Skip to main content

Οι 4 υποψηφιότητες στην κούρσα για την προεδρία του Eurogroup

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών χωρών της Ευρωζώνης υπέβαλαν υποψηφιότητά για να διαδεχθούν τον απερχόμενο πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ και της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα. Η εκλογή θα γίνει τη Δευτέρα στο Εurogroup, ενώ ο νικητής θα χρειαστεί τις ψήφους τουλάχιστον 10 εκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου για περίοδο 2,5 ετών.

Δεν έλαβαν μέρος

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον παραπάνω επίσημο κατάλογο είναι πως δεν υπάρχει «πρωτοκλασάτος» υποψήφιος, αφού όλοι όσοι είχαν ακουστεί τον τελευταίο καιρό έμειναν εκτός, για διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος και της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Και οι τρεις είχαν μέσω διαρροών εμφανιστεί ως πιθανοί υποψήφιοι, αλλά τελικά έκαναν δεύτερες σκέψεις και δεν λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία.

Οι υποψηφιότητες

Σε σχέση με τους επίσημους υποψήφιους που είναι και το ζητούμενο, η πιο αξιόλογη περίπτωση φαίνεται ότι είναι ο Πιερ Γκραμένια, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου από το 2013, που θεωρείται από τους πλέον έμπειρους και μετριοπαθείς στην Ευρωζώνη.

Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και συγκεκριμένα από την ευρωπαϊκή πολιτική «οικογένεια» των φιλελευθέρων, τη στιγμή που στα τρία βασικά θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρόεδροι είναι κεντροδεξιοί και συγκεκριμένα οι χριστιανοδημοκράτες Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωβουλή). Ο κ. Γκραμένια μπορεί να μην είναι χριστιανοδημοκράτης, αλλά ως φιλελεύθερος κατατάσσεται στον χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Οι σοσιαλιστές ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου ο νέος πρόεδρος να προέρχεται είτε από τις τάξεις τους είτε από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ είναι σοσιαλιστής, ενώ από τον χώρο της Αριστεράς προέρχεται και ο Μάριο Σεντένο, η δε Λετονή έχει κεντροδεξιά προέλευση, αλλά ούτως ή άλλως δεν είχε καμία τύχη εκλογής.

Πάντως, η πολιτική προέλευση του υποψηφίου δεν αποτελεί νομικό εμπόδιο για την εκλογή του νέου προέδρου.

Είναι προφανές ότι για τη χώρα μας η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να εκλεγεί ένας εκ των Πιερ Γκραμένια ή Μάριο Σεντένο.

Οι Λουξεμβούργιοι πολιτικοί μάς στήριζαν διαχρονικά σε κάθε δύσκολη στιγμή, το ίδιο πράττουν ακόμη και σήμερα τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ και ο Πιερ Γκραμένια το έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που μετέχει στις συνεδριάσεις του Εurogroup.

Ο Πορτογάλος Σεντένο επίσης θα είναι καλή περίπτωση για μας και μόνο από το γεγονός ότι προέρχεται από μια πρώην μνημονιακή χώρα, που πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια. Επίσης πολιτικά η κυβέρνησή του είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο κ. Σεντένο ως ακαδημαϊκός δεν έχει πολιτική εμπειρία, ωστόσο «πιστώνεται» τις πολύ καλές επιδόσεις της πορτογαλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τον κ. Κάζιμιρ, σίγουρα εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συμπεριφορά του, τόσο το 2015 όσο και αργότερα, όταν στην ουσία είχε εξελιχθεί σε άτυπο εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνεχείς επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Καμία χώρα του Νότου δεν αναμένεται να τον ψηφίσει, ούτε οι Γάλλοι, γιατί είναι ταυτισμένος με το Βερολίνο.