Skip to main content

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν στην πρώτη συνεδρίαση του 2019 τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε μία ακόμη ένδειξη των ταραχωδών ημερών που ακολουθούν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1% στις 334 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει μείωση κατά 0,47% στις 10.509 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες κατά 1,85% στις 4.642 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 1% στις 6.659 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB εμφανίζει απώλειες κατά 1,55% στις 18.040 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώνεται κατά 1,60% στις 8.404 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα υπονομεύεται από τα απογοητευτικά μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας, της οποίας η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δημοσιεύθηκαν εν μέσω των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ  – Κίνας για το εμπόριο, αλλά και των προσπαθειών επίλυσης των διμερών διαφορών.

Και όλα αυτά ενώ ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για τις παγκόσμιες αγορές, λόγω των ανησυχιών για τον κίνδυνο μίας διευρυμένης οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά και του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι το 2018 αποχαιρέτισε τις αγορές με τις υψηλότερες ετήσιες απώλειες από το 2008.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, η μετοχή της γερμανικής Gerresheimer διολισθαίνει κοντά στο 6%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη JP Morgan.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ προχώρησε στον διορισμό τριών προσωρινών διαχειριστών στην προβληματική ιταλική τράπεζα Carige, μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και την απόρριψη του σχεδίου έκδοσης νέων μετοχών.

naftemporiki.gr