Skip to main content

Global Cyber Days: πάνω από 540 μαθητές και γονείς ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα της KPMG για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο

Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κοινωνική πρωτοβουλία της KPMG και με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM) η KPMG στην Ελλάδα πραγματοποίησε τον Οκτώβριο τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για «Ημέρες για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο», γνωστές και ως «KPMG Global Cyber Days». Στόχος των δράσεων αυτών είναι η εκπαίδευση μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, αλλά και των ενηλίκων του περιβάλλοντός τους, σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο.

Σε μια ψηφιακή εποχή όπου πολλά παιδιά και νέοι περνούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους μπροστά από μια οθόνη, είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φορείς και οι ειδικοί εμπειρογνώμονες να συνεργαστούν ώστε να τους θωρακίσουν με όλη την πληροφορία που χρειάζονται ώστε να μείνουν ασφαλείς είτε είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο είτε όχι.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Children’s Internet Usage Study’», η οποία διενεργήθηκε από το φορέα «The Centre for Cyber Safety and Education» στην Αμερική, 40% των παιδιών έχουν συνδεθεί ή μιλήσει με έναν άγνωστο στο διαδίκτυο και το 53% από αυτά τα παιδιά έχουν αποκαλύψει τον αριθμό του τηλεφώνου τους σε κάποιον άγνωστο.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της ίδιας μελέτης, η οποία βρήκε ότι από τα παιδιά τα οποία παραδέχονται ότι έχουν μιλήσει σε κάποιον άγνωστο μέσω διαδικτύου, το 11% έχει προχωρήσει σε συνάντηση μαζί του και το 6% έχει αποκαλύψει τη διεύθυνση του σπιτιού του.

Οι εισηγητές του «Global Cyber Days» Δρ. Θοδωρής Στεργίου, Διευθυντής στο τμήμα Διαχείρισης Τεχνολογικών Κινδύνων της KPMG και Δήμητρα Παπαχρήστου, Σύμβουλος στο ίδιο τμήμα επισκέφθηκαν, μόλις τον μήνα Οκτώβριο, 5 σχολεία της Αττικής και ενημέρωσαν πάνω από 540 μαθητές και γονείς για την ηλεκτρονική τους ασφάλεια και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο. Οι ίδιοι δήλωσαν «Μέσω της πρωτοβουλίας KPMG Global Cyber Days, είχαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια του διαδικτύου και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε ένα ανομοιογενές ακροατήριο μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνειδητοποιήσαμε με χαρά το υψηλό επίπεδο γνώσης, το οποίο διαθέτουν οι μαθητές σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων, των εφαρμογών στο διαδίκτυο και των κινδύνων που συνδέονται με τα ταξίδια τους στον κυβερνοχώρο. Οι επιτόπου παρατηρήσεις και ερωτήσεις τους, καθώς και τα παραδείγματα και οι ανησυχίες που μοιράστηκαν, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι μπορούσαν να συνδεθούν με το περιεχόμενό μας και να οδηγήσουν σε πολύ καρποφόρες και παραγωγικές συζητήσεις. Η θετική ανατροφοδότηση που αποκτήσαμε, μας δηλώνει την επιτυχία του προγράμματος, στο ευρύτερο πλαίσιο συνεισφοράς μας προς τις κοινότητες στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε».

Το πρόγραμμα διεξάχθηκε για δεύτερη χρόνια και φέτος συμμετείχαν 45 χώρες – μέλη του δικτύου της KPMG εκπαιδεύοντας συνολικά 80 000 νέους σε όλο τον κόσμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η KPMG στην Ελλάδα θα συνεχίσει την πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί μέρος των δράσεων της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για τη δια βίου μάθηση και την εκπλήρωση του τέταρτου στόχου βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε από τα σχολεία.

Η Σιάνα Κυριάκου, COO και Γενική Διευθύντρια της KPMG με αφορμή την πραγματοποίηση του προγράμματος δήλωσε «Σύμφωνα με το πρόσφατο CEO Outlook, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα θεωρούν πως είναι εξαιρετικά σημαντική η κυβερνοασφάλεια στις επιχειρήσεις τους. Η ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο δεν αποτελεί πλέον υπόθεση των τμημάτων πληροφορικής, αλλά όλων μας εφόσον βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Με το πρόγραμμα «Ημέρες για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο» πιστεύουμε πως προσφέρουμε τα εφόδια στους μελλοντικούς ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να παραμείνουν ασφαλείς. Αυτό είναι υποχρέωση όλων μας και είμαι χαρούμενη που στην KPMG συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή.»