Η αναζωπύρωση της πανδημίας κατά τους θερινούς μήνες επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθώς η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού προσπαθεί να υποσκάψει την λειτουργία εργοστασίων, γραφείων και σχολείων.
Έτσι να οι τελευταίοι μήνες του 2021 να σφραγίζονται με τη σιγουριά ότι η οξεία φάση της πανδημίας έχει τελειώσει, γίνεται σαφές ότι ενδέχεται από τη μία ότι να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για την «ανανέωση» της ανοσίας, και από την άλλη ότι τα ανοίγματα των χώρων εργασίας θα καθυστερήσουν και το κλείσιμο των συνόρων θα παραμένει.
Τα δεδομένα την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν μια παγκόσμια αποδυνάμωση καθώς οι μολύνσεις πλήττουν τα ταξίδια και τις δαπάνες και επιδεινώνουν τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς που μειώνουν την παραγωγή και το εμπόριο. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζονται επίσης ως απειλή.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, επιβραδύνθηκαν κατακόρυφα οι προσλήψεις σημειώνοντας τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση στο επτάμηνο ενώ τα check -in στο αεροδρόμιο, οι κρατήσεις ξενοδοχείων και οι κρατήσεις εστιατορίων εμφανίζουν πιο ήπια ζήτηση.
Ο βασικός δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα από την άλλη στη Γερμανία επιδεινώθηκε ενώ τον Αύγουστο κατέρρευσε ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας. Παράλληλα υποχώρησε ο παγκόσμιος δείκτης της μεταποίησης.
Οι δείκτες για την δραστηριότητα εμφανίζουν επίσης εξασθένηση των προσδοκιών στις μεγάλες οικονομίες, όπως αναφέρει η Goldman Sachs με τη Citigroup να προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να μετριαστεί σημειώνοντας ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ τομέων και περιφερειών.
«Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα επιβραδύνει τη διαδικασία επαναλειτουργίας και μας ανάγκασε να υποβαθμίσουμε τις προοπτικές της ανάπτυξης παγκοσμίως», δήλωσε ο Robin Brooks, οικονομολόγος του Institute of International Finance στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στις αναθεωρημένες προβλέψεις για ανάπτυξη 5,7% για φέτος, από 6,2%.
Αυτό το αδιέξοδο θα μπορούσε να περιπλέξει τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να αποσύρουν την υποστήριξη επιβραδύνοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ή αυξάνοντας τα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στις 28 Αυγούστου προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη χαλάρωση στην αγορά εργασίας καθώς η πανδημία συνεχίζεται, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επανεξετάσει εάν θα καθυστερήσει τα σχέδιά της λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας.
Στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έθιξε επίσης τον κίνδυνο σε ομιλία του την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, που ισοδυναμεί με κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε επιπλέον υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η σοβαρότητα της επιβράδυνσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη.
Οι οικονομίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού επιτρέπουν στους policymakers να αντισταθούν σε έναν ακόμη γύρο κλεισίματος, επιλέγοντας αντ ‘αυτού στοχευμένα μέτρα που περιλαμβάνουν απαιτήσεις εμβολιασμού για δημόσιους χώρους, όπως η εστίαση.
Η πρόοδος στον εμβολιασμό σημαίνει «κατά πάσα πιθανότητα ο οικονομικός αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σοβαρός» από ό, τι κατά τα προηγούμενα κύματα, είπε ο Βάιντμαν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg