσία ήταν απίθανο να μεγαλώσει τις περικοπές στην παραγωγή ακατέργαστου πετρελαίου βοήθησαν να βρεθεί το crude των ΗΠΑ στα 55,19 δολάρια.
Η διάθεση στις αγορές μετοχών ήταν σκοτεινή με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός Ιαπωνίας στο -0,7% και εκεί ήταν (-0,69%) στις 8:50 δική μας ώρα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,8% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,62% και οι μετοχές της Σαγκάης -0,5%, αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,86%. Ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας υποχώρησε κατά -1,3%, στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,35%. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 υποχωρούσαν -0,2% και τα futures του EUROSTOXX 50 -0,2%.
Οι προοπτικές για την πρόοδο στο εμπόριο μειώθηκαν όταν η Κίνα καταδίκασε ένα μέτρο της Γερουσίας των ΗΠΑ. Η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα νομοθεσία με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ. Την Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απειλούσε να αυξήσει τους δασμούς εάν η Κίνα δεν συμφωνούσε με μια συμφωνία που του άρεσε. Ο επιθετικός τόνος αναστατώνει πλέον την Wall Street.