Του Κώστα Ιωαννίδη
Η υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων από επιμέρους μετοχές του 25άρη επιτρέπει σχετική αισιοδοξία, συνδυασμένη με γερό στομάχι. Παράλληλα η στροφή διεθνώς προς το ρίσκο την τελευταία μέρα της περασμένης βδομάδας, αν διατηρηθεί σήμερα, πιθανά θα συμβάλλει θετικά.
Η αγορά της Αθήνας μετά από δυο εβδομάδες πτώσης κατάφερε την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, να εμφανίσει άνοδο με διαστάσεις ικανές να ανατρέψουν, έστω και οριακά, την εικόνα των blue chip στο τελευταίο τρίμηνο και κατά προέκταση στο δεύτερο εξάμηνο. Με δεδομένη τη βαρύτητά τους στον μέσο όρο, οι ΓΔ και 25άρης απέδωσαν καλύτερα από τον FTSEM, που εξακολουθεί να γράφει απώλειες στο Νοέμβριο στο τρίμηνο και στο β εξάμηνο. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός των Τραπεζικών που οι περισσότερες οδήγησαν την άνοδο, προτιμήθηκαν από τους επενδυτές τόσο ώστε να υπερ-αποδώσουν πολλά blue chip, όπως ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ με κέρδη από +4% και πάνω.
Μια ακόμα συσσώρευση δεν μπορεί να αποκλειστεί, για να απορροφηθεί η προσφορά που προκαλεί η ύπαρξη του χάσματος που σχηματίστηκε μετά την υποχώρηση του μέσου όρου, μετά τη δεύτερη φορά που κορύφωσε στο έτος γύρω από τις 900 μονάδες.
Τώρα, μπορεί να δούμε και νέα υψηλά έτους στο φινάλε της χρονιάς, κάτι που φαινόταν αδύνατο πριν από μερικές μέρες. Γιατί η στατιστική εικόνα της αγοράς μας για φέτος έδειχνε, ότι είχε κάνει τα σημαντικά της κέρδη στο πρώτο εξάμηνο και μετά από την επίπεδη μεταβολή του ΓΔ στο τρίτο τρίμηνο, το τέταρτο δεν ήταν ανθηρό. Η εβδομάδα έδωσε κέρδη στον ΓΔ +2,38% και με αυτά η απόδοση του τελευταίου τριμήνου έγινε +1,94% και του δεύτερου εξάμηνου +1,93%. Με άλλα λόγια άλλαξε την στατιστική εικόνα δραστικά.
Ενδιαφέρον θα είναι και το πώς θα αντιδράσουν οι τιμές στις μετοχές, με δεδομένες τις πιέσεις στα ομόλογα. Καθώς η στρέβλωση των χρόνων σε μνημόνια οδήγησε, στο να θεωρείται “κανονικό” να πιέζονται τα ελληνικά ομόλογα και παράλληλα οι μετοχές και αντιστρόφως.
Σε κανονικές όμως περιόδους, οι πιέσεις στα ομόλογα σημαίνουν στροφή κεφαλαίων σε μετοχές. Για να μην ξεχνιόμαστε. Η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν άλλαξε και ακόμα δεν αποδείχθηκε με σαφήνεια αυτό που η στήλη έχει ορίσει ως αλλαγή σελίδας για το ΧΑ. Αλλά εκτιμούμε πως βρισκόμαστε πλέον στην διαδικασία για να γυρίσει. Αρκεί να μην περάσει ο μέσος όρος κάτω από τις 877 μονάδες και να πειστούν περισσότεροι θεσμικοί (όχι περισσότερο οι υπάρχοντες) για την δυνατότητα κερδών που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές Τράπεζες.
Αυτό επίσης που αξίζει να προσέξουμε είναι σχετικό με τις διαφορετικών “ταχυτήτων” ομάδες μετοχών του ταμπλό. Αρκεί να δούμε τη διαφορά των μεταβολών ανάμεσα στο μέσο όρο και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνει μετοχές με κεφαλαιοποίηση αμέσως μετά την υψηλή. Στο έτος ο ΓΔ κερδίζει πάνω από 44% με απόδοση β εξαμήνου +1,93% με τον FTSEM στο +23,9% και απώλειες στο ημιτελές εξάμηνο -9%.
