Skip to main content

Το ενεργειακό σοκ της Ευρώπης

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοκ με τις τιμές της ενέργειας καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις  ανοίγουν ξανά και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο αυξάνοντας τη ζήτηση, η κρίση στο φυσικό αέριο αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη Γερμανία.

Οι τιμές που βαίνουν ανοδικά τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας- που παράγουν από λιπάσματα έως χάλυβα- μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές αυξάνονται παρόλο που είναι ακόμα καλοκαίρι και άρα η ζήτηση να παραμένει συνήθως χαμηλή. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δημιουργεί τις βάσεις για έναν δύσκολο χειμώνα.

Τα δύσκολα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα

Ως αποτέλεσμα την ώρα που τα πάντα βρίσκονται σε πορεία ανατιμήσεων, από τα τρόφιμα έως το κόστος μεταφοράς, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξάνουν επίσης τις τιμές για τους καταναλωτές, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους πολιτικούς που αναζητούν υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση.

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας της γαλλικής εταιρείας Engie. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ σφιχτό χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Όλα αυτά οδήγησαν το κόστος της ρύπανσης στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση του φυσικού αερίου μετά τον «βαρύ» χειμώνα και τις δυσκολίες με τους χώρους αποθήκευσης. Η αύξηση των αποθεμάτων – ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία – δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία, να περιορίζει τις ροές σε μια εποχή που η Ασία συλλέγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαφορετικά θα κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετά προβλήματα να διακόπτουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα. Η εγχώρια παραγωγή είναι επίσης σε πτώση, με το γιγαντιαίο Groningen στην Ολλανδία να κλείνει πιθανώς τρία χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα.  

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές αυξήθηκαν 3,4% τον Αύγουστο, υψηλότερο από το ποσοστό 2% που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ζώνη του ευρώ. Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν και άλλο εάν επαναληφθεί ο κρύος καιρός του 2018.

Στελέχη του κλάδου από τον ιταλικό κολοσσό κοινωφελών υπηρεσιών Enel SpA και την αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG έχουν ήδη προειδοποιήσει για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αύξηση 20% του μέσου λογαριασμού κοινής ωφέλειας καυσίμων των Ευρωπαίων καταναλωτών λιανικής, σύμφωνα με την Citigroup.

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Electricite de France SA μέχρι την EON έχουν ήδη αυξήσει τις εγχώριες τιμές. Μάλιστα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ήδη σημάδια πίεσης χωρίς ακόμη να κάνει ακόμη κρύο.

 Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν την παραγωγή άνθρακα πιο κερδοφόρα, αυξάνοντας το κόστος των αδειών άνθρακα που απαιτούνται για την κάλυψη των εκπομπών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg