Του Κώστα Ιωαννίδη
Ας παίζουν τα στοιχηματάκια τους οι τεχνολογικά και τεχνοκρατικά εξοπλισμένοι νεαροί διαχειριστές, οι πραγματικά άξιοι επενδυτικοί σύμβουλοι διακρίνουν μέσα από το σκαμπανέβασμα λόγω των τραπεζικών μετοχών τις λιγοστές και πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε κίνηση που προκαλείται από διαχειριστές με τεντωμένα νεύρα που τους κούρασε η παραμονή σειράς κινδύνων στο προσκήνιο χωρίς προοπτικές να εξαφανιστούν γρήγορα. Πλησιάζουν οι εκλογές του μεσοδιαστήματος στην προεδρική θητεία των ΗΠΑ, δεν αλλάζει η κατάσταση στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ενώ φαίνεται να έχει κρυφές διαστάσεις η υπόθεση της του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.
Το άνοιγμα στην αγορά έγινε με πτωτικό χάσμα, αλλά μετά από ένα τέταρτο ο ΓΔ εμφάνιζε άνοδο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν επίσης με καθοδικό χάσμα και ακολούθησαν μια πορεία ανοδική, αποκτώντας επίσης οριακές μεταβολές θετικές ή αρνητικές. Ήταν σαφές πως οι θεσμικοί στην Ευρώπη δεν θέλησαν να ακολουθήσουν με βιασύνη το δρόμο που άνοιξε η άγρια πτώση της Τετάρτης στη Wall Street και η κάθοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης είχαμε τζίρο πάνω από 15,5 εκατ. ευρώ και άνοδο της τάξης του +0,7% στους βασικούς δείκτες της αγοράς μας, ενώ οι τράπεζες πάλι, με κέρδη στο δείκτη τους πάνω από 3%, οδηγούσαν προς επίπεδα τιμών που άφηναν υποσχέσεις. Τεχνικά βέβαια, καθώς σε επίπεδο χειροπιαστών ειδήσεων η ροή δεν έφερε κάτι συγκλονιστικό.
Όταν συμπληρώθηκαν τέσσερις ώρες διαπραγμάτευσης, η αγορά εμφάνιζε τα μισά από τα κέρδη στην κορύφωση των δεικτών και στα 10 ανοδικά blue chip βρισκόντουσαν στις πρώτες πέντε θέσεις (οι τράπεζες και η μετοχή του ΟΤΕ) είχανε τζίρο το μισό του συνολικού. Ο τζίρος (19,3 εκατ. ευρώ) στις 14:45, έδειχνε πως οι ρυθμοί συναλλαγών είχανε χαμηλώσει, όπως και ο ΓΔ, που από τις 640,5 μονάδες μέγιστο στις 12:35 ήταν στις 635,5. Ενώ τα ελληνικά ομόλογα μετά από βουτιά των αποδόσεών τους κατά 10 μονάδες βάσης, είχαν απόδοση κοντά στο 4,20%, με άνοδο 2 μονάδων από το κατώτερο μέρας.
Είναι για αρκετούς αξιόπιστους παράγοντες σαφές ότι η αγορά προσπαθεί να βρει λίγο ψηλότερα επίπεδα για συσσώρευση στη χειρότερη περίπτωση, προκειμένου να αποφύγει την δοκιμασία της στήριξης των 603 – 580 μονάδων. Αυτό επιχειρείται με οδηγό τον υπερπουλημένο Τραπεζικό κλάδο. Εννοείται πως αν η εν εξελίξει προσπάθεια δεν συνοδευτεί από κάποια είδηση που θα έχει σχέση με το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, θα αποδειχθεί πως οι ενεργοί διαχειριστές απλά κερδίζουν χρόνο και οι δυνητικοί πωλητές θα επιστρέψουν δριμύτεροι, μόλις αυτοί κρίνουν ότι οι εντολές από τους λίγους αγοραστές δεν θα έχουν συνέχεια.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε χθες το πρωί: «Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι είναι δυνατό να βρεθούν δυνάμεις για να υποστηρίξουν ένα ελπιδοφόρο σενάριο, με τις Τράπεζες σε ρόλο ‘οδηγού’. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο η διαμόρφωση ενός τέτοιου σεναρίου, ώστε το αγοραστικό ενδιαφέρον να έχει διάρκεια. Η πτωτική κίνηση των δεικτών στη Wall Street είναι πιθανό να επιδράσει αρνητικά και το Ελληνικό Χρηματιστήριο».
