Skip to main content

Τζ. Στίγκλιτς: «Θα χρειαστούν ένα-δύο χρόνια για να δούμε να ρέει το χρήμα στην Ευρώπη»

«Αυτό που μερικές φορές αποκαλούμε νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που έχει επικρατήσει τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχει υπηρετήσει καλά την κοινωνία μας και χρειάζεται να την επαναθεωρήσουμε» τόνισε ο  Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξη που παρχώρησε, στο euronews, στο περιθώριο του οικονομικού Φόρουμ Αμπροζέτι στην λίμνη Κόμο.

Όπως τόνισε «Η πανδημία ανέδειξε και επιδείνωσε τις ανισότητες της κοινωνίας μας. Είδαμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν ήταν ανθεκτικές. Η αγορά για άλλη μια φορά δεν είχε κάνει, όσα χρειαζόταν. Ο κόσμος συνειδητοποίησε λοιπόν ότι έχουμε ανάγκη από μια νέα ισορροπία στην οικονομία μας»

Σε ερώτηση αν βλέπει μεγαλύτερο ρόλο του κράτους στο εγγύς μέλλον ο Τζ. Στίγκλιτς απάντησε:

«Ναι το βλέπω. Θα έχει πολλαπλό ρόλο. Θα υπάρχει κρατική παρέμβαση. Εάν δεν πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή, θα χρειαστούμε καλύτερη προστασία για τους εργαζόμενους, εργατική νομοθεσία, νόμους για τα μονοπώλια. Θα χρειαστούμε όμως και δημόσιες επενδύσεις. Υπάρχει έλλειψη επενδύσεων, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη. Ελπίζω αυτό να διορθωθεί στο μέλλον»

Ο ίδος αναφερόμενος στο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στις  οικονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις στα χρόνια μετά την πανδημία και ανα ναησυχεί για κάποια περεταίρω οικονομική επιδείνωση, υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί για κάποια σημαντική επιδείνωση αυτή την περίοδο.

«Η Ευρώπη έχει κάνει πιο δειλά βήματα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αρχή, η Ευρώπη είχε σχεδιάσει πολύ καλύτερα προγράμματα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν μεγαλύτερη τόλμη. Ψηφίσαμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που ουσιαστικά παρείχε οικονομική στήριξη ισοδύναμη με το 25% του ΑΕΠ μας. Η Ευρώπη είναι πολύ πιο αργή. Ακόμη και σε σχέση με τα πακέτα οικονομικής βοήθειας, θα χρειαστούν ένα-δύο χρόνια για να δούμε να ρέει το χρήμα», τόνισε ωστόσο.