Οι μετοχές που αθόρυβα θα καθορίσουν την τάση είναι οι ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΟΤΕ όπως ειδοποιεί η εξέλιξη των συναλλαγών τους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Με εξοικείωση στο απροσδόκητο ο προσανατολισμός για το 2020
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές τις ανασφάλειες που τους γεννά η μελέτη των εξελίξεων σε επίπεδο μακροοικονομικών δεδομένων, στατιστικών στοιχείων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και πολιτικών επιλογών με επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Φυσικά αυτό που χρειάζονται όλοι, σχετίζεται με την εικόνα που εμφανίζει το γενικό υπόβαθρο των κατά τόπους οικονομικών οντοτήτων, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Αν τα χειρότερα αποφευχθούν
Πρόσφατα διαπιστώσαμε μια συντονισμένη άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στον πλανήτη που θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε στην παρατήρηση πρόσφατου άρθρου στην WSJ με τίτλο: “Τα μη δημοφιλή assets παίρνουν μέρος στο ράλι των αγορών σαν τελευταίο δείγμα της επενδυτικής αισιοδοξίας”. Το άρθρο υπογράμμιζε: Οι επενδυτές επιμένουν αγοραστικά σε περιουσιακά στοιχεία όπως εμπορεύματα ως και μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ενεργοποιώντας έναν ευρύτατο ανοδικό ράλι που αντικατοπτρίζει μια προοπτική, που γίνεται διαρκώς πιο φωτεινή, για την παγκόσμια οικονομία.
Η αιτία της ανόδου έχει σχέση με τα καλύτερα αποτελέσματα, από τα αναμενόμενα, σε αρκετά θέματα που έχουν επιβαρύνει τις αγορές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Οι Η.Π.Α. και η Κίνα πλησιάζουν σε μια αρχική συμφωνία για το εμπόριο, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν μειώσει τα επιτόκια για να περιορίσουν την επιβράδυνση της παραγωγής και οι πιθανότητες μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ελαττώθηκαν. “
Η τρίτη μείωση από τη Fed στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φέτος, αναμενόταν ευρέως. Είναι δε πραγματικότητα, συχνά επαναλαμβανόμενη, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, μαζί με τα ομόλογα, τις μετοχικές αξίες και τα νομίσματά τους, αποδίδουν καλά όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια. Φέτος επίσης οι Δείκτες των Διευθυντών Προμηθειών ΡΜΙ των αναδυόμενων αγορών υπερέβαιναν εκείνους των προηγμένων οικονομιών. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τείνουν να επωφελούνται από την καλύτερη ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών περισσότερο από τις αμερικανικές.
Η απόσταση των προσδοκώμενων P/E των εταιριών που συνιστούν τον δείκτη US MSCI (που βρίσκεται σήμερα στo 17,7) και του MS Worldwide (που είναι στο 13,6), διευρύνεται από την αρχή της ανόδου, καθιστώντας την έξοδο κεφαλαίων από αξίες του δολαρίου όλο και πιο ελκυστική σε βάση αποτίμησης. Οι επενδυτές συγκρατήθηκαν ως τώρα από τον φόβο που συχνά αναφέραμε, ότι δηλαδή ο υπόλοιπος κόσμος κινδυνεύει περισσότερο να βρεθεί σε ύφεση από τις ΗΠΑ, παρά το ότι οι διαφορές της με την Κίνα προκάλεσαν και συντηρούν τον κεντρικό εμπορικό πόλεμο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Fed προχώρησε στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής πέρυσι, η οποία επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Η δε κλιμάκωση της έντασης στους εμπορικούς πολέμους της διοίκησης Τραμπ, επιβάρυνε περισσότερο τις ξένες οικονομίες από την Αμερικανική.
Τα ομολόγα με αντίπαλο δέος τις μετοχές
Η διάθεση για ανάληψη μετοχικού ρίσκου βλάπτει τα ομόλογα. Ο Dr Ed Yardeni και η ομάδα του μέτρησε με τα δικά τους εργαλεία 65 κρίσεις πανικού στη διάρκεια του ανοδικού κύκλου από το 2009 ως σήμερα. Άσχετα από το αν συμφωνούν όλοι με αυτό το πλήθος, βέβαιο είναι αφού συνεχίζονται τα ρεκόρ βίου των δεικτών στις ΗΠΑ, πως όλες τις κρίσεις διαδέχθηκαν περίοδοι ανακούφισης. Για φέτος έχει μετρήσει τρεις ήπιες κρίσεις με την τελευταία μεγάλη να ξεσπά πέρυσι από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Δεκεμβρίου. Τότε ο S&P 500 έπεσε κατά -19,8% και το ράλι που ακολούθησε ήταν εξαιρετικό αφού με βάση τα στοιχεία ως τις 8/11 ο S&P 500 κέρδισε 31,6% αν και είναι ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης στον κόσμο, με υπερ-αποδόσεις των επιμέρους κλάδων εκπληκτικές, με πρώτον της Πληροφορικής (49,3%), Βιομηχανικών εταιριών (35,6%), Υπηρεσίες Επικοινωνίας (33,9%), Financials (33,5%).
