Skip to main content

Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών στο Eurogroup της Δευτέρας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Σε μια «καθαρή» δήλωση του Eurogroup περί ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και σε μια εξίσου σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Για τη 19η Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη διπλή συνεδρίαση των θεσμών στις Βρυξέλλες, καθώς, εκτός από την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο των διοικητών του ESM (το οποίο ουσιαστικά έχει την ίδια σύνθεση με το Eurogroup), με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα. Η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο που έχει συντελεστεί επί των τελευταίων προαπαιτούμενων.

Με εξαίρεση των θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο είναι πιθανό να συνδεθεί ως προαπαιτούμενο με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να εκταμιευτεί τον Απρίλιο, η ελληνική πλευρά θέλει να παρουσιάσει στοιχεία περί εκπλήρωσης του συνόλου των συμφωνηθέντων. Αν τα ελληνικά επιχειρήματα γίνουν δεκτά, η δόση είναι αρκετά πιθανό να εκταμιευτεί μέσα στον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την εκκίνηση των συζητήσεων της τέταρτης αξιολόγησης.

Τα επίμαχα προαπαιτούμενα
Όπως έγινε γνωστό από το Euro Working Group της προηγούμενης εβδομάδας, η Ελλάδα δεν είχε «κλειδώσει» περίπου τα μισά από τα 15 προαπαιτούμενα που είχαν παραμείνει σε εκκρεμότητα. Η «επίδοση» με την οποία θα εμφανιστεί ο κ. Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερη, αλλά όλο το βάρος αναμένεται να πέσει σε δύο προαπαιτούμενα που απασχολούν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:

  1. Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών. Δεδομένου ότι μεσολαβεί μόνο μία ημέρα πλειστηριασμών μέχρι το Eurogroup (η σημερινή), η ελληνική πλευρά δεν θα έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει και αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η Ελλάδα θα κριθεί επί του συγκεκριμένου θέματος με «ποιοτικά» και όχι με «ποσοτικά» κριτήρια. Δηλαδή, θα ληφθεί υπ’ όψιν η δέσμευση ότι οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν από την επόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η υποχρεωτική διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Δεδομένου ότι η ημερομηνία μετατροπής των πλειστηριασμών υποχρεωτικά σε ηλεκτρονικούς είναι μεταγενέστερη της συνεδρίασης του Eurogroup, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να συνδεθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο με την επόμενη υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου. Κανονικά η συγκεκριμένη υποδόση θα είχε ως «προαπαιτούμενο» μόνο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να «κολλήσει» και το θέμα των πλειστηριασμών ως πρόσθετος μοχλός πίεσης από την πλευρά των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση για να δείξει «έργο» μέσα στις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τον Απρίλιο.
  2. Το δεύτερο προαπαιτούμενο στο οποίο θα πέσει ιδιαίτερο βάρος έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Από τη στιγμή που οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα εγκρίνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη σύνοδος σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμές παλαιού χρέους, το 1,9 δισ. ευρώ γέμισμα του «κουμπαρά» και τα 500 εκατ. ευρώ αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Η ατζέντα
Ενώ για αύριο προγραμματίζεται επίσημη ενημέρωση για την ατζέντα του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας από τον επικεφαλής του Euro Working Group Χανς Φέελμπριφ έχει ήδη γίνει γνωστό από χθες ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup. Το κείμενο αναφέρει ως επικεφαλίδα το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αν και είναι πολύ πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί και σε άλλα θέματα που συνδέονται με την ελληνική υπόθεση, όπως είναι:

  • Η έγκριση της επόμενης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα (ως επικρατέστερη ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής προβάλλεται αυτή τη στιγμή η Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου).
  • Η ενημέρωση επί των τεχνικών συζητήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει για την υπόθεση του ελληνικού χρέους, με βασικό θέμα μέχρι στιγμής τη σύνδεση των μέτρων διευθέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως ορίζει η γαλλική πρόταση (βάσει της οποίας περισσότερη ανάπτυξη φέρνει λιγότερα μέτρα διευκόλυνσης και το αντίθετο).