Skip to main content

Kαι όμως, η επιστήμη δεν είναι γένους… θηλυκού

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη η 11η Φεβρουαρίου και τα στοιχεία της Eurostat για την παρουσία του ασθενούς φύλου στον επιστημονικό κλάδο αποθαρρυντικά. Μέτριες οι επιδόσεις της Ελλάδας, με τη χώρα μας να κατατάσσεται 19η μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των γυναικών στην επιστήμη.

Εκ των σχεδόν 15 εκατ. επιστημόνων και μηχανικών που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, το 59% ήταν άνδρες και μόλις το 41% γυναίκες. Σχεδόν ανδροκρατούμενος ο μεταποιητικός τομέας, με 79% των επιστημόνων και μηχανικών να είναι άνδρες, ενώ πιο ισορροπημένη η εικόνα στον τομέα των υπηρεσιών (54% άνδρες και 46% γυναίκες).

Οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών ακόμη μεγαλύτερες. Σε τέσσερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Λιθουανία, Βουλγαρία, Λετονία και Δανία- η επιστήμη είναι γένους… θηλυκού με 57% των επιστημόνων στη Λιθουανία να είναι γυναίκες, 52% σε Βουλγαρία και Λετονία και 51% στη Δανία. Απόλυτη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην Πορτογαλία, με το ποσοστό των γυναικών στο 50%.

Στον αντίποδα, σε Φινλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Γερμανία, το ποσοστό των γυναικών είναι κάτω από το ένα-τρίτο, μόλις 29% στη Φινλανδία, 30% στην Ουγγαρία, 31% σε Λουξεμβούργο και 33% στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αν και το ποσοστό των Ελληνίδων επιστημόνων παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι 41%. Στη χώρα μας, το 39% των επιστημόνων και μηχανικών είναι γυναίκες, στα ίδια επίπεδα με τη Γαλλία και τη Δημ. της Τσεχίας και υψηλότερα από χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.

naftemporiki.gr