Από τη Beta Sec επέμεναν: «Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας αναμένεται σήμερα, καθώς η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές θα επηρεάσει την ψυχολογία των Επενδυτών».
Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ πιστή στη στατιστική προσέγγιση της αγοράς τόνιζε: «Από τις 17/05, σε ημερήσιο, ο Τραπεζικός κλάδος ήταν ‘short’ σε μία άνευ προηγουμένου τάση. Μετά από 5+ μήνες, έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, με ημερήσιο ‘stop short’ στις 462 μονάδες επίπεδο που δοκίμασε 4 φορές. Το 555 και 600 είναι τα δύο πρώτα επίπεδα αντίστασης, ενώ οι 485 μονάδες πλέον λογίζονται σαν στήριξη. Τo πιο πιθανό είναι, πλέον, οι Τράπεζες, με μεγάλη καθυστέρηση, να αποφάσισαν να ξεφορτωθούν μεγάλα πακέτα ‘κόκκινων’ δανείων, είτε πουλώντας τα σε funds, είτε κάνοντας σημαντικά ‘κουρέματα’ στους Δανειολήπτες. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο, με την διαφορά ότι είναι κάποιος δύσκολο να υπολογίσει αξίες και αποτιμήσεις, οπότε ο μόνος τρόπος που μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι ο τεχνικός. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι ρυθμοί μείωσης προβληματικών δανείων θα είναι ακόμα πιο γρήγοροι, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο καθαρούς ισολογισμούς».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Άλμα εμφάνισαν στην συνεδρίαση της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινοβραδινών απωλειών, οι οποίες υπερέβησαν ακόμη και τις 600 μονάδες.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 401 μονάδες ή κατά 1,63% και τερμάτισε στις 24.984,55 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκτινάχθηκε κατά 2,95% στις 7.318,34 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 1,86% στις 2.705,57 μονάδες.
Όπως και την Τετάρτη, «πρωταγωνιστής» της συνεδρίασης ήταν ο τεχνολογικός κλάδος, με τη μετοχή της Amazon να ενισχύεται κατά 7,1%, της Facebook κατά 3,4% και της Netflix κατά 3,7%.
«Αυτό που συνέβη χθες ήταν ξεπούλημα. Σήμερα η αγορά διόρθωσε» σχολίασε ο Τομ Έσεϊ, αναλυτής της The Sevens Report, αναφερόμενος στην έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.
Την Τετάρτη, ο Dow Jones βούλιαξε κατά 608 μονάδες, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη από τις αρχές του έτους. Ανάλογη πορεία διέγραψε και ο S&P 500, αλλά και ο Nasdaq.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ακραίες διακυμάνσεις οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων, όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, οι επιπτώσεις της υπόθεσης Χασόγκγι, οι ανησυχίες για την ύπαρξη «φούσκας» στις τεχνολογικές μετοχές, αλλά και η πορεία επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Tesla, η οποία ενισχύθηκε κατά 9,1% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη, ενώ στο +15,5% έκλεισε η μετοχή της Twitter, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα αισιόδοξα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για την κόντρα Ιταλίας- Κομισιόν. Ειδικότερα, ευνόησε η πεποίθησή του ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν, τονίζοντας παράλληλα πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,51% στις 355,07 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.004,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,03% στις 11.307,12 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,6% στις 5.032,30 μονάδες. Ενώ στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 8.785,20 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,78% στις 18.815,32 μονάδες.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε στις 102,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 103. Τον Σεπτέμβριο ήταν στις 103,7, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo. Ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης σημείωσε αρνητική κίνηση, φτάνοντας στις 105,9 μονάδες από 106,6 τον Σεπτέμβριο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες διολίσθησαν στις 99,8 από 100,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.
ΧΑ
Με εξάντληση σχεδόν της τεχνικής αντίδρασης, οι θεσμικοί ανέβασαν τον ΓΔ οριακά
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε θετικό πεδίο, μετά το πρώτο τέταρτο, με κλείσιμο κοντά στο μέσον της διακύμανσης της μέρας. Η τιμή ανοίγματος (628,11 μονάδες) αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,2 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας ήρθε στις 10:37 και ήταν οι 628,11 από 619,76 μονάδες αρκετά ψηλότερα (9 μονάδες) από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Οι αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας στις 640,56 από 632,66 (ενώ 632,13 μονάδες ήταν το μέγιστο τη Δευτέρα) και εμφανίστηκε στις 12:01 και στις 12:35. Στις 17:00 τον άφησαν στις 634,75 μονάδες, αλλά τον έκλεισαν στις 633,46 από 632,56 με πτωτική ώθηση 1,3 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο 7,1 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,26%) ακριβώς στις 12:01 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 640,5 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε επτά λεπτά μετά το άνοιγμα και δεν προσεγγίστηκε ξανά ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μόνο για το διάστημα μεταξύ 11:12 και 14:30 με τον μέσο όρο ανάμεσα στις 637 και 640,5 μονάδες. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο 10 λεπτά μετά από την έναρξη και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε κατακόρυφη άνοδο ως τις 11:23. Αλλά το μακρύτερο χρονικό διάστημα ήτοι από τις 12:35 ως τις 16:44 η τάση ήταν πτωτική, σε θετικό πεδίο. Τότε η κίνησή του, με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα πώλησης που «νικούσαν» τα κύματα αγορών, είχε μια σταθερά καθοδική πορεία μικρής κλίσης, μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε, μετά τις 17:00, ψαλίδισμα στο ανοδικό αποτέλεσμα.
Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 3,348 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για ορισμένα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μεγάλο εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού βουτώντας η απόδοση κατά 10 μονάδες βάσης, μέσα στη μέρα κρατήθηκε γύρο από το 4,20%.
Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 628,11 μονάδες ήταν 17,6 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανάλογη δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έγινε ακόμα πιο ανοδική έξω και σε επίπεδο μεταβολών, όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό ανοδικό άνοιγμα και σαφή ανοδική κίνηση μετά, όσο λειτουργούσαν οι αγορές στην Ευρώπη. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 633,46 μονάδες που ήταν 5,35 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 7,1 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με περίπου ίδιο (12,45 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 12,9 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ουδέτερο για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,503 από 46,502 δις ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΜΟΗ +4,65% από -4,44%, ΠΕΙΡ +3,48%, ΑΛΦΑ +2,30%, ΒΙΟ +1%, ΓΡΙΒ +0,65%, ΑΔΜΗΕ +0,51% ΜΠΕΛΑ +0,46%, ΟΤΕ +0,41%, ΟΛΠ +0,38%, και ΦΡΛΚ +0,22%, ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.
Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,86% από +9,45%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,30% από +9,73%, την ΕΤΕ στο -0,07% από +7,86%, ΕΥΡΩΒ -1,79% από +9,27% και την ΠΕΙΡ στο +3,48% από +12,71%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα τα blue chip με μεταβολή -0,32% από +1,93%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 6) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,14% και έφθασε στις 633,46 από 632,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1670,09 από 1669,48 μονάδες με μεταβολή +0,04%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο λίγο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,171 από 45,429 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,348 από 2,984 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,522 από 40,697 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0717 από 0,952 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 65 των καθοδικών 47 από 34 και 38 από 24 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Διατήρηση των «ουδέτερων» στοιχημάτων στα ΣΜΕ του 25άρη
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη που τον κράτησε σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1666,10 μονάδες με πτωτικό χάσμα 3,38 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας στις 1659,83 εμφανίστηκε στις 10:37. Στις 12:02 με επανάληψη στις 12:30 ήρθε το μέγιστο στις 1691,29 μονάδες. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1670,09 με μεταβολή +0,04%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,900 εκατ. ευρώ.
Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1111 συμβόλαια με ανώτερο τις 1690,00, κατώτερο τις 1656,25 και τελευταίες πράξεις στις 1670,50 από 1674,00 μονάδες. Διακινήθηκαν μόνο 6 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1684,00 κατώτερο τις 1669,00 μονάδες ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1669,00 από 1670,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5412 από 5103 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 117 από 115.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών είχαμε μικρή αύξηση των όγκων και ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6688 από 5454 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 17387 από 16349, της ΕΥΡΩΒ με 7647 από 6795, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 4864 από 4838, και της ΔΕΗ ήταν 2692 από 746 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Μια – δύο μέρες τεχνικής αντίδρασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν φέρνουν την Άνοιξη στην Χρηματαγορά, ούτε την Ελληνική Οικονομία. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, γίνονται ολοένα και ποίο εμφανή, επηρεάζοντας αρνητικά την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά.
