Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Στις 78.000 ανήλθε ο αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μέσα σε τέσσερις ημέρες από τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας και αφορούν τη διακοπή των μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί στην κύρια και την επικουρική σύνταξη με νόμους του 2012.
Επισημαίνεται ότι όλες οι αιτήσεις των συνταξιούχων στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ λαμβάνουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κρίνοντας από την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν μια σωστή επιλογή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ό,τι αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για τα αναδρομικά:
1 Τι αφορούν οι περικοπές: Το θέμα αφορά περικοπές που έγιναν το 2012 με δύο διαφορετικούς νόμους, τον 4051/12 και τον 4093/12. Με το άρθρο 6 του 4051/12 μειώθηκαν αναδρομικά κατά 12%, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και οι επικουρικές συντάξεις, με κλιμάκωση του ποσοστού μειώσεως (10%, 15% και 20%) αναλόγως του ύψους αυτών και με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
2 Δώρα Πάσχα – Χριστουγέννων: Με τον νόμο 4093/2012, και με το πρώτο άρθρο του, αφενός μεν μειώθηκαν εκ νέου, σε ποσοστά από 5% έως και 20%, οι από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία συντάξεις που υπερβαίνουν αθροιστικώς τα 1.000 ευρώ, αφετέρου δε καταργήθηκαν πλέον για όλους τους συνταξιούχους τα επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
3 Πότε το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις: Τον Ιούνιο του 2015 το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις διατάξεις με το σκεπτικό που αναφέρεται στην απόφαση, ότι οι συγκεκριμένες νέες περικοπές «ψηφίσθηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιασθεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».
4 Ποιους και πόσους αφορούσε η απόφαση: Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε αναδρομική ισχύ και αφορούσε μόνο τους 15 συνταξιούχους που τότε προσέφυγαν στο ΣτΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων την περίοδο εκείνη περίπου 2.000 συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια σε όλη τη χώρα επιδιώκοντας το ίδιο αποτέλεσμα.
5 Τι έκρινε το ΣτΕ το 2015: Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το 2015 ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος όσοι δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν μπορούσαν να ζητήσουν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα πριν από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή για το διάστημα από το 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015.
6 Νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016: Έναν χρόνο περίπου μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή στις 13 Μαΐου του 2016, δημοσιεύεται ο νέος νόμος 4387/16 για το ασφαλιστικό, ο οποίος σύμφωνα με τη θέση του υπουργείου Εργασίας έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν την επίμαχη απόφαση. Έτσι, διαμορφώθηκε η νέα ρύθμιση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
7 Συνταγματικός ο περιορισμός της δαπάνης για συντάξεις στο 16,2% του ΑΕΠ: Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη απόφασή του το ΣτΕ είχε κρίνει ότι είναι συνταγματικός ο περιορισμός που έθεσε ο νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) να μην υπερβαίνει η ετήσια δαπάνη πληρωμών των συντάξεων το ποσοστό 16,2% του ΑΕΠ.
Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι το θέμα των αναδρομικών και των προσφυγών που ήδη έχουν γίνει θα κριθεί από μία νέα απόφαση του ΣτΕ. Αυτός δηλαδή, η εκδίκαση της υπόθεσης στον ανώτατο βαθμό, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΑΔΕΔΥ συνιστά στα μέλη της να αποστείλουν σχετική αίτηση στην υπηρεσία τους, ώστε να διακόψουν την παραγραφή της διακοπής των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων εν αναμονή της οριστικής απόφασης της Δικαιοσύνης.
Πληθαίνουν οι δικαιώσεις
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των αναδρομικών τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚ, στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις των πρωτοδικείων που κοινοποιήθηκαν μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ήρθαν να προστεθούν άλλες δύο πρωτόδικες αποφάσεις του διοικητικού πρωτοδικείου της Αθήνας, οι οποίες δικαίωσαν προσφυγές συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών. Επισημαίνεται ότι και οι δύο αποφάσεις επικαλούνται το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ του 2015 και αναφέρουν ότι οι διατάξεις των νόμων του 2012 που έκοψαν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων είναι αντισυνταγματικές, επειδή ψηφίστηκαν χωρίς τις ανάλογες οικονομοτεχνικές – αναλογιστικές μελέτες και ενώ είχαν προηγηθεί -πριν από το 2012- άλλες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών.