Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1/1/2018 άφησε αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή.
Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος συνεχίζονται με την κυβέρνηση, στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι η διατήρηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν είναι η κατάλληλη λύση για να ενισχυθεί η νησιωτική χώρα, καθώς δημιουργεί γραφειοκρατία και περιθώρια για αύξηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για την τόνωση των νησιών, κυρίως μέσω των επενδύσεων.
Από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί περίπου το ένα τρίτο. Μεγάλος αριθμός προαπαιτούμενων θα υπάρχει και στην 4η αξιολόγηση με την ευρωπαϊκή πηγή να ανεβάζει τον αριθμό τους στα 81 – 82.
Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα έχει ως αφετηρία το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα ως buffer στο τέλος του προγράμματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Η ευρωπαϊκή πηγή υπενθύμισε ότι με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του προγράμματος είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν επιπλέον 18,4 δισ. ευρώ και αν αυτό συμβεί, θα υπολείπονται και περίπου 27 δισ. ευρώ από τα εγκεκριμένα κονδύλια της 3ης δανειακής σύμβασης
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν ότι θα συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέχρι και τo Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να θεωρήσουν ότι το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο έχει ολοκληρωθεί.
naftemporiki.gr