Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ήπια κέρδη στην Ευρώπη με επίκεντρο μάκρο και Σολτς, πτώση στη Wall Street

Του Γιάννη Παγκαλιά

[email protected]

Διαφορετικές τάσεις επικράτησαν στις 2 πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η επικαιρότητα λόγω της διαφοράς της ώρας πρόλαβε να επιδράσει μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

Οι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών ότι η συνάντηση Τραμπ – Σι θα μετατεθεί για τον Δεκέμβριο αντί για αυτό το μήνα, επανέφερε νέο κύμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα  στη Wall Street και οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να μπουν συντεταγμένα στα κόκκινα για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα.

Στην Ευρώπη τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο και το άρθρο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στους FT, με το οποίο υποστήριξε πως η χώρα του θα στηρίξει την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, διατήρησαν το θετικό κλίμα που έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,21% και παρέμεινε σε υψηλό περισσότερο των 4 χρόνων.

Η BMW είδε τα έσοδά της να κάνουν άλμα 33% το γ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ για το ίδιο διάστημα τα έσοδα της αλυσίδας ρουχισμού Marks & Spencer εκτινάχθηκαν κατά 52%.

Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων βοηθήθηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα κλείνοντας με κέρδη 0,49%, σε αντίθεση με αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας που κατέγραψε απώλειες 0,31%.

Σχεδόν αμετάβλητος έμεινε ο τραπεζικός κλάδος (0,01%), με τα θετικά σχόλια του Όλαφ Σολτς να αντισταθμίζονται από την απογοητευτική επίδοση της Societe Generale το προηγούμενο τρίμηνο με τα έσοδά της να κάνουν βουτιά 34%.

Στην Ασία τα χρηματιστήρια δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές κατάφεραν όμως να σημειώσουν κέρδη για άλλη μία συνεδρίαση, με εξαίρεση αυτό της Σανγκάης που υποχώρησε 0,43%.

Η διαμόρφωση της ισοτιμίας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας του γουάν έναντι του δολαρίου που ξεπέρασε το 7 προς 1, συντέλεσε στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος στους επενδυτές.

Με κέρδη 0,22% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, οριακή άνοδο 0,02% και 0,07% κατέγραψαν Χονγκ και Σεούλ αντίστοιχα.