Πόσο χιούμορ διαθέτουν οι επιστήμονες; Πώς η γνώση θα βγει από τα στεγανά της πλαίσια; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Μπορούμε να κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη «ανατρεπτικά», δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors.
Ποια είναι η ομάδα των Science Reactors
Η ομάδα αποτελείται από νεαρούς επιστήμονες με ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης, «κτίζεται» σταδιακά και συνέχεια ανανεώνεται. Σήμερα αριθμεί γύρω στα 35 άτομα. Από το 2014 οι SR δουλεύουν συλλογικά με στόχο να κεντρίσουν, με τρόπο διασκεδαστικό, την περιέργεια αλλά και την αγάπη του νεανικού, κυρίως, κοινού για την επιστήμη. Οι επιστήμονες λοιπόν, ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!
Δράσεις της ομάδας:
Science on Stage (Η επιστήμη επί σκηνής):
Τhe Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο και Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ; δύο θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες αντλούν τη θεματική τους από φαινόμενα και δεδομένα των θετικών επιστημών. Παρουσιάζονται και εξηγούνται με τρόπο πρωτότυπο, ευφάνταστο και ελκυστικό. Τα κείμενα έχει γράψει η φυσικός Άννα Χριστοδούλου, από τα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας, επιστημονική συνεργάτης τώρα στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου.
Stand–up Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) όπου κάθε επιστήμονας παρουσιάζει με το προσωπικό του ύφος ένα επιστημονικό θέμα της επιλογή του αναδεικνύοντας και τις δικές του επικοινωνιακές ικανότητες, κυρίως όμως την αγάπη και το πάθος του για την ίδια την επιστήμη.
Παράλληλα, ανοίγεται σε νέες συνεργασίες ‘φλερτάροντας’ και με άλλες μορφές τέχνης: μουσική, κίνηση, graffiti.
Η ομάδα, με αντίστοιχο σχήμα και στη Θεσσαλονίκη, έχει πλέον το δικό της πιστό κοινό. Συμμετέχει σε όλα τα Science Festivals, στη Βραδιά του Ερευνητή, σε Φεστιβάλ Κωμωδίας, σε διάφορα Tedx, στο πρόγραμμα The Hub Science και Pint of Science, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί δικές της παραγωγές σε θέατρα. Η ΕΡΤ στο πλαίσιο της σειράς Close up πραγματοποίησε ένα ντοκιμαντέρ/αφιέρωμα στους Science Reactors. Το ντοκιμαντέρ εκπροσώπησε επίσημα την ΕΡΤ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018 και το κοινό το υποδέχτηκε θερμά.
Ιδέα/Σχεδιασμός/Συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου, Eπικοινωνία της Επιστήμης
Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός, Σκηνοθέτης
Στο Μουσείο των Ηρακλειδών θα παρουσιαστούν (με αλφαβητική σειρά) οι:
Στέφανος Γιαγτζόγλου, Bιολόγος
Γιώργος Γαλανόπουλος, Δρ Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός
Ερμής Ζαχαρόπουλος, Πληροφορικός
Χρηστος Λυμπερόπουλος, Φυσικός
Δημήτρης Μακρής, καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας
Χρήστος Πανταζίδης, Χημικός
Αλέξανδρος Σουρτζής, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος
Πολυξένη Σπηλιοπούλου,ΤΕΦΑΑ/Πανεπιστήμο Αθηνών
Παρουσιάζει ο Στέφανος Γιαγτζόγλου
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 20.30΄ με ελεύθερη είσοδο