Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θέτοντας τον κλάδο υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση.
Ειδικότερα, ο Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε Caa2 από Caa1, της Εθνικής Τράπεζα σε Caa2 από Caa1, της Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, της Eurobank Ergasias σε Caa3 από Caa2 και της Attica Bank σε Caa3 από Caa2.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σημερινή υποβάθμιση αντανακλά τη μειωμένη πιθανότητα στήριξης που έχει ο τραπεζικός κλάδος δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας για την ικανότητα της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τν κυβέρνηση, ώστε να καλύψει τις δικές της ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης. Επίσης, πιθανή είναι και η μείωση της ικανότητας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.
Αναφορικά με την τοποθέτηση των πέντε τραπεζών σε καθεστώς παρακολούθησης με την προοπτική της αρνητικής αξιολόγησης, ο οίκος Moody’s αναφέρει ότι οι λόγοι που θα συνηγορήσουν σε πιθανή περαιτέρω υποβάθμισή τους συνοψίζονται στην επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης.
Οι παραπάνω παράγοντες έχουν ήδη αποδυναμώσει το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τα επίπεδα ρευστότητάς τους, εξαιτίας:
– της εκροής καταθέσεων από τον Δεκέμβριο του 2014
– της μείωσης της διάθεσης των διεθνών τραπεζών για συναλλαγές σε repo με τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης, οι αυξημένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εκροή καταθέσεων, ενισχύουν περαιτέρω την εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει την Moody’s να υποβαθμίσει τις αξιολογήσεις των τραπεζών. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν επίσης να υποβαθμιστούν εάν διαπιστωθεί η πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, θέτει σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα των τραπεζών.