Skip to main content

Άτολμος ο βρετανικός προϋπολογισμός 2018

Από την έντυπη έκδοση 

Παρά τη δέσμευσή της να κάνει το Brexit ευκαιρία, στον νέο της προϋπολογισμό η βρετανική κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη για τις προοπτικές ανάπτυξης και αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις για τις ανάγκες δανεισμού, σε μια απόδειξη ότι πιστεύει πως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. 

Πολλοί βουλευτές των Τόρις ζητούσαν από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να καταθέσει έναν τολμηρό προϋπολογισμό, ο οποίος θα άλλαζε την τύχη της κυβέρνησης και της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που είδε τη βουλευτική πλειοψηφία της να συρρικνώνεται μετά το αποτυχημένο στοίχημα των πρόωρων εκλογών και έρχεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα τόσο με επίμονα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσο και με ενδοκυβερνητικά σκάνδαλα και παραιτήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Και τούτο γιατί η βραδύτερη ανάπτυξη μεταφράζεται σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, γεγονός που αφήνει λίγα περιθώρια στους κυβερνώντες Τόρις για τις παροχές που είχαν υποσχεθεί, ύστερα από πολυετή λιτότητα. 

Σύμφωνα με το μάλλον «βαρετό», όπως χαρακτηρίστηκε από μερίδα του βρετανικού Τύπου, σχέδιο, που παρουσίασε ο κ. Χάμοντ, η βρετανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,5% φέτος (έναντι πρόβλεψης για 2% τον Μάρτιο) και να κατεβάσει περαιτέρω ταχύτητα στο 1,4% το 2018 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%) και στο 1,3% τα έτη 2019 και 2020 (έναντι εκτίμησης για 1,7% και 1,9% αντίστοιχα). Ανάκαμψη, αλλά όχι εντυπωσιακή, υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει η βρετανική οικονομία τη διετία 2021/2022, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% και 1,6% αντίστοιχα. 

Ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι οι ανάγκες δανεισμού για τη χώρα θα είναι υψηλότερες τα επόμενα χρόνια, εν πολλοίς εξαιτίας της εξόδου από την Ε.Ε. και τις αλλαγές που αυτή σηματοδοτεί. Υπό αυτές τις συνθήκες το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ έως το 2022, έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,7%. Στα θετικά του προϋπολογισμού πάντως περιλαμβάνεται η απόφαση να καταργηθεί το τέλος χαρτοσήμου για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία στην Αγγλία και την Ουαλία. Η απόφαση, που θα έχει άμεση ισχύ, θα ισχύει για τις πρώτες 300.000 στερλίνες της αξίας της κατοικίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγοραστές να εξοικονομήσουν 5.000 στερλίνες. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη το πάγωμα του φόρου στο αλκοόλ, δαπάνες 28 εκατ. στερλινών για project στέγασης αστέγων και στήριξη της ηλεκτροκίνησης μέσω ειδικού fund ύψους 400 εκατ. στερλινών. 

Δριμεία κριτική στο υπουργείο Οικονομικών άσκησε ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάνοντας λόγο για «ρεκόρ αποτυχιών στις προβλέψεις», ενώ εκτίμησε ότι θα έλθουν και νέες αναθεωρήσεις επί τα χείρω.