Skip to main content

Διπλό «καμπανάκι κινδύνου» κρούουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Από την έντυπη έκδοση 

«Καμπανάκι» για αθρόες αποσύρσεις φαρμάκων και για λουκέτα βιομηχανιών κρούουν για μία ακόμη φορά οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκου, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα η δημόσια δαπάνη για φάρμακα να αυξηθεί κατά περίπου μισό δισ. ευρώ. Όπως ανέφεραν χθες τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνέντευξη Τύπου, τα μέτρα clawback και rebate, που για την εξωνοσοκομειακή αγορά φαρμάκου ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ (1,05 δισ. ευρώ εκτιμάται για το 2018), οδηγούν σε βέβαιο κλείσιμο πάνω από το μισό δυναμικό της εγχώριας ελληνικής παραγωγικής βιομηχανίας.

«Επιχειρηματικό αδιέξοδο»
Η αδιέξοδη πολιτική οριζόντιων μέτρων στο φάρμακο κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, αναφέροντας ότι πλέον, μετά και τις ραγδαίες μειώσεις τιμών λόγω των ανατιμολογήσεων, τα ελληνικά γενόσημα παρουσιάζουν απώλειες σε σχέση με το 2009 της τάξης του 75%. Συμπλήρωσε ακόμη ότι τουλάχιστον 600 κωδικοί παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, με τιμές κάτω των 5 ευρώ, αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών και μάλιστα για αυτά τα φάρμακα αναμένεται να ζητηθεί και η μεταφορά τους στην αρνητική λίστα, δηλαδή να τεθούν εκτός αποζημίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μέση καθαρή τιμή των γενοσήμων, στην εξωνοσοκομειακή αγορά, διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Ελλάδα σε 0,095 ανά μονάδα στοιχειώδους συσκευασίας (π.χ. χάπια), όταν το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα (33,2%), ακόμη και μεταξύ χωρών που εφαρμόζουν σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών. 

«Υπάρχουν λύσεις»
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή πρόεδρο Δ.Σ. της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, «Ο λογαριασμός θα πάει πάλι στις επιχειρήσεις με 1,4 δισ. rebate και clawback και στους πολίτες με τη συμμετοχή. Υπάρχουν λύσεις, είναι μπροστά μας και αφορούν όλη την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Και, μάλιστα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, στην περίπτωση της δικαιότερης κατανομής των υπερβάσεων. Ο δικαιότερος επιμερισμός μπορεί να επιτευχθεί με την κατανομή του 1,945 δισ. ευρώ σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς: μία κατηγορία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του Ν. 3816, μία για την εντός προστασίας αγορά (on-patent) και μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί. Εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας: αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400-500 εκατ. ευρώ (νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό φάρμακο) και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι ειδικό καθεστώς προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι δίκαιη κατανομή των βαρών. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει το πρόβλημα και θα δώσει άμεσα λύση, αλλιώς θα είναι εμπαιγμός». 

«Διείσδυση γενοσήμων»
Επίσης ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος επισήμανε ότι κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διείσδυση των γενοσήμων. Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρμακα φορτώνουν το σύστημα υγείας με 100 εκατ. ευρώ και εντέλει αυτό το κόστος το πληρώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, το νοσοκομειακό clawback είναι μία ελληνική πατέντα, δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη. Αν δεν βρεθεί μια λύση, τότε το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο. Τόνισε ακόμη ότι «αν το clawback συνεχίσει έτσι και ζητηθεί να πληρωθεί άμεσα, 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν την επόμενη μέρα».

«Διαρθρωτικές αλλαγές»
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ Β. Πενταφράγκας ξεκαθάρισε πως «οι κυβερνήσεις διαχρονικά στο συγκεκριμένο θέμα επιλέγουν τις εύκολες λύσεις και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εύκολες λύσεις είναι αυτές που δεν θέλουν και χρόνο για να αποδώσουν. Η χώρα και η πολιτική φαρμάκου έχουν ανάγκη από συναινέσεις και χρόνο. Αν η μια κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην άλλη για το ποιος “βοήθησε” τους εισαγωγείς ή τους παραγωγούς κ.ο.κ., δεν πρόκειται να πάμε μπροστά ούτε ένα βήμα». Πιθανότητα συναινέσεων ίσως υπάρξει με τη Διακομματική για τον κ. Πενταφράγκα, ο οποίος όμως σημείωσε πως σε άλλες χώρες αυτές οι συζητήσεις για αλλαγές διήρκησαν 10 χρόνια, όχι δύο.