Skip to main content

Google: Σε στάση εργασίας χιλιάδες υπάλληλοι ανά τον κόσμο- τι ζητούν

Χιλιάδες υπάλληλοι της Google ανά τον κόσμο προχωρούν σήμερα σε στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Αίτημά τους να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο, με τον οποίο ο διαδικτυακός κολοσσός αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταγγελίες και πρωτίστως να τερματιστεί η πρόβλεψη για αναγκαστική διαιτησία, ώστε τα θύματα να μπορούν να προσφεύγουν πιο εύκολα στη Δικαιοσύνη. 

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της Google, Σαντάρ Πιτσάι, επισημαίνει ότι θα στηρίξει το αίτημα των υπαλλήλων για νομική δράση, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται πρόοδος σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει μείνει πίσω.

«Αντιλαμβάνομαι την οργή και την απογοήτευση την οποία αισθάνεσθε πολλοί από εσάς» ανέφερε σε email προς το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. «Και εγώ την αισθάνομαι και είμαι απολύτως δεσμευμένος στο να υπάρξει πρόοδος σε ένα ζήτημα που έχει παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα στην κοινωνία μας…και ναι, και εδώ στην Google» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου πριν από μία εβδομάδα ήρθαν στο φως πληροφορίες για αποζημίωση ύψους 90 εκατ. δολαρίων σε υψηλόβαθμο στέλεχος, που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση. Πρόκειται για τον Άντι Ρόυμπιν, δημιουργό του Android, που πάντως αρνείται τις κατηγορίες. Στον απόηχο της δημοσιοποίησης των είδησης και του σάλου, που πυροδότησε, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι την τελευταία διετία έχουν απολυθεί 48 άτομα ύστερα από καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, εκ των οποίων τα 13 υψηλόβαθμα.

Τα επίσημα αιτήματά τους που καταθέτουν στην διοίκηση της Google είναι τα εξής:

–Να μπει τέλος στην αναγκαστική διαιτησία σε περιπτώσεις παρενόχλησης και διάκρισης για τους τωρινούς αλλά και τους μελλοντικούς υπαλλήλους.

–Να μπει τέλος στην μισθολογική ανισότητα και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και των δύο φύλων.

–Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να δίνονται στη δημοσιότητα.

–Να υπάρξει μία παγκόσμια, διαφανής και κοινή διαδικασία καταγγελίας σεξουαλικών παρενοχλήσεων με ασφάλεια και ανωνυμία.

–Αναβάθμιση του Chief Diversity Officer ώστε να λογοδοτεί απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο και να κάνει προτάσεις απευθείας στο Συμβούλιο Διευθυντών.

–Διορισμός εκπροσώπου των εργαζομένων στο Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η αναγκαστική διαιτησία είναι μια κοινή πρακτική για τους εργαζόμενους της Σίλικον Βάλεϊ και προβλέπει ότι τυχόν διαφωνίες θα αντιμετωπίζονται εσωτερικά και δεν θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι στοχεύει στην προστασία τόσο της εταιρείας όσο και του κατηγορούμενου αλλά και στην φίμωση των θυμάτων. 

Πηγή: Reuters