Skip to main content

Μήνας διπλωματικής κινητικότητας ο Ιανουάριος

Μήνας έντονης κινητικότητας σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική θα είναι ο Ιανουάριος, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για μπαράζ επαφών με στόχο μεταξύ άλλων την ενίσχυση των συμμαχιών της έναντι των τουρκικών ενεργειών.

Η αρχή θα γίνει αύριο, 2 Ιανουαρίου, με την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η τελετή θα γίνει παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή πρεσβεία ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος θα αφιχθεί αύριο στην Αθήνα και θα μείνει στην πρωτεύουσα έως τις 4 Ιανουαρίου, θα έχει και διμερείς συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Εν όψει των αυριανών υπογραφών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε τον ΕastMed «σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην νοτιονατολική Μεσόγειο» σε μια περιοχή «διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων», όπως παρατήρησε. «Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την Ε.Ε. και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄ εξαίρεσιν ίσως – η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας» τόνισε.

Επόμενος σημαντικός σταθμός θα είναι το «ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.

Στα τέλη του μήνα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επίσης τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς εκβιασμών. «Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές και για πολιτικό διάλογο» ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα πρέπει πρώτα να έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες επίλυσης των διαφορών.

naftemporiki.gr