Skip to main content

Διέκοψε το εξαήμερο ανοδικό σερί το Χ.Α.

Ημέρα διόρθωσης ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αποκομίζει ένα σημαντικό μέρος των κερδών των προηγούμενων έξι ανοδικών συνεδριάσεων, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,60% στις 715,77 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 731,18 μονάδες και η χαμηλότερη στις 714,25. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 41,39 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,99% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,49%. 

Η αγορά ακολούθησε σήμερα το ίδιο με τις προηγούμενες ημέρες μοτίβο, αλλά προς την αντίθετη φορά. Ενώ το πρώτο μισό της συνεδρίασης συντηρούσε τα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος, λίγο μετά το μεσημέρι ξεκαθάρισε τη «στάση» της. Μόνο που τις προηγούμενες ημέρες μας συνήθισε στα θετικά κλεισίματα, ενώ σήμερα έκρινε ότι ήρθε η ώρα της διόρθωσης, μετά, μάλιστα, και από ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων (+6,17%).

 Αρνητικά στην αγορά λειτούργησε το γεγονός ότι το σημερινό EuroWorking Group των τεχνοκρατών της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνει μετά από το έλεγχο επί των πεπραγμένων την εκταμίευση της δόσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, Θα υπάρξουν προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν εξαιτίας των μεγάλων εμποδίων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει ισοδύναμα των φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει.

 Έτσι, οι θεσμικοί, και κυρίως οι ξένοι, βρήκαν ευκαιρία να πάρουν σήμερα μέρος των κερδών τους, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να προχωρά, δίχως να υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, μέχρι στιγμής.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσφέροντας στην αγορά μια πιο ξεκάθαρη προοπτική για τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την αγορά, η οποία αναμένει να κρίνει τις πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκια τους, καθώς και το επίπεδο της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

 Οι μέχρι τώρα διαρροές και εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί ο τραπεζικός κλάδος έχουν δώσει μια εικόνα σχετικά με τις ανάγκες του κλάδου, με την αγορά να έχει αποτιμήσει ένα πιο θετικό σενάριο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές απέδωσαν στη συγκεκριμένη πτυχή και το πρόσφατο ράλι ανόδου τόσο του κλάδου όσο και της αγοράς συνολικά.

Στο ταμπλό τώρα, έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό να κλείνει με απώλειες 5,67% στις 270,91 μονάδες, ενώ είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +2,24%. Η διακύμανση ήταν σχεδόν 30 μονάδων και σε ποσοστό 10,34%. 

Στον FTSE 25, μόνο η μετοχή της Motor Oil (+1,34%) κατέγραψε άνοδο, ενώ πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-6,47%), της Πειραιώς (-6%), της Eurobank (-5,88%), της Εθνικής (-5,19%), της Ελλάκτωρ (-4,62%), της Τιτάν (-4,32%), της ΕΥΔΑΠ (-3,39%), των ΕΛΠΕ (-2,69%),του ΟΠΑΠ (- 2,56%), της ΔΕΗ (-2,37%) και του ΟΤΕ (-2,10%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-5,67%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+1,47%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 26 κινήθηκαν ανοδικά, 62 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.