Αλλά αντίστοιχες, επίσης σημαντικές, μεταβολές της διάθεσης παρακολουθήσαμε στην αγορά ομολόγων. Το τελευταίο 12μηνο ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κορυφώθηκε πέρυσι στο 3,24% στις 8 Νοεμβρίου. Έπεσε πρόσφατα σε ένα χαμηλό της τάξης του 1,47% στις 4 Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για μια επερχόμενη ύφεση. Αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν όταν η καμπύλη αποδόσεων εμφάνισε την αναστροφή των αποδόσεων για βραχυπρόθεσμο χρέος έναντι του μακροπρόθεσμου περί τα τέλη του καλοκαιριού. Οι ανησυχίες αυτού του τύπου έχουν μειωθεί σαφώς από τότε.
Προφανώς, η πρόσφατη ανατροπή της καμπύλης αποδόσεων ήταν ένας ψευδής συναγερμός. Την περυσινή κορύφωση αντιμετώπισαν ψύχραιμα οι αξιωματούχοι της Fed. Καθώς αναγνώρισαν ότι ήταν σε λάθος πορεία και την άλλαξαν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τόσο η απόδοση των ομολόγων όσο και η καμπύλη αποδόσεων επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ενδέχεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τοιουτοτρόπως διαβάζει τα σήματα από τις αγορές χρέους η χρηματιστηριακή αγορά, ως ενισχυτικά της διάθεσης για ρίσκο.
Κατά την διάρκεια της περυσινής περιόδου η απόδοση των ομολόγων των ΗΠΑ, φαινόταν ότι συρόταν από τις αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στη Γερμανία και την Ιαπωνία. Τώρα φαίνεται ότι η στήριξη στην απόδοση των ομολόγων των ΗΠΑ ασκεί κάποια ανοδική πίεση στις συγκρίσιμες γερμανικές και ιαπωνικές αποδόσεις. Και οι δύο είναι ελαφρώς αρνητικές, αλλά η γερμανική απόδοση έφθασε στο -0,25% μέσα στην περασμένη εβδομάδα από ένα ρεκόρ χαμηλού -0,72% στις 15 Αυγούστου.
Η απόδοση των ομολόγων της Ιαπωνίας ξεπέρασε το ρεκόρ χαμηλού -0,29% στις 4 Σεπτεμβρίου με το οριακό -0,07% τη Δευτέρα. Είναι μάλλον απίθανο αυτή την κίνηση να την προκάλεσαν τα οικονομικά δεδομένα από την Γερμανική οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να έχει βρει έναν πυθμένα, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης σε σχήμα V. Μια προοπτική σε σχήμα L είναι πιο συνεπής με τα τελευταία στατιστικά.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε στην πλειονότητα (55,6%) των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες στο 44,4% από τους 18. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,89% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +24,48%. Ο Dow, με κέρδη +1,17%, στο 2019 κερδίζει +20,05%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,11%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +20,30%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,77%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +28,72%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -0,15%, έχει ετήσια μεταβολή +18,38%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,77% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +8,54%. Ο DAX ανέβηκε +0,10%, και στο 2019 κέρδισε +25,41%, ο CAC είχε μεταβολή +0,84%, στο 2019 αποδίδει +25,55%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με πτώση -1,41% λόγω πολιτικών ασταθειών, στο έτος κερδίζει +8,45%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με άνοδο +0,23%, στο έτος κερδίζει +28,73%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +0,15% αποδίδοντας στο 2019 +20,25%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -1,00%, με +21,24% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,71%, κερδίζει +4,21% φέτος. Ο χρυσός με άνοδο +0,69%, βρέθηκε στα 1468,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +14,61%. Μικρή άνοδος κατά +0,49%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 57,72 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +27,11%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,38%, στο έτος κερδίζει +16,43%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,14%, με επίδοση στο έτος +5,94%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +0,08%, και αποδίδει στο έτος +11,89%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -4,79%, στο έτος αποδίδει +1,86%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,46% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +15,94%.