Στην υφιστάμενη κρίση μεταξύ Ιταλικής Κυβέρνησης και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος, προστίθεται τώρα και η μεγάλη εκροή καταθέσεων από την Χώρα. Ο “super Mario”, προσπαθεί με τις δηλώσεις του και τις αποφάσεις του να καταλαγιάσει την “Ιταλική φωτιά” αλλά για πόσο;
Η συνεχιζόμενη παραμονή του Αμερικάνικου 10ετους ομολόγου άνω το 3%, έχει αρχίσει να πιέζει εντονότερα τις Παγκόσμιες Χρηματαγορές τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών Πετρελαίου. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για το “Brexit”, αλλά και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Τα μακροχρόνια εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, μετά από σχεδόν 10 χρόνια καταστροφικής κρίσης, δεν απαλείφθηκαν και το 10ετες Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,30%.
Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές “αχτίδες φωτός”,με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2,10% για το 2018.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 103 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και το “πετσοκομμένο” πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία.
Αν συνυπολογίσουμε και την μακροπρόθεσμη ζημιά στις Δημογραφικές προοπτικές της Χώρας αλλά και το “Brain drain” (με τις οποίες ουδείς ασχολείται), τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Χώρας εμφανίζεται προβληματικό.
Η υπόθεση Follie – Follie πάει από το κακό στο χειρότερο και ήδη μετά το επίσημο “default” των ομολόγων της, συνεχίζει να αφήνει άφωνους τους Συμμετέχοντες στην Αγορά.
Ο δείκτης τραπεζών παρά την πρόσφατη αντίδραση του και το “κυνήγι” των “Short Funds” από τις Εποπτικές Αρχές, δείχνει να έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. H ζώνη των 556 – 565 μονάδων αποτελούν την πρώτη αντίσταση και μόνο διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 620 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 50% της τελευταίας πτωτικής κίνησης.
Οι 460 μονάδες αποτελούν την επόμενη γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Η πρόσφατη επιτάχυνση πώλησης καθυστερημένων – “κόκκινων” δανείων, αλλά και των πλειστηριασμών, δείχνει την πρόθεση των Τραπεζών να βγουν επιτέλους από το τέλμα που τις ταλαιπωρεί τα 10 τελευταία έτη, αν και αρκετοί αστερίσκοι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα.
O Γενικός Δείκτης, παρά τις πρόσφατες ισχνές αντιδράσεις του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 – 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 614 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη αρνητική εικόνα του.
Αντίστοιχα μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 1700 – 1710 μονάδων στονFTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Οι 1610 μονάδες αποτελούν κρίσιμη γραμμή αμύνης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ημερήσιος εκθετικός μέσος 200 για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 743,96 μονάδες και για το FTSE25 στις 1935,14 μονάδες, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, αλλά και τις πρόσφατες εκροές από τα 2 μεγαλύτερα Ελληνικά ETF, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.
Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έπιασαν σήμερα τα πρώτα τεχνικά επίπεδα αντίστασης τους, χωρίς να κατορθώσουν να τα κρατήσουν σε ημερήσιο κλείσιμο…
Οι γεωπολιτικές (Τουρκία) αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις, θα παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..
Η μελέτη για εντοπισμό μετοχών που θα θέλαμε να είχαμε στο χαρτοφυλάκιό μας και σε ποιες τιμές, θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών, γιατί οι περίοδοι πανικού και φόβου είναι οι καλύτερες για τοποθετήσεις με μέτρο.
Εκτιμούμε πάντως ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έκθεση της CITI που βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και παραμονή των Κρατικών ομολόγων εκτός επενδυτικής βαθμίδας (junk) μέχρι το 2022. Γιατί παραφράζοντας τους γνωστούς στίχους του αείμνηστου Οδυσσέα Ελύτη «για να γυρίσει το επενδυτικό κλίμα θέλει δουλειά πολύ».
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των 20 μηνών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S & P μειώθηκαν απότομα στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές την Παρασκευή, καθώς η ανησυχία για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ προστέθηκε στους παρατεταμένους φόβους για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι απώλειες σημειώθηκαν παρά την αναπήδηση της Wall Street, επισημαίνοντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς οι μετοχές των tech titans Amazon.com Inc και Alphabet Inc έπεσαν απότομα μετά το κλείσιμο του κουδουνιού από τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη.
Στην ασιατική συνεδρία της Παρασκευής, τα συμβόλαια S & P E-mini υποχώρησαν 0,66%, δημιουργώντας δυνητικά απροσδιόριστη συνεδρία για τις αγορές των Η.Π.Α., οι οποίες είχαν καταρρεύσει την Τετάρτη από ανησυχίες για τα κέρδη και έστειλαν τις παγκόσμιες μετοχές σε περιδίνηση.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 1%, χάνοντας τα μικρά κέρδη από την πρώτη ώρα και χτυπώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017.