Skip to main content

Παροχολογία στο μέσο της διαπραγμάτευσης για συντάξεις και αντίμετρα

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει ότι οι κάλπες θα έρθουν σε σχεδόν ένα χρόνο από τώρα, αλλά η παροχολογία έρχεται ήδη δυναμικά στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση σηκώνει τη σημαία των προσλήψεων στο Δημόσιο, την ώρα που βρίσκεται σε «παζάρι» με τους Ευρωπαίους για το θέμα των συντάξεων και τα θετικά αντίμετρα, αντιμέτωπη με τις προσφυγές συνταξιούχων και άλλων επαγγελματικών τάξεων για αναδρομικά και ακούει αλλεπάλληλα καμπανάκια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν ήταν συννεφιασμένες. Η Επιτροπή δεν κατέβασε μόνο τον πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης (από τους οποίους εξαρτάται άμεσα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος) στο 2%, αλλά και προειδοποίησε για τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων. Εάν δεν διατηρηθεί, δεν μπορούν να στηριχθούν και οι επενδύσεις, που υπέστησαν καθίζηση φέτος, ούτε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη σε ένα διεθνές περιβάλλον αρνητικό, από τη στιγμή που συνολικά η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία κατεβάζουν ταχύτητα. 

Το κλειδί βρίσκεται βεβαίως στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019. Όπως έχει γράψει η Ν, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν και άλλα αντίμετρα, οι ρυθμοί θα μπορούσαν να φτάσουν στο 2,3% το 2019 και το 2020. Αυτά βρίσκονται όμως υπό διαπραγμάτευση. 

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε προ δέκα ημερών ότι οι συνομιλίες γίνονται σε καλό κλίμα. Ωστόσο στις προβλέψεις της η Κομισιόν προσδιόριζε μία σειρά καθοδικών κινδύνων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτός των «συνεχιζόμενων δικαστικών υποθέσεων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη μερική αντιστροφή των προηγουμένων μεταρρυθμίσεων». Σε αυτόν έρχονται να προστεθούν νέες πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν τους μισθούς του Δημοσίου. 

Τα παραπάνω δεν εμποδίζουν τον Αλέξη Τσίπρα να περάσει στην αντεπίθεση και να επιδιώξει την πλήρη επαναφορά του αφηγήματος για το success story της οικονομίας. Το πρώτο βήμα έγινε με τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων και συμπληρώθηκε βεβαίως με την αναγγελία για τις 10.000 θέσεις, που θα ανοίξουν στο Δημόσιο με τη συμφωνία για τις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προκήρυξη για τις θέσεις θα γίνει μέσα στο 2019 και οι προσλήψεις μετά το 2020. Για την επόμενη χρονιά, όμως, με βάση το ένα προς ένα στο δημόσιο, θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις και αντίστοιχες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, συν 7.500 προσλήψεις, για τις οποίες, όπως είπε, έχουν βρεθεί οι πόροι. Ανέβασε έτσι το συνολικό αριθμός των προεκλογικών εξαγγεγλιών για τις προσλήψεις των επόμενων ετών στις 25.500. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έσπευσε να επισημάνει ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με την έννοια της αποκατάστασης, αλλά γιατί πρέπει να λειτουργήσει σωστά το Δημόσιο. Υπενθυμίσε δε ότι στα χρόνια του μνημονίου το προσωπικό του δημοσίου συρρικνώθηκε κατά 20%, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους 693.000 το 2009, να είναι σήμερα 566.000.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο ραντάρ των Ευρωπαίων, που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους μέσα στο μήνα. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται να συνεδριάσει το Εurogroup εκτάκτως προκειμένου να προετοιμάσει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης.

naftemporiki.gr