Τα τρέχοντα ζητήματα
Παρά τη βελτίωση της μεγάλης εικόνας υπάρχουν καταστάσεις που απαιτούν μεγαλύτερη ευκρίνεια. Οι κορυφαίοι αμερικανοί και κινέζοι διαπραγματευτές επιδιώκουν να περιορίσουν τις διαφορές σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με τη διενέργεια τηλεφωνικής συζήτησης την Παρασκευή το βράδυ. Ωστόσο ο πρόεδρος Trump δεν είχε ακόμη συμφωνήσει να αφαιρέσει δασμούς ως κομμάτι της συμφωνίας και το μέγεθος της δέσμευσης της Κίνας για την αγορά αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ δεν ήταν σαφές, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross την Παρασκευή στο Fox Business Network. Η απροθυμία της Κίνας να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό αγορών αγροτικών προϊόντων παραμένει ένα σημείο τριβής στις συνομιλίες, καθώς και η απροθυμία των ΗΠΑ να ανατρέψουν τις δασμολογήσεις, ανέφεραν στο Reuters.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με αντίποινα, που επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο ο S&P 500 έφτασε στην έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου του, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αλυσίδα του σε βάθος περίπου δύο χρόνια, ενώ ο Dow ξεπέρασε τις 28.000 μονάδες για πρώτη φορά. Για τη στήλη βιάζονται αρκετά όσοι θέλουν από τώρα να προεξοφλήσουν την εκμηδένιση του κινδύνου μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Πρόσφατα, οι ελπίδες για μια νέα πορεία ανάκαμψης ψαλιδίστηκαν από στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη των εργοστασίων της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο και ότι η οικονομία της Ιαπωνίας είχε στασιμότητα στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. Και την ίδια περίοδο η Γερμανία, απέφυγε οριακά μόνο μια ύφεση.
Η προκαταρτική μέτρηση των “flash” PMI που αναμένεται στις 22 Νοεμβρίου από την Ιαπωνία και τη ζώνη του ευρώ, θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Οι PMI του Οκτωβρίου έδειξαν μια κάποια σταθεροποίηση, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η έντονη χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών είχε βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία να βγει από το τέλμα. Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ Κίνας διαρκεί, καθιστώντας πιο δύσκολη την βελτίωση των δεδομένων. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι, μετά από εβδομάδες ρευστοποιήσεων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν ξανά.
ΧΑ
Εβδομάδα αναθέρμανσης των θετικών προσδοκιών
Η αγορά της Αθήνας μετά από δυο εβδομάδες πτώσης κατάφερε την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, να εμφανίσει άνοδο με διαστάσεις ικανές να ανατρέψουν, έστω και οριακά, την εικόνα των blue chip στο τελευταίο τρίμηνο και κατά προέκταση στο δεύτερο εξάμηνο. Με δεδομένη τη βαρύτητά τους στον μέσο όρο, οι ΓΔ και 25άρης απέδωσαν καλύτερα από τον FTSEM, που εξακολουθεί να γράφει απώλειες στο Νοέμβριο στο τρίμηνο και στο β εξάμηνο. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός των Τραπεζικών που οι περισσότερες οδήγησαν την άνοδο, προτιμήθηκαν από τους επενδυτές τόσο ώστε να υπερ-αποδώσουν πολλά blue chip, όπως ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ με κέρδη από +4% και πάνω.
Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ διαμορφώθηκε στο +2,38%, αλλά ήταν +3,50% για τον 25άρη και μικρότερη σχετικά 1,47% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Νοεμβρίου να διαμορφωθεί στο +0,30% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης κερδίζει +1,42% και ο FTSEM υποχωρεί -3,14%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +44,34%, +38,03% και +23,87% αντίστοιχα.
Τη Δευτέρα, με χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, οι πιέσεις στις Τράπεζες (-1,87%) παρέσυραν την αγορά σε γενικευμένη πτώση, με εγγραφή του κατώτερου εβδομάδας στις 853,53 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έπεσε στα 57,022 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,589 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 6,822 εκατ. και ο ΓΔ, με μεταβολή -1,01%, οδηγήθηκε στις 855,92 από 864,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2124,65 από 2145,00, με μεταβολή -0,95%. Παράλληλα, στην αγορά ομολόγων ξεκίνησε η άνοδος των αποδόσεων στα 10ετή αναφοράς, με την απόδοση από το 1,33% στο 1,36%. Την Τρίτη με τους επενδυτές μουδιασμένους από την κίνηση κόντρα στο διεθνές κλίμα, το άνοιγμα έγινε κατώτερο μέρας και το κλείσιμο έγινε στο ανώτερο, εκπλήσσοντας και τους αισιόδοξους.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,49%), και ο ΓΔ με μεταβολή +1,23% οδηγήθηκε στις 866,48 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2154,36 με μεταβολή +1,40%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 57,642 δις ευρώ με τζίρο στα 57,852 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 9,031 εκατ. Η άνοδος των αποδόσεων στα 10ετή συνεχίστηκε και έφθασαν στο 1,40%.
Στη τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μαζί με τις Τράπεζες (+0,45%), ώθησαν ανοδικά οι ΛΑΜΔΑ +5,59%, ΕΕΕ +5,09%, ΦΡΛΚ +2,44%. Τη σύνοδο σφράγισε μέτριο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αφού ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,542 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 4,788 εκατ. Ο ΓΔ, με μεταβολή +0,51%, οδηγήθηκε στις 870,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2179,24, με μεταβολή +1,15%. Την Πέμπτη είχαμε την κορύφωση των τιμών κλεισίματος σε εβδομαδιαία βάση, με τον τζίρο στα 89,924 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 5,981 εκατ. Ο ΓΔ με άνοδο +2,17%, οδηγήθηκε στις 889,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2242,99 με μεταβολή +2,93%, καθώς επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,05%). Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (23 από 12 την Τετάρτη) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 10). Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,537 από 58,188 δις ευρώ ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς έπιασαν το 1,47%.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου στα παράγωγα, χωρίς έντονους ρυθμούς συναλλαγών ασκήθηκαν πιέσεις για τις Τράπεζες (-0,85%), παρά την άνοδο διεθνώς. Ο ΓΔ με ανώτερο μέρας μήνα και τριμήνου στις 892,33 εμφάνισε τελικά μεταβολή -0,52% και οδηγήθηκε στις 885,24 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2220,10 με μεταβολή -1,02%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,277 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,056 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,008 δις ευρώ και οι αποδόσεις των 10ετών χτύπησαν το 1,56%, αλλά ισορρόπησαν πάλι στο 1,47%. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,64 εκατ. ευρώ και τον πακέτων στα 6,3 που δεν διαφέρει σημαντικά από τα 62,6 με 7,7 για πακέτα τη δεύτερη βδομάδα του συνήθως πτωτικού στο ΧΑ μήνα.
Η κατάταξη των blue chip με βάση την επίδοση στη βδομάδα με αναφορά της μεταβολής στο Νοέμβριο που είναι στο μέσο του βοηθά στην αντίληψη της θετικής ως επί το πλείστο επίδρασης της εβδομάδας.
Με κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών και σε κάθε περίπτωση άνω του +3,5% έχουμε ένδεκα: ΕΥΡΩΒ +8,52% στο μήνα +5,18%, ΕΤΕ +8,32% στο μήνα -0,66%, ΑΛΦΑ +7,75% στο μήνα +0,42%, ΛΑΜΔΑ +7,70% στο μήνα +7,70%, ΕΕΕ +5,82% στο μήνα +5,02%, ΒΙΟ +5,46% στο μήνα +2,03%, ΑΔΜΗΕ +5,23% στο μήνα +3,50%, ΣΑΡ +4,46% στο μήνα +3,54%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,13% στο μήνα -4,03%, ΔΕΗ +3,78% στο μήνα +0,50%, ΣΕΝΕΡ +3,51% στο μήνα +1,95%. Ακολουθούν με κέρδη κατώτερα του ΓΔ και από +0,2% ως +1,8% επτά: ΜΠΕΛΑ +1,70% στο μήνα +6,11%, ΕΧΑΕ +1,59% στο μήνα -0,56%, ΕΛΠΕ+1,28% στο μήνα +1,99%, ΤΕΝΕΡΓ +1,10% στο μήνα +0,41%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,74% στο μήνα -0,44%, ΠΕΙΡ +0,74% στο μήνα -4,15%, και ΟΛΠ +0,22% στο μήνα +0,22%.
Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε επτά: TITC -1,30% στο μήνα -3,89%, ΑΡΑΙΓ -1,23% στο μήνα -1,83%, ΦΡΛΚ -1,09% στο μήνα +1,11%, ΟΠΑΠ -0,26% στο μήνα -0,77%, ΟΤΕ -0,22% στο μήνα -1,69%, ΜΟΗ -0,18% στο μήνα -1,54%, και ΜΥΤΙΛ -0,10% στο μήνα -0,10%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Με ελαφρά αισιόδοξες προσδοκίες ξεκινά την κυριαρχία της η σειρά Δεκεμβρίου
Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, είχαμε αύξηση 297,55% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE 25. Σημειώθηκε παράλληλα μείωση κατά -22,32% στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ του 25άρη. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2220,10 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +3,50%. Στα options του, ο συνολικός όγκος ενισχύθηκε κατά 44,4% από της δεύτερης βδομάδας του μήνα και σε κάθε 2 call αντιστοιχούσαν 3 puts.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, αυξήθηκαν από 7713 ΣΜΕ στα 30663, καταλήγοντας με 9.910 ανοικτές θέσεις από 12.758. Ο μέσος όγκος της σειράς Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 3112 από 1374 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη νέα κυρίαρχη σειρά (Δεκεμβρίου) έφερε 2967 συμβόλαια ημερησίως με 9728 από 519 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2226,75 μονάδες. Οι traders προτίμησαν προ-πορεία 6,50 μονάδων των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του 25άρη.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον στα calls εκτινάχθηκε 159,6%, φθάνοντας στα 111 από 43 συμβόλαια τη μέρα. Στα puts, ο μέσος όγκος ανήλθε στα 158 από 61 συμβόλαια. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις μαζί με των ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΙΓ.
Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ διαμορφώθηκε στο +2,38%, αλλά ήταν +3,50% για τον 25άρη και μικρότερη σχετικά 1,47% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Νοεμβρίου να διαμορφωθεί στο +0,30% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης κερδίζει +1,42% και ο FTSEM υποχωρεί -3,14%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +44,34%, +38,03% και +23,87% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι συνεχίστηκαν και το Σεπτέμβριο οι μηδενικές πληρωμές των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ιδιώτες, καθώς και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στο ποσό των 1,673 δισ. ευρώ, έναντι 1,637 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο. Η εικόνα της αγοράς όμως ενέπνευσε αισιοδοξία για τον ΓΔ, ως προς την προσέγγιση των 900 μονάδων, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στις αναλύσεις των εγχώριων παραγόντων.
Η Merit Sec εστίασε τις παρατηρήσεις της: Το πρώτο σημείο στήριξης του ΓΔ βρίσκεται στις 880 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Η ΕΕΕ προχωρά στην έκδοση 10ετους ομολόγου με κουπόνι 0,625%, προκειμένου να αντλήσει €500 εκατ. Η Εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για διαπραγμάτευση των τίτλων στην Οργανωμένη Αγορά του LSE. Η έκδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιών (Euro Medium Term Note Programme) ύψους €5 δισ. Καλά αποτελέσματα με διψήφια αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA) και αύξηση του περιθωρίου, για την Σαράντης. Η άνοδος του κύκλου εργασιών οφείλεται τόσο στην Ελλάδα (+6,1%) όσο και στις Ξένες Χώρες (+10,6%). Οι Ξένες Χώρες αποτελούν το 65,5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Σήμερα έληξαν οι σειρές των Παραγώγων για τον τρέχοντα μήνα, εξέλιξη που δεν προκάλεσε την αναμενόμενη μεταβλητότητα, αλλά συνέβαλε στην διατήρηση ικανοποιητικών συναλλαγών. Η θετική ψυχολογία διαμορφώνει ισχυρή πιθανότητα διάσπασης στο ‘οχυρό’ των 900 μονάδων, επίπεδο που προσεγγίστηκε αλλά δεν υπερπηδήθηκε στο τέλος Ιουλίου. Στο βαθμό που συντελεστεί η συμμετοχή ικανού αριθμού Δεικτοβαρών τίτλων, ο στόχος μπορεί να εκπληρωθεί”,.
Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900 – 920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόλο που η Ελληνική Αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές, λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα”
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services
“Φαίνεται πως παρά το γεγονός πως οι αποδόσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υπερβαίνουν το 40% για το 2019, τους Ξένους που κλείνουν θέσεις τον Νοέμβριο, τους συμφέρει να παραμείνουν σε αυτά και υψηλότερα επίπεδα. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να έχουμε διορθώσεις μετά το τέλος Νοεμβρίου, αλλά προσωρινά ας αρκεστούμε στις καλές αποτιμήσεις.
Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε πολλά χρηματιστηριακά νέα. Ο “Ηρακλής”, δηλαδή το Κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των “κόκκινων” δανείων προχώρησε γρήγορα. Κάποιοι Ξένοι Οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να προδιαθέτουν για καλύτερες αξιολογήσεις στο μέλλον και ήδη οι Τράπεζες ανέβηκαν κατηγορία. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, έδωσε ελπίδες για άμεσες επενδύσεις, ενώ αρκετοί Υπουργοί κατάλαβαν πως οι Έλληνες Επιχειρηματίες πρέπει να αποδείξουν ότι θα βάλουν λεφτά, όταν υπόσχονται ότι θα επενδύσουν.
Είδαμε επιχειρηματικές συνεργασίες να ανακοινώνονται, όπως στα Attica Stores, ενώ φαίνεται όλοι οι Επιχειρηματίες στην Ελλάδα να ψάχνουν λεφτά για επενδύσεις. Δεν θα ήταν έκπληξη να αυξηθούν οι Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, οι αλλαγές κατηγορίας, οι νέες εισαγωγές και οι ομολογιακές εκδόσεις μέσω Χρηματιστηρίου, το επόμενο διάστημα.
Ίσως θα ήταν μια ευκαιρία για το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να χαλαρώσουν το ασφυκτικό Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οι Επιχειρηματίες να μην έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν Ξένα Χρηματιστήρια για τις εκδόσεις τους. Το Σαββατοκύριακο είναι η επέτειος της 17 Νοέμβρη και ακολουθεί η επέτειος για τον Γρηγορόπουλο. Τέτοιες περίοδοι έχουν πάντα μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς το τελευταίο που θέλουν οι Επενδυτές είναι η ένταση στους δρόμους.
Πάντως κάτι κινείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν θα υπάρχει δικαιολογία στο μέλλον, για όσους αυτή τη στιγμή δεν παρακολουθούν τι γίνεται. Φυσικά οι περίοδοι αλλαγών απαιτούν αυξημένη επιφυλακτικότητα”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν σε μεγάλο ποσοστό άνοδο σήμερα Δευτέρα 18/11, αφού το Πεκίνο εξέπληξε τις αγορές περικόπτοντας ένα βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2015, προκαλώντας τις εικασίες ότι περαιτέρω κίνητρα ήταν στο πρόγραμμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια στις συμφωνίες επαναγοράς διάρκειας επτά ημερών κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,50%, κίνηση που ώθησε το γιουάν υψηλότερα, ενώ μείωσε τις αποδόσεις των ομολόγων.
Η είδηση βοήθησε τις μετοχές του χρηματιστηρίου της Σαγκάης να αποκαταστήσουν τις αρχικές απώλειες να εμφανίσουν άνοδο κατά 0,8%, αν και η αρχική αντίδραση ήταν γενικά επιφυλακτική. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας μεταφέρθηκε κατά 0,3% υψηλότερα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε άνοδο 0,3% και ήταν λίγο πιο κοντά στην κορυφή σε βάθος 13 μηνών. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 παρέμειναν σταθερά, όπως και τα futures του EUROSTOXX 50.
Το Σάββατο, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές είχαν “εποικοδομητικές συνομιλίες” για το εμπόριο σε τηλεφωνική κλήση υψηλού επιπέδου που περιελάμβανε τον αντιπρόεδρο Liu He, τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin.
“Περισσότερο από ό, τι σε προηγούμενους γύρους, βλέπουμε την ύπαρξη δυναμικής για την επίτευξη τουλάχιστον περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας και σίγουρα μια μίνι συμφωνία θα εξαλείψει ορισμένες από τις ανησυχίες για την πραγματική οικονομία και τις αγορές. Έχουμε αναβαθμίσει τις προοπτικές μας στις μετοχές. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αποτελούν πλέον την πλέον ευνοημένη περιοχή μαζί με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ “, δήλωσε ο Patrik Schowitz, της JP Morgan Asset Management.