Skip to main content

Πιστωτές «καλών προθέσεων» για τις συντάξεις

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Την προθυμία τους να προβούν σε «παροχές» προς την ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα να μην εφαρμοστεί η περικοπή της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ από το νέο έτος και για κάθε έτος, διατηρούν κατά τα φαινόμενα οι θεσμικοί πιστωτές, οι οποίοι ωστόσο ακόμη αναζητούν τη φόρμουλα με την οποία θα «περάσουν» την ανατροπή χωρίς να στέλνουν το μήνυμα του πισωγυρίσματος.

Aνώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε την Παρασκευή ότι το θέμα θα διευθετηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση με έκτακτο Eurogroup πιθανότατα στις 19 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Ν» σύμφωνα με το οποίο οι θεσμικοί πιστωτές αναζητούν μια «πειστική ιστορία» πριν από τον Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό σχετίζεται και με το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του προϋπολογισμού 2019 στην αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου – μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, στο δημοσιονομικό σκέλος, προτού οι θεσμοί δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην προβολή για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 –  μέχρι στιγμής, η απόσταση αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή σε σχέση και με τις υπόλοιπες εξαγγελίες της κυβέρνησης -από το βήμα της ΔΕΘ- για περαιτέρω επεκτατικά μέτρα.

Δεύτερον, στο διαρθρωτικό σκέλος, θα πρέπει να φανεί ποια από τις δύο απόψεις θα επικρατήσει. Ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έχει εκφράσει την άποψη ότι η ψηφισμένη περικοπή της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσεγγίζει επί της ουσίας ως αποκλειστικά δημοσιονομικό το θέμα. Ωστόσο, έτεροι κομβικοί παράγοντες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι το ζήτημα είναι τόσο δημοσιονομικό όσο και διαρθρωτικό, μία άποψη την οποία διατηρεί άλλωστε και το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι έχει ρίξει τους τόνους, μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης έκθεσης για την Ελλάδα, μετά τον Ιανουάριο 2019. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφής η τελική τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς, η οποία και θα κρίνει την έκβαση των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμοί στο σύνολό τους τονίζουν την ανάγκη η όποια συμφωνία επί της συμφωνίας… για τις συντάξεις να μην στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα «ξηλώνει» τις μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων που προηγήθηκαν. Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεση να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία είναι προγραμματισμένη να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2020. Δεδομένη είναι επίσης η επιλογή της να επιχειρήσει την ανατροπή των παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις, με κεντρική ενέργεια την αύξηση του κατώτατου μισθού.